Ποια μοίρα κακή μας μοίρανε; Έλεος

Ποια μοίρα κακή μας μοίρανε; Έλεος

Ποια μοίρα κακή μας μοίρανε; Έλεος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 505 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Γιάννης Παρασκευάς

Παραφράζοντας τον ποιητή, θα μπορούσε ο κάθε εχέφρων κάτοικος του νησιού μας να πει, «όπου και αν ρίξω την ματιά μου το νησί μου με πληγώνει».

Κοινή η διαπίστωση, που βρίσκεται στο μυαλό και στα χείλη όλων, ότι χρόνο με το χρόνο το νησί μας χάνει, λόγω λαθεμένων επιλογών και παραλείψεων, κατά το πρόσφατο και απώτερο παρελθόν εξ αυτού του γεγονότος, χάθηκαν πλεονεκτήματα και ειδικές ρυθμίσεις.

Η έλλειψη μακρόχρονου προγραμματικού σχεδιασμού, αντικαταστάθηκε με την πολιτική και τις επιλογές του «βλέποντας και κάνοντας».

Στο κάθε πρόβλημα που αναφύεται, γίνεται εκ των ενόντων μια κάποια δήθεν προσπάθεια να δοθεί λύση, η οποία λύση κατά διαβολική σύμπτωση, δεν εντάσσεται σε κάποιον έστω στοιχειώδη προγραμματισμό.
Αναλωθήκαμε και αναλωνόμεθα σε ατέρμονες και αδιέξοδες συζητήσεις, για το ποιο θα πρέπει να είναι το μέλλον του νησιού, προς τα πού οι στοχεύσεις μας και ποιο το δέον γενέσθαι και στο τέλος τα αφήνουμε όλα στο έλεος του Θεού και του πανδαμάτωρος χρόνου.

Πέρασαν περίπου σαράντα χρόνια (40) από τότε που άρχισαν οι συζητήσεις για τη χωροθέτηση και κατασκευή στο νησί μας «Μαρίνας τουριστικών σκαφών».

(Το 1982 ως Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, συγκρότησα την πρώτη ομάδα εργασίας για τη χωροθέτηση της Μαρίνας, η οποία και πρότεινε πέντε θέσεις, όχι όμως τη σημερινή).

Το κακό μας το κεφάλι και τα διάφορα συμφέροντα, έστειλαν την κατασκευή της στις καλένδες.

Καλώς ή κακώς ξεκίνησε και έγινε η κατασκευή της εκεί που έγινε, χρόνια τώρα καρκινοβατεί η εύρυθμη λειτουργία της για διάφορους λόγους και που η ευθύνη βαρύνει και τους πάνω και τους κάτω.

Ίσως η λανθασμένη θέση της Μαρίνας, ίσως η κακή διαχείρησή της, γίνονται οι αιτίες και οι αφορμές αλλαγής διαχειριστών.

Πρόσφατα, αν η ενημέρωσή μου είναι απόλυτα ορθή, τη διαχείρηση την ανέλαβε μια ομάδα Κύπριων, (κατά πληροφορίες) επενδυτών.

(Ο Θεός να σε φυλάει από τους ουρανόσταλτους επενδυτές).

Το δώρο που τους έχει προσφερθεί από το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπουργείο Ανάπτυξης ειναι η ανέγερση κατοικιών οι οποίες θα διατίθενται για πώληση, κατά πληροφορίες εκατό, με ένα όμως βέβαιο αποτέλεσμα.

Θα κτιστεί, σύμφωνα με τα σχέδιά τους, όλος ο περιβάλλων χώρος και θα κλείσει όλο το παραλιακό μέτωπο.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών διαφαίνεται ότι δεν είναι η λειτουργία της Μαρίνας αλλά το real estate (το άμεσο κέρδος από τις κατοικίες).

Άγνωστο είναι το ύψος των οικοδομών και η πυκνότητά τους, αναρωτιέμαι, γιατί τόσος ωχαδερφισμός, γιατί τόση ασέβεια στο περιβάλλον, γιατί χωρίς διαμαρτυρία καταστρέφουμε τον πλούτο του νησιού, στο όνομα ιδιοτελών συμφερόντων.

Γιατί δίνουμε το δικαίωμα στο όποιο ΤΑΙΠΕΔ ή στο όποιο Υπουργείο Ανάπτυξης να διαχειρίζονται εν κρυπτώ τη δική μας περιουσία.

