Γιορτάζοντας την επέτειο των δέκα χρόνων του στην πιο δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, «Ecofilms», της Ρόδου που ξεκινάει σήμερα Τρίτη 22 Ιουνίου, παλεύει για να μην “προδώσει” την ιστορία του, μια ιστορία που το έχει καθιερώσει πια ως έναν δημοφιλή πολιτιστικό θεσμό που, όμως, για πρώτη φορά φέτος έρχεται να αμφισβητηθεί για το αν σε περίοδο οικονομικής κρίσης, αποτελεί “πολυτέλεια” ή παραγωγή πολιτιστικού προϊόντος που δεν γίνεται να χάσουμε και μπορούμε να “εξάγουμε”.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε, χθες, μία ημέρα πριν από την έναρξη του Φεστιβάλ, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, παρόντες ήταν ο δήμαρχος Ροδίων κ. Χατζής Χατζηευθυμίου, η πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου (ΟΠΑΔ), κα Τζένη Φάκκα, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ κα Λουκία Ρικάκη όπως και ο συντονιστής του κ. Νίκος Νικολαΐδης καθώς και δύο εξέχοντα μέλη των κριτικών επιτροπών.

Παίρνοντας τον λόγο ο δήμαρχος, καταρχάς δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίηση του «γιατί είμαστε σε θέση και φέτος να κάνουμε το ecofilms» ενώ αναφέρθηκε στη συμπλήρωση των δέκα χρόνων του θεσμού, ο οποίος περνάει πια στην ενηλικίωσή του.
Ωστόσο, ο κ. Χατζηευθυμίου, δεν παρέλειψε, επίσης, να παραπέμψει στην “γκρίνια” που υπήρξε από κάποιους το προηγούμενο διάστημα σχετικά με το γιατί επιλέχθηκε να στηριχθεί το ecofilms, τη στιγμή που υπάρχει δραματική μείωση των κονδυλίων που διατίθενται πια για τον πολιτισμό και με τον ΠΟΔΡ να αντιμετωπίζει τα γνωστά προβλήματα.

Όπως είπε ο ίδιος, χαρακτηριστικά, η φετινή διοργάνωση έχει περάσει από χίλια μύρια βάσανα, με εντάσεις και αντιδράσεις και κινδύνεψε». Ακόμα, ευχαρίστησε τον βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Γιάννη Βούρο ο οποίος, είναι γνώστης του θέματος και κύριος υποστηρικτής του Φεστιβάλ και βοήθησε στην επιχορήγησή του από τον ΟΠΑΠ. Κλείνοντας, τόνισε ότι ο Δήμος συμβάλει με κάθε τρόπο στη διεξαγωγή του Φεστιβάλ επειδή εξυπηρετεί δύο στόχους: Την τέχνη και το ενδιαφέρον για το περιβάλλον.

Από την πλευρά της, η κα Ρικάκη, ευχαρίστησε για τη στήριξη προς τη διοργάνωση και, όπως είπε, υπάρχει τώρα εμπειρία ουσιαστικής οικονομικής ανεξαρτητοποίησης του Φεστιβάλ. Μάλιστα, έκανε γνωστό, ότι στη σημερινή πρεμιέρα θα διαβαστεί και μήνυμα από τον υπουργό Πολιτισμού, κ. Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι το ecofilms «αποτελεί μοντέλο για τα περιφερειακά Φσετιβάλ σε όλη τη χώρα, ότι πρόκειται για ένα Φεστιβάλ που με ορθολογικά οικονομικά και διεθνή εξακτίνωση αποτελεί μοντέλο λειτουργίας διεθνών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα».

