Ικανοποίηση για την αναγνώριση του Ολυμπίτικου Γλεντιού ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά

Ικανοποίηση για την αναγνώριση του Ολυμπίτικου Γλεντιού ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά

Ικανοποίηση για την αναγνώριση του Ολυμπίτικου Γλεντιού ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 299 ΦΟΡΕΣ

Υπεγράφη χθες η απόφαση από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Την εγγραφή δεκαέξι νέων στοιχείων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδος, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Πολιτισμού.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται και το Ολυμπίτικο γλέντι (Κάρπαθος) για το οποίο η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρει τα εξής:

«Ολυμπίτικο Γλέντι (Κάρπαθος): Πρόκειται για μια τελετουργική επιτέλεση κοινοτικού γλεντιού με αφηγηματικά (της τάβλας, συρματικά) και αυτοσχέδια διαλογικά τραγούδια (μαντινάδες), χορό με τραγούδι ή μόνο με συνοδεία οργάνων (λυροτσάμπουνα), που συνιστά τη διαχρονική έκφραση της κοινοτικής ζωής των απανταχού Ολυμπιτών».

Η απόφαση έγινε δεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση στην Όλυμπο Καρπάθου. Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή που είχε συσταθεί για το θέμα αυτό αναφέρει τα εξής:

«Αγαπητοί συμπατριώτες,
Την 11η Αυγούστου 2020, το ΥΠΠΟΑ ανακοίνωσε την εγγραφή του Ολυμπίτικου Γλεντιού, μαζί με 15 άλλα στοιχεία, στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη.

Ολοκληρώθηκε έτσι με απόλυτη επιτυχία ένας κύκλος που άνοιξε με αξιόλογες ατομικές πρωτοβουλίες και συνεχίστηκε με τις ενέργειες της δικής μας Επιτροπής, δηλαδή της εκλεγμένης συντακτικής ομάδας για την υποβολή της σχετικής πρότασης. Η πρόταση διαμορφώθηκε με απόλυτη διαφάνεια μέσα από συλλογικές διαδικασίες, με την πλήρη συμμετοχή της κοινότητας και την ολόψυχη υποστήριξη όλων των Ολυμπίτικων Αδελφοτήτων, Αυτοδιοικητικών, Πολιτισμικών και Πατριωτικών φορέων και πολλών Ολυμπιτών. Πιστεύουμε ότι ο φάκελος με θέμα το Ολυμπίτικο Γλέντι απηχεί στο ακέραιο αυτή την ομοψυχία και αγάπη για τον κοινό μας σκοπό που δεν είναι άλλος από την ευρύτερη – εθνική τώρα και διεθνή αύριο – αναγνώριση της οικουμενικής αξίας για την ανθρωπότητα της ιδιαίτερης πολιτιστικής κληρονομιάς της κοινότητας Ολύμπου-Διαφανίου.

Το Ολυμπίτικο Γλέντι και ευρύτερα ο λαϊκός πολιτισμός της κοινότητάς μας έχουν κερδίσει εδώ και πολλά χρόνια επάξια μιαν εμβληματική θέση διεθνώς στις συνειδήσεις των πάσης φύσεως επισκεπτών και ιδιαίτερα των φιλο-ολυμπιτών ξένων. Ωστόσο, η εγγραφή του Ολυμπίτικου Γλεντιού στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας σηματοδοτεί μια θεσμική αναγνώριση της ευρύτερης πολιτισμικής κληρονομιάς της κοινότητας Ολύμπου-Διαφανίου, καθώς ενισχύει τη συστηματική προβολή του εγγεγραμμένου στοιχείου μέσα από τις ποικίλες τοπικές, υπερτοπικές και οικουμενικές του διαστάσεις. Κατά μια έννοια βέβαια, η Όλυμπος είναι μεγαλύτερο μέγεθος από το Γλέντι της. Ωστόσο, το Γλέντι της Ολύμπου, ως γνήσιο τέκνο του διαχρονικού πολιτισμού που περιλαμβάνει και αφορά όλους τους Ολυμπίτες και τις Ολυμπίτισσες είναι εντέλει, συμβολικά και πρακτικά η ίδια η Όλυμπος.

