Πρόκειται για βιομηχανική κάνναβη ισχυρίστηκε ο 38χρονος επιχειρηματίας της Ρόδου

Πρόκειται για βιομηχανική κάνναβη ισχυρίστηκε ο 38χρονος επιχειρηματίας της Ρόδου

Πρόκειται για βιομηχανική κάνναβη ισχυρίστηκε ο 38χρονος επιχειρηματίας της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 10927 ΦΟΡΕΣ

Αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους

Βιομηχανική κάνναβη η δραστική ουσία της οποίας δεν ξεπερνά σε ποσοστό το 0,2%, περιέχονταν στα δέματα που παρέλαβε προχθές ο 38χρονος στη Ρόδο, για τα οποία συνελήφθη και παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη!

Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο 38χρονος απολογούμενος χθες ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου όπου βρέθηκε, συνοδευόμενος από το συνήγορό του κ. Στέλιο Κιουρτζή, και ο οποίος όχι μόνο αρνήθηκε τα όσα του καταλογίζονται αλλά τόνισε πως το είδος της κάνναβης αυτής δεν εμπίπτει στον όρο «ναρκωτικά».
Ο 38χρονος με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακρίτριας αφέθηκε ελεύθερος χωρίς όρους.

Πιο συγκεκριμένα, κατηγορούμενος για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών με τη μορφή της εισαγωγής, αγοράς και κατοχής πέρασε χθες το πρωί την πόρτα της ανακρίτριας Ρόδου, ο 38χρονος επιχειρηματίας για να απολογηθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος χαρακτήρισε τις κατηγορίες που του αποδίδονται «ως νόμω και ουσία αβάσιμες, παντελώς αόριστες και αναφανδόν αναπόδεικτες», καθόσον οι συγκεκριμένες ποσότητες κάνναβης που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αρχικά από το Τελωνείο Αερολιμένα Αθηνών και στη συνέχεια από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υ.Α. Ρόδου, αποτελούσαν νόμιμη βιομηχανική κάνναβη.

Ο 38χρονος είπε πως είναι επιχειρηματίας και από τον Ιανουάριο του 2019 διατηρεί μαζί με ένα ακόμα άτομο (τον συνέταιρό του) εταιρεία καθόλα υγιή και νόμιμη, η οποία δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων και σε είδη νόμιμης βιομηχανικής κάνναβης.
Η εταιρεία αυτή βρίσκεται στη Ρόδο, ενώ ο συνέταιρός του διαθέτει ακόμα μία εταιρεία με παρόμοια δραστηριότητα στην Αθήνα. Μάλιστα η εταιρεία τους λειτουργεί κανονικά με υπαλληλικό προσωπικό και σελίδα για παραγγελίες και μέσω του διαδικτύου.

Τον Μάιο του 2020 είπε ο 38χρονος ότι μαζί με τον συνέταιρό του παρήγγειλαν διαδικτυακά από εταιρεία που εδρεύει σε πόλη της Εσθονίας και είναι θυγατρική επώνυμης ελβετικής εταιρείας, δυο συγκεκριμένες ποσότητες φυτικών αποσπασμάτων κάνναβης για τις ανάγκες των δύο επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία του 38χρονου παρήγγειλε μία ποσότητα φυτικών αποσπασμάτων κάνναβης βάρους ενός κιλού (1.000 gr), συνολικής αξίας 1.600 ευρώ τα οποία και εξόφλησε ο 38χρονος την ίδια ημέρα μέσω τραπεζικού εμβάσματος και για την εταιρεία του συνεταίρου του στην Αθήνα παρήγγειλαν μία ποσότητα φυτικών αποσπασμάτων κάνναβης βάρους δύο κιλών (2.000 gr), συνολικής αξίας 3.200 ευρώ. Και αυτά τα χρήματα στάλθηκαν για την εξόφληση της παραγγελίας την ίδια ημέρα.

Όπως τόνισε ο 38χρονος, οι εν λόγω παραγγελίες αφορούσαν σε καθόλα νόμιμη προμήθεια εμπορεύματος για τις ανάγκες των επιχειρήσεών τους, από μία εταιρεία μεγάλης εμβέλειας σε παγκόσμιο επίπεδο, που συμμετέχει σε όλες τις εκθέσεις που λαμβάνουν χώρα σχετικά με τα προϊόντα που εμπορεύεται. Επρόκειτο δηλαδή, όπως είπε ο κατηγορούμενος, για ποσότητα νόμιμης βιομηχανικής κάνναβης (CBD) και όχι για παράνομη ποσότητα ναρκωτικής ουσίας (κάνναβης), καθόσον η περιεκτικότητα της συγκεκριμένης ποσότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (TH), δηλαδή η περιεκτικότητα της δραστικής ουσίας της κάνναβης (ψυχοτρόπος ουσία κάνναβης), ήταν χαμηλότερη του 0,2%, όπως προβλέπει και ο νόμος και όπως αυτό προκύπτει και από τα συνοδευτικά έγγραφα της συγκεκριμένης παραγγελίας που αφορούν σχετικές χημικές αναλύσεις για τα οποία τόσο ο 38χρονος όσο και ο συνέταιρός του έχουν λάβει, καθώς και τις επίσημες διαβεβαιώσεις της εταιρείας με την οποία συνεργάζονται.

Ο 38χρονος πρόσθεσε πως εκ παραδρομής η ποσότητα που προορίζονταν για την επιχείρηση της Αθήνας ήρθε στη Ρόδο και αυτήν παρέλαβε χωρίς να το γνωρίζει αφού μόλις πήρε τα δέματα συνελήφθη.
Σε ό,τι αφορά την έκθεση του Χημείου του Κράτους, ο 38χρονος ζήτησε να ακυρωθεί καθώς, όπως επεσήμανε στην απολογία του, «τυγχάνει παντελώς αόριστη, ανακριβής, έωλη, καθώς επίσης και νομικά και ουσιαστικά αβάσιμη, για το λόγο ότι δεν υπεισέρχεται σε κανένα απολύτως σημείο του περιεχομένου της σε ανάλυση και εξειδίκευση αφενός μεν του είδους – ποικιλίας της κάνναβης, αφετέρου δε της περιεκτικότητάς της στη δραστική ουσία τετραϋδροκανναβινόλη (THC – ψυχοτρόπος ουσία κάνναβης)».

Μάλιστα ο 38χρονος ζήτησε να γίνει πραγματογνωμοσύνη από εγκεκριμένο ερευνητικό κέντρο που λειτουργεί στην Αθήνα προκειμένου να εξακριβωθεί το είδος της ποικιλίας της κάνναβης και η ακριβής περιεκτικότητά της σε δραστική ουσία.
Τελικά μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα ο 38χρονος αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του επιβληθεί κάποιος όρος.

Ο εντοπισμός των δεμάτων και η ελεγχόμενη παράδοση
Η υπόθεση άρχισε να απασχολεί τις διωκτικές αρχές όταν στις 9 Ιουνίου 2020 υπάλληλοι του Τελωνείου του Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία, κατά τη διάρκεια ελέγχου σε δέματα που έρχονταν από το εξωτερικό μέσω ταχυδρομείου, με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου-ανιχνευτή ναρκωτικών ουσιών, ανακάλυψαν τέσσερα δέματα.

Όπως διαπιστώθηκε, τα δέματα αυτά προέρχονταν από την Ελβετία και είχαν προορισμό την Ελλάδα με στοιχεία παραλήπτη συγκεκριμένη οδό στην πόλη της Ρόδου.
Τα τέσσερα χαρτοκιβώτια, τα οποία κατασχέθηκαν από το Τελωνείο του Αερολιμένα Αθηνών διαπιστώθηκε ότι περιείχαν όλα φυτικά αποσπάσματα κάνναβης, το πρώτο μικτού βάρους 512,9 γραμμαρίων, το δεύτερο 526 γραμμαρίων, το τρίτο 527,6 γραμμαρίων και το τέταρτο 521,9 γραμμαρίων της ίδιας ουσίας. Δηλαδή και τα τέσσερα δέματα είχαν συνολικά φυτικά αποσπάσματα κάνναβης μικτού βάρους 2.097 γραμμαρίων.

Το Τελωνείο Αθηνών με έγγραφο του ζήτησε από το Χημείο του Κράτους την άμεση έκδοση χημικής ανάλυσης των φυτικών αποσπασμάτων, σύμφωνα με την οποία το περιεχόμενο των δεμάτων υπάγεται στο νόμο «περί εξαρτησιογόνων ουσιών».
Στη συνέχεια τα δέματα κατασχέθηκαν από το Τελωνείο Αθηνών, ενώ παράλληλα το Τμήμα εκ των Υστέρων Ελέγχων και Δίωξης Λαθρεμπορίου του Τελωνείου Αερολιμένα Αθηνών προώθησε αίτημα προς την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για την έγκριση ελεγχόμενης παράδοσης της συγκεκριμένης ποσότητας κάνναβης στον τελικό της παραλήπτη στη Ρόδο.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό και έτσι στις 15 Ιουνίου 2020 το πρωί οργανώθηκε επιχείρηση από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου οι οποίοι με την αρωγή υπαλλήλων του ταχυδρομείου, προέβησαν στην ελεγχόμενη παράδοση των τεσσάρων δεμάτων. Έτσι περίπου στις 11 το πρωί στις 15 Ιουνίου 2020, όταν ο 38χρονος παρέλαβε και τα τέσσερα χαρτοκιβώτια, συνελήφθη από τους αστυνομικούς που επιτηρούσαν το χώρο.

Διαβάστε ακόμη

Συνελήφθησαν δύο άτομα για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην Κάλυμνο

Συνελήφθη ημεδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

«Έπεσα σε παγίδα», ισχυρίζεται ο 50χρονος αρχαιοφύλακας μουσείου που κατηγορείται για ασέλγεια σε 10χρονο

Δικαιώθηκαν εργαζόμενοι του δήμου Ρόδου

Ελεύθεροι χωρίς όρους αφέθηκαν η μητέρα και οι δύο εκπαιδευτικοί

Νίσυρος: Νέες αποκαλύψεις για τον αρχαιοφύλακα - «Βροχή» οι καταγγελίες – τέθηκε σε αναστολή των καθηκόντων του

Σε βαθμό κακουργήματος οι διώξεις που ασκήθηκαν κατά δύο εκπαιδευτικών

Απεγκλωβισμός 25 ατόμων από βραχώδη περιοχή της Τήλου