Η ίδια, μίλησε ακόμη και για την αναγνώριση της οποίας τυγχάνουν οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις του ecokids, ανακοινώνοντας ότι το Υπουργείο Παιδείας θέλει να το κάνει ένα από τα πιλοτικά εκπαιδευτικά προγράμματα στη χώρα, ενισχύοντάς το οικονομικά και, μάλιστα, από του χρόνου αναμένεται να πραγματοποιείται εκτός από τη Ρόδο, σε πέντε ακόμα πόλεις. Κλείνοντας, είπε χαρακτηριστικά ότι οι απάντηση στις ενστάσεις που διατυπώθηκαν το προηγούμενο διάστημα για τη φετινή διεξαγωγή του Φεστιβάλ, είναι ότι «Το Φεστιβάλ είναι εδώ» και μάλιστα δεν στερείται σε τίποτα από τις προηγούμενες διοργανώσεις, δηλαδή και φέτος θα προβληθούν σε μία εβδομάδα 112 ταινίες από 35 χώρες, δωρεάν και ήδη έχει ξεκινήσει η πεζοδρόμηση μπροστά από το θερινό κινηματοθέατρο «Ρόδων», όπου από σήμερα «θα χτυπάει η καρδιά της πόλης».

Η κα Φάκκα, με τη σειρά της, είπε για την στήριξη από τον ΟΠΑΔ ότι θέλησαν, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε να στηρίξουν έναν επιτυχημένο θεσμό όπως το ecofilms.
Σημειώνεται ότι παρόντες, χθες, ήταν εκπρόσωποι από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, την Α’ βάθμια Εκπαίδευση και την Κινηματογραφική Λέσχη Ρόδου, όλοι φορείς που στηρίζουν τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ.

Ερωτηθείς ο δήμαρχος, γιατί επέλεξε φέτος ο Δήμος να στηρίξει το ecofilms, με τον κίνδυνο να μην γίνουν άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πόλη και παρά τις αντιδράσεις που έχουν ξεκινήσει να διατυπώνονται, είπε ότι βασικός λόγος είναι ότι δεν περιορίζεται μόνο στην προβολή ταινιών αλλά στόχος είναι και η προστασία του περιβάλλοντος και όταν έρχονται άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο για να παρακολουθήσουν έναν θεσμό δεν έχεις δικαίωμα να τον περικόψεις ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για άλλες εκδηλώσεις. Είπε, ακόμη, ότι άμεσα θα οριστεί νέος πρόεδρος στον ΠΟΔΡ, μετά την παραίτηση και του κ. Μανόλη Μακρή ενώ διέψευσε ότι θα αναλάβει ο ίδιος την προεδρία. Από πλευράς διοργανωτών, όσο αφορά στη χρηματοδότηση του Φεστιβάλ, ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι η Εταιρία που το υλοποιεί είναι ένας από τους πιστωτές του Δήμου αφού της οφείλεται το συνολικό περυσινό ποσό. Όσον αφορά στη φετινή διοργάνωση, ξεκαθάρισε ότι εάν δεν έρθει η επιχορήγηση από τον ΟΠΑΠ, τότε θα τα πληρώσουν οι ίδιοι!

«Εμείς βλέπουμε το Φεστιβάλ ως δραστηριότητα, ως χόμπι, δεν περιμένουμε να βιοποριστούμε από αυτό», είπε η κα Ρικάκη, προμηνύοντας όμως ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορεί να επαναληφθεί και του χρόνου.

Όσον αφορά, στις επετειακές εκδηλώσεις που επρόκειτο να γίνουν, προκειμένου να μην
κάνουν “σκόντο” σε όλη την υπόλοιπη διοργάνωση, στις προβολές κτλ. δεν θα μπορέσουν να γίνουν τελικά. Σημαντικό είναι, τέλος, όπως ανέφερε η καλλιτεχνική διευθύντρια ότι, μέχρι στιγμής, υπάρχουν 500 δημοσιεύματα, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, για το Φεστιβάλ, με αποκορύφωμα τη διαφήμιση που του γίνεται από την ιστοσελίδα της British Airways όπου η Ρόδος προτείνεται ως προορισμός τις ημέρες διεξαγωγής του ecofilms!