Κάρπαθος: Το νησί των Τιτάνων με τις μοναδικές παραλίες

Κάρπαθος: Το νησί των Τιτάνων με τις μοναδικές παραλίες

Κάρπαθος: Το νησί των Τιτάνων με τις μοναδικές παραλίες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1076 ΦΟΡΕΣ

Η Κάρπαθος το νησί από τα Δωδεκάνησα σπάνιας ομορφιάς και πλούσιας ιστορίας κοσμεί το Αιγαίο με τις μοναδικές παραλίες και τα τοπία της.

Η Κάρπαθος ήταν η πατρίδα του τιτάνα Ιαπετού, του αδερφού του Κρόνου.

Μια άλλη εκδοχή θέλει όλους τους Τιτάνες να ζούσαν στο νησί πριν την Τιτανομαχία, την γνωστή μάχη μεταξύ Τιτάνων και Ολύμπιων Θεών. Στη μάχη αυτή, ο Ποσειδώνας πάλεψε με τον Τιτάνα Εφιάλτη, απέκοψε ένα κομμάτι από την πλευρά της Καρπάθου κι έθαψε κάτω από αυτό τον αντίπαλό του.

Η κατά τον Όμηρο «Κράπαθος» αρχικά αναφέρεται ότι βρισκόταν υπό Μινωική επιρροή και αργότερα υπήρξε μέλος της Αθηναϊκής συμμαχίας μέχρι το 400 π.Χ., που κατακτήθηκε από τους Ροδίους

Το κομμάτι αυτό της γης λέγεται πως είναι η νησίδα Σαρία, βόρεια της Καρπάθου.

Οι μύθοι μαρτυρούν την μακρινή και βαθιά κληρονομιά της Καρπάθου στον ελληνικό Πολιτισμό. Ευχαριστούμε θερμά την κα. Ζωή Παχούντη για την παραχώρηση των φωτογραφιών.

Οι παραλίες

Γαλαζοπράσινα νερά, σκηνικά που θυμίζουν Χαβάη, κρυστάλλινα νερά, ο παράδεισος των σέρφερς αλλά και εκκλησάκια συνθέτουν τα κομμάτια του παζλ των παραλιών της Καρπάθου.

Αμμοοπή

Photo Credits: Ζωή Παχούντη


Η πιο γνωστή και φημισμένη περιοχή της Καρπάθου με πολλές γαλαζοπράσινες παραλίες. Οι γραφικές και πανέμορφες παραλίες της Αμμοοπής είναι αμμώδεις, προστατεύονται από τον αέρα και με ρηχά νερά. Είναι κατάλληλες για οικογένειες με μικρά παιδιά. Τα γαλαζοπράσινα νερά εντυπωσιάζουν. ΟΙ παραλίες εδώ είναι οργανωμένες. Δίπλα στην θάλασσα υπάρχουν εστιατόρια και ταβέρνες.

Αχάττα

Photo Credits: Ζωή Παχούντη


Η παραλία της Αχάττας είναι αμμουδερή με ψιλά βότσαλα. Τα βαθιά γαλάζια της νερά με τους επιβλητικούς όγκους των βράχων που την περιτρυγυρίζουν συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο. Οργανωμένη με ομπρέλες και ταβέρνα.

Άπελλα


Η πολυβραβευμένη παραλία της Καρπάθου με τα κρυστάλλινα τουρκουάζ βαθιά νερά, την εξωτική απόχρωση στην άμμο και σε μερικές γωνίες βότσαλα, συνθέτουν μία από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού. Το επιβλητικό γεμάτο πεύκα βουνό κάνει το τοπίο συναρπαστικό. Διαθέτει ομπρέλες και μικρή ταβέρνα.

Κυρά Παναγιά

Photo Credits: Ζωή Παχούντη


Ισως η πιό πολυφωτογραφημένη παραλία της Καρπάθου. Χρυσαφένια αμμουδιά και πεντακάθαρα βαθιά νερά, περικυκλωμένη με βουνά ντυμένα στο πεύκο που κατεβαίνουν μέχρι την παραλία. Διαθέτει ομπρέλες και εστιατόρια. Χαρακτηριστικό της το πανέμορφο εκκλησάκι της “ΚΥΡΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ” στην άκρη και ψηλότερα από την παραλία.

Αγ. Νικόλαος – Αρκάσα

Photo Credits: Ζωή Παχούντη


Η Χαβάη της Καρπάθου με μοναδική θέα το γειτονικό νησί της Κάσου. Με χρυσαφένια αμμουδιά θεωρείται η καλύτερη παραλία για body surfing στα συνεχή κύματα της. Είναι οργανωμένη παραλία και διαθέτει ομπρέλες ντους και εστιατόρια.

Λευκός

Διαδοχικές αμμώδεις παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά. Μοναδική η θέα προς το νησάκι Σώκαστρο. Οργανωμένη παραλία με ομπρέλες και ταβέρνες. Ερείπια αρχαίας πόλης πάνω στις παραλίες.

Χριστού Πηγάδι

Photo Credits: Ζωή Παχούντη


Βρίσκεται στην περιοχή Αφιάρτης, στον δρόμο προς το Αεροδρόμιο. Αποτελείται από ψιλό χαλίκι, φυσική σκιά και γαλαζοπράσινα νερά. Εκεί υπάρχει μία φυσική πηγή που ρέει μέσα στην θάλασσα και κάνει τα νερά πολύ πιο δροσερά. Έχει ομπρέλες και ταβέρνες.

