Η υποβάθμιση του δημοτικού Συμβουλίου Χάλκης

Η υποβάθμιση του δημοτικού Συμβουλίου Χάλκης

Η υποβάθμιση του δημοτικού Συμβουλίου Χάλκης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 668 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Μιχ. Σταματιάδης
Δημοτικός σύμβουλος Χάλκης

Η υποβάθμιση και ο έμμεσος παραγκωνισμός των συλλογικών οργάνων του Δήμου Χάλκης, είναι πράξεις βαθιά αντιδημοκρατικές και εγκυμονούν κινδύνους αδιαφάνειας και παρανομίας.

Στους εννέα πρώτους μήνες διακυβέρνησης ο Δήμαρχος Χάλκης και η δημοτική του αρχή καταφεύγουν κατά κόρον στη χρησιμοποίηση απευθείας αναθέσεων, για έργα και υπηρεσίες του Δήμου και μάλιστα σε πολύ σημαντικές περιπτώσεις, χωρίς καμία προηγούμενη διαδικασία νομιμοποίησης και λήψης αποφάσεων, από τα αρμόδια και νόμιμα όργανα του Δήμου.

Προς ενημέρωση όλων, παραθέτουμε μερικά πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα.

• Στις 4 Φεβρουαρίου 2020, η δημοτική αρχή φέρνει στη Χάλκη συνεργείο κλαδέματος δέντρων, αυθαίρετα, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση και απόφαση των οργάνων του Δήμου και χωρίς καμιά ανάρτηση στο «Διαύγεια».

Στις 6 Απριλίου 2020, δηλαδή μετά από δύο μήνες από την πραγματοποίηση της ενέργειας, διαβάζουμε στο «Διαύγεια», απόφαση του Δημάρχου για ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ της, ήτοι με ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, έναντι ποσού 19.881,00 €, πλέον ΦΠΑ, επιβαρύνοντας τον Δήμο με πολύ υψηλότερο κόστος, από αυτό που θα επιβαρυνόταν με τη νόμιμη διαδικασία του ανοιχτού μειοδοτικού διαγωνισμού.

• Στις 1 και 2 Φεβρουαρίου 2020, ανακοινώνει ο Δήμαρχος στο διαδίκτυο και στη γιορτή πρωτοχρονιάτικης πίτας του συλλόγου Χαλκιτών Ρόδου, ότι έφερε στη Χάλκη 12 φορτηγά και ένα φορτωτή από την Πτολεμαΐδα, τα οποία με το πλοίο «Παναγία Σκιαδενή» μετέφεραν τα σκουπίδια από το ελικοδρόμιο στον ΧΥΤΑ Ρόδου.

Επίσης, για την ενέργεια αυτή δεν είχε ενημερωθεί κανένα όργανο του Δήμου, δεν είχε προηγηθεί καμία απόφαση των αρμοδίων οργάνων και δεν υπήρχε καμιά ανάρτηση στο «Διαύγεια».

Σε προφορική, αλλά και γραπτή ερώτηση δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, από ποιο φορέα θα καλυφθεί το κόστος της μεταφοράς και ποιο είναι αυτό, δεν δίδεται καμία απάντηση από τον δήμαρχο και τη δημοτική αρχή.

Στις 29 Μαΐου 2020, δηλαδή μετά από τέσσερις μήνες από την πραγματοποίηση της ενέργειας, ο Δήμαρχος Χάλκης ανεβάζει στο «Διαύγεια» ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ ενοικίασης των 12 φορτηγών και του φορτωτή έναντι 19.980,00 € πλέον ΦΠΑ και του οχηματαγωγού «Παναγία Σκιαδενή» έναντι 20.000,00 €, πλέον ΦΠΑ, με ΚΑΤΑΤΜΗΣΗ της συγκεκριμένης ανάθεσης, δηλαδή ΠΑΡΑΝΟΜΑ, και με συνολικό κόστος της συγκεκριμένης ενέργειας υπερδιπλάσιο αυτού που θα επιβαρυνόταν ο Δήμος με τη νόμιμη διαδικασία του ανοιχτού μειοδοτικού διαγωνισμού.

• Στις 2 Μαΐου 2020, η δημοτική αρχή προβαίνει στη γνωστή πλέον σε όλους μας αυθαιρεσία του ανοίγματος της παράνομης πόρτας στο ιστορικό κτήριο του ταχυδρομείου, στη θέση όπου υπήρχε παράθυρο, χωρίς καμία προηγούμενη απόφαση οργάνων του Δήμου και χωρίς καμία προηγούμενη άδεια των αρμοδίων δημοσίων υπηρεσιών, δηλαδή της Πολεοδομίας και του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.

Για την ανωτέρα ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ η Πολεοδομία Ρόδου, ως γνωστόν, εξέδωσε πρωτόκολλο αυθαιρέτου, επέβαλε πρόστιμο και διέταξε την αποκατάσταση της ζημίας του ακινήτου στην προτέρα κατάσταση.

Μέχρι στιγμής, ο Δήμαρχος και η δημοτική του αρχή, δεν έχουν ανακοινώσει το παραμικρό για τον τρόπο και το ποσό που θα πληρωθεί ο τοπικός εργολάβος, που κατ’ εντολήν του Δήμου πραγματοποίησε την παράνομη ενέργεια, αφού δεν έχουν προηγηθεί, όπως προβλέπει η νομοθεσία, οι νόμιμες αποφάσεις πληρωμής του.

• Στις 3 Ιουνίου 2020, η δημοτική αρχή της Χάλκης, ολοκλήρωσε μετά από πολυήμερες εργασίες, το έργο ανακατασκευής της ράμπας (γλίστρας) του λιμανιού των Κανίων, χωρίς καμία προηγούμενη απόφαση οργάνων του Δήμου, χωρίς να συνταχθεί και εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες καμία τεχνική μελέτη για το θέμα, χωρίς άδεια της πολεοδομίας, χωρίς άδεια της αρχαιολογίας, ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ.