Μετά την ολοκλήρωση της δύσκολης αυτής διαδικασίας, μοιραζόμαστε τη χαρά και την ικανοποίησή μας μαζί σας, και επιθυμούμε να απευθύνουμε σε όλες και σε όλους εσάς έναν θερμό χαιρετισμό και να σας καλέσουμε να σταθούμε με υπευθυνότητα και ομοψυχία απέναντι στο ιστορικό γεγονός της εγγραφής του Ολυμπίτικου Γλεντιού στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Κληρονομιάς της Ελλάδας, ώστε να προωθήσουμε την αναγνώριση αυτή ακόμη παραπέρα, στη διεθνή κοινότητα. Για τον σκοπό αυτό απαιτείται όλοι μαζί να δουλέψουμε με θέληση και αυταπάρνηση για να αναδείξουμε έναν πολιτισμικό πλούτο που μας κληροδοτήθηκε από τους παλαιούς και έχουμε χρέος να διατηρήσουμε και να εξελίξουμε ακόμη παραπέρα. Ο σκοπός δεν πρέπει να περιοριστεί στην ανάδειξη προς τα έξω.

Το γλέντι και ο ολυμπίτικος πολιτισμός δεν είναι αντικείμενο προβολής για κέρδος. Το κέρδος από την προβολή του πρέπει πρώτιστα να είναι ηθικό και πνευματικό, να συσπειρώσει τον κόσμο της κοινότητας και όλοι και όλες μαζί να συναισθανθούν τι σημαίνει να είσαι Ολυμπίτης και Ολυμπίτισσα τον 21ο αιώνα. Το Ολυμπίτικο Γλέντι μας αφορά όλους και όλες, Ολυμπίτες και «ξένους». Μέσα και έξω από την Όλυμπο.

Στην εκπαίδευση, την τέχνη και τη φιλοσοφία. Από τη συνειδητοποίηση αυτή απορρέει και η επίγνωση της αναγκαιότητας της ολυμπίτικης συστράτευσης για τον κοινό σκοπό της ανάδειξης παντού και με κάθε θεμιτό τρόπο που σέβεται την ιστορία και την παράδοση του Ολυμπίτικου Γλεντιού. Αυτό είναι το ελπιδοφόρο μήνυμα της εγγραφής του Ολυμπίτικου Γλεντιού στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτισμικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

Η Επιτροπή
Παύλος Κάβουρας, Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Γιώργος Ηλ. Ζωγραφίδης, συγγραφέας και ερευνητής της Ολυμπίτικης παράδοσης
Μανώλης Φιλιππάκης, αρχιτέκτονας και μουσικός
Μανώλης Μπαλασκάς, παραδοσιακός μουσικός
Μιχάλης Αντ. Κωστάκης, απόφοιτος Μουσικών Σπουδών και μουσικός
Μυροφόρα (Ρούλα) Χουβαρδά-Παπαβασίλη, π. κοινοτική σύμβουλος Ολύμπου».

Διαβάστε ακόμη

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας Δημαρχών Η.Ν. Κάσου και Καρπάθου για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών

Διαμαρτυρία της Αδελφότητας Ολυμπιτών Καρπάθου "Η Δήμητρα" για την επαναδρομολόγηση του "ΠΡΕΒΕΛΗΣ"

Κάρπαθος: Κάηκαν τέσσερα αυτοκίνητα στο πάρκινγκ του αεροδρομίου

Για απόπειρα ζωοκτονίας συνελήφθη στην Κάρπαθο 61χρονος

Χοροί, παραδοσιακές φορεσιές και μουσική κατά την υποδοχή του πρώτου τσάρτερ στην Κάρπαθο (βίντεο)

Αφιερωμένο στην Όλυμπο της Καρπάθου το τελευταίο επεισόδιο της τηλεοπτικής εκπομπής «Από Τόπο σε Τόπο»

Σημαντική δωρεά ιστορικού πίνακα στην κοινότητα Ολύμπου Καρπάθου

Επίσκεψη του δημάρχου Καρπάθου στον υφυπουργό Γ. Παππά για την αναβάθμιση του νησιού