Πρωτίστως αφορά εμάς τους κατοίκους του νησιού το τι θα γίνει και το τι δεν θα γίνει στο νησί μας.
Πιστεύω και εύχομαι ότι όλοι ανεξαιρέτως οι τοπικοί μας άρχοντες, δεν θα επιτρέψουν αυτό το ανοσιούργημα.
Καμία σύμβαση και καμία συμφωνία για την εκμετάλλευση της Μαρίνας, δεν θα πρέπει να γίνει δεκτή, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι απόψεις των τοπικών φορέων.

Το βάρος και η ευθύνη πέφτει στους ώμους του κ. Περιφερειάρχη και του κ. Δημάρχου, είναι αξίωμα, ό,τι καταστρέφεται περιβαλλοντικά δεν αποκαθίσταται.

Έχω κατά καιρούς εκφράσει την άποψή μου για το πώς θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τα κτήρια του παλαιού Νοσοκομείου και ιδιαίτερα τα Ιταλικά.

Προ πολλών ετών, αμέσως μετά τη λειτουργία του νέου Νοσοκομείου, με επιμονή και με το πείσμα που διακρίνει, πρότεινα τη μεταφορά των Δικαστηρίων στους χώρους των Ιταλικών κτισμάτων, με την ταυτόχρονη κατεδάφιση όλων όσων κτίστηκαν γύρω-γύρω.

Δυστυχώς η αντίδραση κάποιων φορέων και κάποιων θιγομένων, τορπίλισε την όποια προσπάθεια.
Αφελώς και χωρίς κανένα ουσιαστικό σχεδιασμό άρχισε η παραχώρηση στέγης σε συλλόγους, υπηρεσίες και σε κάθε αναξιοπαθούντα.

(Δεν κάνω καμία αναφορά στο γεγονός ότι ο χώρος έγινε στέκι ναρκομανών).
Απρόσμενα μου ήλθε στα αυτιά η πληροφορία ότι σε ένα από τα κτήρια θα στεγαστούν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου.

Θα επαναλάβω για άλλη μια φορά, δεν μετακινούμε και δεν στεγάζουμε οτιδήποτε χωρίς σχεδιασμό.
Η ορθή οργάνωση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου θα προκύψει μόνο με τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων στις παρυφές της πόλεις και τη στέγαση όλων των Υπηρεσιών του.

Δυό πράγματα θα πρέπει να οδηγούν τις αποφάσεις μας για το πώς θα αξιοποιηθεί το κτηριακό συγκρότημα του παλαιού Νοσοκομείου.

-Η συντήρηση και ανάδειξη των Ιταλικών κτισμάτων λόγω της ιδιαίτερης Αρχιτεκτονικής τους δομής
- Η λύση στέγασης των Δικαστηρίων και η αποσυμφόρηση του Μαντρακίου.
- Ταυτόχρονη κατάργηση της Ερυθρού Σταυρού και ενοποίηση του αύλειου χώρου του Νοσοκομείου με το πάρκο της Ροδιακής Έπαυλης.
- Αξιοποίηση του πάρκου και του κτηρίου.

Ποια πόλη αυτόν τον πλούτο θα τον άφηνε όχι μόνο αναξιοποίητο αλλά βορά στον χρόνο και στη βέβαιη καταστροφή του.

Μια ματιά στα εγκαταλειμμένα δημόσια κτήρια θα σας πείσει ότι το ποτέ δεν είναι αργά για να κάνουμε κάτι, δεν έχει απόλυτη ισχύ.

Ό,τι δεν κάνουμε σήμερα το βρίσκουμε αύριο μπροστά μας και μάλιστα μεγεθυμένο

Διαβάστε ακόμη

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"

Φίλιππος Ζάχαρης "«Δικαίωμα στη Λήθη»: H ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών που επιβίωσαν από καρκίνο"

Γιάννης Παρασκευάς: Οι ενστάσεις και η ουσία του πολιτικού προβλήματος

Φίλιππος Ζάχαρης: Ο πολύπλευρος άνθρωπος σε μία πολύπλοκη ζωή

Ηλίας Καραβόλιας: «Η επικίνδυνη εμμονή»

Θανάσης Καραναστάσης: Με τους... κράχτες στην Ευρωβουλή

Σωτήρης Ντάλης: "Iσραήλ- Ιράν: Από τον σκιώδη πόλεμο στην απόλυτη σύγκρουση;"