Το συγκεκριμένο έργο πραγματοποιήθηκε με τη χρησιμοποίηση μεγάλων ποσοτήτων υλικών, τα οποία μέχρι στιγμής είναι άγνωστο εάν συνεισέφερε ο Δήμος ή ο τοπικός εργολάβος, με τη χρησιμοποίηση τοπικού εργολάβου και εργατοϋπαλληλικού δυναμικού του Δήμου, υπό την εποπτεία του Δημάρχου Χάλκης και της δημοτικής αρχής (όπως απεικονίζονται στις πολλές φωτογραφίες της σχετικής ανάρτησής τους).

Παραμένει μέχρι στιγμής άγνωστο, από πού αντλήθηκαν τα υλικά και πώς θα εξοφληθούν αυτά, καθώς και πώς θα πληρωθεί ο τοπικός εργολάβος που χρησιμοποιήθηκε, αφού δεν έχουν προηγηθεί, όπως προβλέπει η νομοθεσία, οι νόμιμες αποφάσεις πληρωμής τους.

Σημειωτέον ότι ο Δήμος δεν είχε ΚΑΜΙΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ, αλλά ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ, να πραγματοποιήσει αυτό το έργο, δεδομένου ότι ο χώρος ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, η συγκεκριμένη ράμπα ευρίσκεται εντός αιγιαλίτιδας ζώνης, όπου απαγορεύεται οποιοδήποτε έργο χωρίς να προηγηθούν οι απαιτούμενες άδειες και ο μοναδικός φορέας που είχε το δικαίωμα να πραγματοποιήσει το εν λόγω έργο, είναι το Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου, κατόπιν φυσικά σχετικής μελέτης και εγκρίσεων των αρμοδίων υπηρεσιών.

Από τα παραπάνω ενδεικτικά παραδείγματα αυθαιρέτων και παρανόμων ενεργειών του Δημάρχου Χάλκης και της δημοτικής του αρχής, καθίσταται ολοφάνερη η βαθιά αντιδημοκρατική λειτουργία του Δήμου Χάλκης, η σκόπιμη υποβάθμιση των αποφασιστικών οργάνων του Δήμου, όπως είναι το δημοτικό συμβούλιο, και η εντελώς αδιαφανής διαδικασία υλοποίησης έργων και υπηρεσιών, που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους διασπάθισης χρηματικών πόρων του Δήμου, από τη στιγμή που δεν εφαρμόζεται καμία νόμιμη διαδικασία ελέγχου και νομίμων αποφάσεων, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, πριν την υλοποίηση τους.

Η αντιπολίτευση, σε όλα τα παραπάνω έργα θα ήταν απολύτως σύμφωνη, εκτός από την παρανομία στο ταχυδρομείο, εφόσον ακολουθείτο η νόμιμη διαδικασία υλοποίησής τους.

Μπροστά όμως σε αυτή τη ΝΟΣΗΡΗ και εντελώς ΑΥΤΑΡΧΙΚΗ πολιτική κατάσταση που έχει επιβάλλει ο Δήμαρχος Χάλκης και η δημοτική του αρχή, της κρυψίνοιας και της αδιαφάνειας, μη επιθυμώντας να γίνει εκ των υστέρων είτε σιωπηρός αποδέκτης, είτε συνένοχος, στις παραπάνω ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ενέργειες, έχει αποφασίσει να κοινοποιεί προς τους δημότες, κάθε αντιδημοκρατική, αυθαίρετη και παράνομη ενέργεια του Δημάρχου και της δημοτικής του αρχής, τις οποίες ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΕΚ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ, κοινοποιεί παράλληλα και στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, για τον έλεγχο της νομιμότητας.

Οι 6 δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, έχουν κατ´ επανάληψη συμβουλεύσει και παροτρύνει τον Δήμαρχο Χάλκης και τη δημοτική του αρχή, να χειρίζονται όλα τα θέματα του Δήμου, σύμφωνα με τους νόμιμους κανόνες, δηλαδή με προηγούμενη διαβούλευση, πλήρη διαφάνεια και απόλυτη νομιμότητα, πολιτική στην οποία η αντιπολίτευση θα συνεχίσει να επιμένει, μέχρι να σταματήσουν οι βαθιά αντιδημοκρατικές, αυταρχικές, αυθαίρετες και παράνομες ενέργειες, από την πλευρά του Δημάρχου Χάλκης και της δημοτικής του αρχής και επιστρέψει ο Δήμος σε κανονική και νόμιμη λειτουργία.

Διαβάστε ακόμη

Στις Βρυξέλλες ο δήμαρχος Χάλκης, Ευάγγελος Φραγκάκης, για το έργο «Οικοδομώντας την Ευρώπη με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης»

Κεντρικός ομιλητής σε Συνέδριο του Τορίνο ο δήμαρχος Χάλκης Φραγκάκης Ευάγγελος

Με καλούς ρυθμούς προχωρά η κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Χάλκης

Η Λέσχη Lions Χάλκης συνεχίζει την πλούσια δράση της!

Ολοκληρώνεται η κατασκευή του νέου ΚΕΠ Χάλκης

Σημαντικό έργο για την εξοικονόμηση και διασφάλιση ποιότητας νερού πραγματοποιείται στη Χάλκη

City Οn Halki Pass-Η Χάλκη πρωτοπορεί και στην τεχνολογία

Ομιλητής στο Πανεπιστήμιο της Σιένα ο Δήμαρχος Χάλκης, Φραγκάκης Ευάγγελος