Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους στα εποχικά καταστήματα της Ρόδου;

Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους στα εποχικά καταστήματα της Ρόδου;

Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους στα εποχικά καταστήματα της Ρόδου;

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2496 ΦΟΡΕΣ

Πρέπει να τύχουν συνδρομής, υποστηρίζει ο πρόεδρος του σωματείου Καταστηματαρχών και Επαγγελματιών Κολυμπίων

Να ληφθεί ειδική μέριμνα και για τους χιλιάδες εργαζόμενους στις εποχικές επιχειρήσεις και καταστήματα της περιοχής μας, αλλά και να ενταχθούν και οι εποχικές επιχειρήσεις και τα καταστήματα στα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη ληφθεί και που αφορούν τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν αναγκαστικά τη λειτουργία τους λόγω κορωνοϊού, ζητά ο πρόεδρος του Σωματείου Καταστηματαρχών και Επαγγελματιών Κολυμπίων κ. Παύλος Χαρτερός.

Σε ανοικτή επιστολή του, ο κ. Χαρτερός αναλύει την κατάσταση που επικρατεί τη φετινή σεζόν στα Κολύμπια αλλά και σε άλλες τουριστικές περιοχές του νησιού μας, όπου τα περισσότερα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην εργαστούν περίπου 3.000 εποχικά απασχολούμενοι για τους οποίους μέχρι τώρα δεν έχει ληφθεί κάποια μέριμνα από την πολιτεία. Το ίδιο έχει συμβεί και με τις εποχικές επιχειρήσεις και καταστήματα τα οποία έχουν μείνει εκτός των μέτρων στήριξης.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Καταστηματαρχών και Επαγγελματιών Κολυμπίων, αναλύει τα επακόλουθα αυτής της κατάστασης και ζητά από την πολιτεία να μεριμνήσει ανάλογα και για αυτή την κατηγορία των εργαζομένων και επαγγελματιών.

Η επιστολή του κ. Χαρτερού αναφέρει τα εξής: «Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επιφέρει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία της Δωδεκανήσου και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν την ραχοκοκαλιά της.

Το 95% του ΑΕΠ της Δωδεκανήσου και, γενικά, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στηρίζεται στον τουρισμό, ο οποίος έχει δεχθεί σφοδρό χτύπημα από την πανδημία, και καθιστά το μέλλον των τοπικών επιχειρήσεων, όσο και των εργαζομένων σε αυτές εξαιρετικά αβέβαιο. Ως Σωματείο Καταστηματαρχών και Επαγγελματιών Κολυμπίων Ρόδου, μίας από τις πιο γνωστές τουριστικές περιοχές του νησιού, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα κάτωθι: Οι εποχικοί υπάλληλοι των καταστημάτων στη Ρόδο ανέρχονται σε, περίπου, 5.000. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, παρουσιάζονται δυο εκδοχές.

Α. Κάποια καταστήματα δεν θα ανοίξουν διόλου, γιατί οι τουριστικές περιοχές πλήττονται περισσότερο από όλες. Επομένως δεν θα μπορέσει να εργαστεί κανένας εποχικός υπάλληλος σε αυτά.

Β. Ακόμα και τα καταστήματα που θα λειτουργήσουν, εκτιμάται ότι θα περικόψουν το 1/2 έως 1/3 του προσωπικού τους σε σχέση με την περσινή περίοδο, γεγονός που θα επιτείνει ακόμα περισσότερο την ανεργία.

Συνολικά, μπορεί να υπολογιστεί ότι το 60% αυτών των ανθρώπων, σχεδόν 3.000 εργαζόμενοι, θα μείνουν άνεργοι και δεν θα μπορέσουν να συμπληρώσουν ούτε τα μειωμένα, σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, 50 ένσημα για το ταμείο ανεργίας και να έχουν το αντίστοιχο βιβλιάριο υγείας και, ουσιαστικά, θα μείνουν χωρίς εισόδημα για όλο το χειμώνα, σχεδόν οκτώ μήνες.

Περαιτέρω, παρά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, 3/7/2020, φαίνεται ότι ενισχύουν περισσότερο τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και όχι τους εργαζόμενους στις υπόλοιπες εποχικές επιχειρήσεις. Προφανώς και πρέπει να ενισχυθούν και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, αλλά πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για τους εποχικά εργαζόμενους στις επιχειρήσεις μας.

Ειδικότερα, φαίνεται ότι εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν πέρσι για πρώτη φορά δεν μπορούν να ενταχθούν σε επίδομα ανεργίας και, ενδεχομένως, να μην μπορεί να γίνει χρήση και του προγράμματος Συν-Εργασία.

Αυτό μπορεί να έχει κρίσιμες επιπτώσεις και στις επιχειρήσεις μας, γιατί φαίνεται ότι οι δικές μας επιχειρήσεις είναι «Β κατηγορίας», μια και οι εποχικοί υπάλληλοι θα επιδιώξουν εργασία σε ξενοδοχείο και όχι σε κατάστημα. Κάτι το οποίο είναι εύλογο, καθώς θα θεωρήσουν πιο ασφαλή επιλογή το ξενοδοχείο, στην περίπτωση που βρουν ξενοδοχείο να εργαστούν. Συνακόλουθα, είναι πολύ πιθανό οι επιχειρήσεις μας να δυσκολευτούν να βρουν το απαραίτητο και κατάλληλο προσωπικό για την τουριστική περίοδο του 2021.

Για τους παραπάνω λόγους, προτείνουμε στα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης που έχει ήδη λάβει η Κυβέρνηση:

Α. Να ληφθεί ειδική μέριμνα και για τους εργαζόμενους στις εποχικές επιχειρήσεις και τα εποχικά καταστήματα και,

Β. Να ενταχθούν και οι εποχικές επιχειρήσεις και τα καταστήματα – οι οποίες με βάση την πρόσφατη τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών και τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Πρωθυπουργός, προσδιορίζονται, πλέον, με βάση το τζίρο του τρίτου τριμήνου – στα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη ληφθεί και που αφορούν τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν αναγκαστικά τη λειτουργία τους λόγω κορωνοϊού. Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, παρακαλούμε θερμά να εξετάσετε τις παραπάνω προτάσεις μας, με δεδομένο ότι αυτές αφορούν, περί τους 3000 εργαζομένους και ικανό αριθμό εποχικών επιχειρήσεων και καταστημάτων, που στηρίζουν την τοπική νησιωτική οικονομία.

Με εκτίμηση».

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου