Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Εικαστικών Τεχνών ECOFILMS 2010 θα διεξαχθεί, όπως όλα τα τελευταία χρόνια, στην πόλη της Ρόδου. Οι προβολές και οι σχετικές εκδηλώσεις θα αρχίσουν σήμερα Τρίτη 22 Ιουνίου ενώ θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 27 Ιουνίου 2010.

Φέτος, το πρόγραμμα του ECOFILMS περιλαμβάνει ταινίες που συνδέονται με την αρχιτεκτονική και θίγουν τη σχέση της με τον άνθρωπο και το περιβάλλον του. Στις ταινίες τίθενται ερωτήματα σχετικά με την εξέλιξη των μεγαλουπόλεων που πληθαίνουν απειλητικά, για τα πειράματα που γίνονται με τον σχεδιασμό πόλεων. Επίσης παρουσιάζονται σημαντικές και πρωτοπόρες πρωτοβουλίες ομάδων καλλιτεχνών σε όλο τον πλανήτη για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χορού και την επαναδιατύπωση της σχέσης του με την καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

Για σήμερα Τρίτη, η ταινία που έχει ως θέμα την αρχιτεκτονική θα προβληθεί στον Δημοτικό Κινηματογράφο στις 18.50 και είναι η παρακάτω:
Grand Paris the president and the architect |
Το μεγαλειώδες Παρίσι: ο πρόεδρος και ο αρχιτέκτονας,
Bregtje van der Haak, Κάτω Χώρες The Netherlands, 50’

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί επιθυμεί να δει ένα κτίριο με κύρος που να φέρει την υπογραφή, όπως άλλωστε συνέβη με τους προκατόχους του. Εκτός αυτού, όμως, θέλει να διαμορφώσει το μέλλον του Παρισιού με τον δικό του τρόπο.

Σύμφωνα λοιπόν με τα πλάνα σχεδια του, η πόλη πρέπει να γίνει ελκυστική για τους επενδυτές ώστε να βελτιωθούν τα αναπτυξιακά έργα. Και αυτό μπορεί να συμβεί καλύπτοντας το χάσμα μεταξύ των φτωχών προαστίων και του πλούσιου ιστορικού κέντρου. Έτσι, το καλοκαίρι του 2008 ξεκινάει ένα σχέδιο γνωστό ως «Grand Paris». Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου project, αναθέτει σε δέκα αναγνωρισμένους αρχιτέκτονες να διαμορφώσουν προτάσεις για τον σχεδιασμό πόλης του Παρισιού. Πώς θα μοιάζει «η πόλη του φωτός» σε 30 χρόνια;