Δαμάτρια
Βρίσκεται στην περιοχή Αφιάρτης στον δρόμο προς το Αεροδρόμιο της Καρπάθου. Τα μοναδικά γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά της και οι μοναδικές μικρούλες μοναχικές παραλίες που την συνοδεύουν την κάνουν συναρπαστική. Υπάρχει εστιατόριο.

Άγιος Μηνάς – Όλυμπος

Photo Credits: Ζωή Παχούντη


Στο δρόμο προς την Όλυμπο η μοναδική παραλία του Αγ. Μηνά με ξεχωριστό βότσαλο με το γραφικό εκκλησάκι να την προσέχει. Εδώ έρχεσθε με αυτοκίνητο ή με καραβάκι από τα Πηγάδια.

Photo Credits: Ζωή Παχούντη

Ψωράρη
Λίγο πιο πάνω από το Διακόφτη και σε κοντινή απόσταση από το αεροδρόμιο θα βρεις την παραλία Ψωράρη, άλλον έναν ερημικό παράδεισο. Η παραλία αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους αρέσκονται στις χαλαρές και μοναχικές διακοπές. Εδώ θα αφήσεις τη πετσέτα σου στα βράχια και θα απολαύσεις μονάχα τον ήχο της θάλασσας.

Αγριλαοπόταμος
Στο νότιο τμήμα του νησιού βρίσκεται και ο παράδεισος των σέρφερ. Χαλαρή ατμόσφαιρα και δυνατοί άνεμοι δημιουργούν ένα ξεχωριστό σκηνικό. Η παραλία είναι μικρή, αμμώδης και τα νερά ρηχά. Ξαπλώστρες δεν υπάρχουν αλλά στο βάθος θα βρεις μια καντίνα για τα απαραίτητα.

Αξιοθέατα

Αξίζουν επίσκεψης κάποιες από τις 18 παλαιοχριστιανικές βασιλικές του νησιού, όπως η Αγία Αναστασία στην Αρκάσα και η Αγία Φωτεινή στην πόλη της Καρπάθου. Σημαντικά αξιοθέατα αποτελούν επίσης τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Βρυκούντος στα βόρεια του νησιού, τα ερείπια της αρχαίας Αρκάσιας στο Παλαιόκαστρο της Αρκάσας, καθώς και το Κάστρο και η αρχαία ακρόπολη της πόλεως Καρπάθου στο Απέρι.

Η παραλία Διακόφτης
Στο Λευκό (30 χλμ. από την πόλη), υπάρχει η Ρωμαϊκή δεξαμενή και αρχαιολογικά ερείπια. Στην πόλη της Καρπάθου και στην Αρκάσα υπάρχουν αρχαίοι θαλαμωτοί τάφοι, δείγμα των οποίων υπάρχει στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καρπάθου. Επίσης, υπάρχουν διάσπαρτοι σε ολόκληρο το νησί παραδοσιακοί ανεμόμυλοι και παραδοσιακά κτήρια.

Στην πόλη της Καρπάθου, υπάρχουν δύο μνημειακά κτήρια της περιόδου της ιταλοκρατίας. Το κτήριο των Διοικητηρίων στο οποίο στεγάζεται το Επαρχείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Ειρηνοδικείο και το κτήριο του Λιμεναρχείου.


Photo Credits: Ζωή Παχούντη

Και τα δύο είναι έργα του Ιταλού αρχιτέκτονα Rodolfo Petracco. Σε όλο το νησί υπάρχουν διάσπαρτα έργα υποδομών των Ιταλών, όπως γεφύρια, υδραγωγεία, κ.α. Τα μουσεία που υπάρχουν στο νησί είναι το Αρχαιολογικό μουσείο πόλεως Καρπάθου, το Λαογραφικό μουσείο Μενετών,το Αρχαιολογικό μουσείο Αρκάσας, το Αγροτικό μουσείο Πυλών και το Λαογραφικό μουσείο Όθους. Λαογραφική συλλογή με παραδοσιακές φορεσιές υπάρχει στη Βολάδα, ενώ Πινακοθήκη-Ιστορικό Πολιτιστικό Κέντρο υπάρχει στο Απέρι.

Πηγή: pinakio.gr

Διαβάστε ακόμη

Αφιερωμένο στην Όλυμπο της Καρπάθου το τελευταίο επεισόδιο της τηλεοπτικής εκπομπής «Από Τόπο σε Τόπο»

Σημαντική δωρεά ιστορικού πίνακα στην κοινότητα Ολύμπου Καρπάθου

Επίσκεψη του δημάρχου Καρπάθου στον υφυπουργό Γ. Παππά για την αναβάθμιση του νησιού

Προβλήματα υδροδότησης στον δήμο Καρπάθου

Σωτήρια διάσωση της Πυροσβεστικής στην Αμοωπη της Καρπάθου

Φωτιά σε εξέλιξη στον ποταμό της Αρκάσας Καρπάθου

Γίλλες: Το παλιό έθιμο που γιορτάζεται μέχρι σήμερα στο Απέρι της Καρπάθου

Με κάθε επισημότητα τιμήθηκε και στην Κάρπαθο η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου (φωτογραφίες)