Νέο κρεσέντο Τσαβούσογλου: Δεν έχουν υφαλοκρηπίδα τα νησιά - Στο στόχαστρο Ρόδος, Κρήτη, Καστελόριζο

Νέο κρεσέντο Τσαβούσογλου: Δεν έχουν υφαλοκρηπίδα τα νησιά - Στο στόχαστρο Ρόδος, Κρήτη, Καστελόριζο

Νέο κρεσέντο Τσαβούσογλου: Δεν έχουν υφαλοκρηπίδα τα νησιά - Στο στόχαστρο Ρόδος, Κρήτη, Καστελόριζο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 590 ΦΟΡΕΣ

Πέτσας: Το διεθνές δίκαιο δίνει δικαίωμα στα νησιά για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε μιλώντας στο CNN Turk, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα υφαλοκρηπίδας στα νησιά και στοχεύει το Καστελλόριζο.

Παρουσιάζοντας χάρτες ο Τσαβούσογλου εμφανίστηκε να εμμένει στη θέση ότι «τα νησιά που είναι κοντά στην Τουρκία δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα».

«Η Ελλάδα ισχυρίζεται πως το Καστελλόριζο με έκταση 10 τετρ. χιλιομέτρων, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το Κας, μπορεί να διαθέτει θαλάσσια έκταση 40.000 τερτ. χιλιομέτρων. Προσπαθούν να αφήσουν σε μας μια περιοχή, αυτή με τα κόκκινα. Δημοσίευσαν έναν χάρτη της Σεβίλλης κτλ. Εμείς λέγαμε πως αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί, η Ελλάδα είχε αυτά τα όνειρα», είπε στις δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Στην επόμενη δήλωσή του δείχνει τον χάρτη με τη διεκδίκηση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου υποστηρίζει ότι η Ρόδος και η Κρήτη δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα.

«Εμείς καθορίσαμε και τα δυτικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας. Δώσαμε στα νησιά αυτά χωρικά ύδατα 6 μιλίων. Αυτό είναι το σωστό. Εδώ τα νησιά μπορούν να έχουν χωρικά ύδατα, αλλά όχι υφαλοκρηπίδα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ανατολικά της Κρήτης σχεδιάζει να πάει με σεισμογραφικό ο Ερντογάν. Επίσης, προχώρησε σε συνεργασία με τον Τραμπ στη Λιβύη, ενώ από την άλλη η τουρκική κυβέρνηση απέκτησε τη μεγαλύτερη τουρκική εταιρεία τηλεφωνίας με ρωσικά κεφάλαια.


Πέτσας: Το διεθνές δίκαιο δίνει δικαίωμα στα νησιά για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Το διεθνές δίκαιο δίνει στα νησιά δικαίωμα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα τόνισε ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ερωτηθείς για τις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενώ ζήτησε πιο αποφασιστική αντίδραση από τους Ευρωπαίους στην τουρκική προκλητικότητα και όχι μόνο δηλώσεις.

Ο κ. Πέτσας ερωτηθείς για το αν ο πρωθυπουργός θα ζητήσει κυρώσεις από την Ευρώπη απέφυγε να τοποθετηθεί και αρκέστηκε στο «περιμένετε νεότερα». Πρόσθεσε βέβαια ότι «εξαρτάται από την Τουρκία να αντιμετωπίζεται ως εταίρος και όχι ως κάποιος που προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο».

Παρ' όλα αυτά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως όλα τα θέματα θα τεθούν από τον πρωθυπουργό όπως κάνει σε όλα τα fora. «Θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας. Είναι στο χέρι της άλλης πλευράς» επανέλαβε ο κ. Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε επίσης να διευκρινίσει λεπτομέρειες γύρω από τις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ στον απόηχο του ταξιδιού του κ. Δένδια στο Κάιρο.

«Καμία δήλωση πριν να είμαστε έτοιμοι για συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες» ήταν το σχόλιό του σε ερώτημα για το αν η Ελλάδα συζητάει μειωμένη επήρεια στα νησιά όπως η Κρήτη ή μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Πηγή: lawandorder.gr

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»