Κομισιόν: Νέος στόχος για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% για το 2030

Κομισιόν: Νέος στόχος για μείωση  των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% για το 2030

Κομισιόν: Νέος στόχος για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% για το 2030

Φίλιππος Ζάχαρης

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 161 ΦΟΡΕΣ

Η Ευρώπη κινητοποιείται για το κλίμα. Σε μία εποχή κατά την οποία ο κορωνοϊός έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε όλα τα επίπεδα και τομείς, το περιβάλλον συνεχίζει να υποβαθμίζεται αλλά την ίδια στιγμή καταβάλλονται προσπάθειες για τη διάσωσή του. Ανάμεσα σε αυτές τις προσπάθειες συγκαταλέγεται και αυτή της Κομισιόν.

Πράγματι λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε πρόσφατα το σχέδιό της για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Αυτό το επίπεδο φιλοδοξίας για την επόμενη δεκαετία θα θέσει την ΕΕ σε ισορροπημένη πορεία για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.
Ο νέος στόχος βασίζεται σε διεξοδική εκτίμηση των σχετικών κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Οι ενέργειες και δράσεις της Κομισιόν
Η Επιτροπή προέβη στις ακόλουθες κινήσεις:
• υπέβαλε πρόταση τροποποίησης του προταθέντος ευρωπαϊκού νόμου για το κλίμα, προκειμένου να συμπεριληφθεί ο στόχος μείωσης των εκπομπών κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 ως εφαλτήριο για τον στόχο της επίτευξης κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050·

• κάλεσε το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να επιβεβαιώσουν αυτόν τον στόχο του 55% ως τη νέα εθνικά καθορισμένη συνεισφορά της ΕΕ στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού και να την υποβάλουν στην UNFCCC έως το τέλος του τρέχοντος έτους·

• καθόρισε τις νομοθετικές προτάσεις που θα υποβληθούν έως τον Ιούνιο του 2021 για την υλοποίηση του νέου στόχου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι εξής: αναθεώρηση και επέκταση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής της ΕΕ· προσαρμογή του κανονισμού για τον επιμερισμό των προσπαθειών και του πλαισίου για τις εκπομπές από τις χρήσεις γης· ενίσχυση των πολιτικών για την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας· και ενίσχυση των προτύπων CO2 για τα οδικά οχήματα.

Αξιολόγηση εθνικών σχεδίων
Παράλληλα με το σχέδιο κλιματικών στόχων για το 2030 και τη σχετική εκτίμηση επιπτώσεων, η Επιτροπή ενέκρινε επίσης σήμερα αξιολόγηση των εθνικών σχεδίων των κρατών - μελών για την ενέργεια και το κλίμα για την περίοδο 2021-2030.

Η αξιολόγηση της Επιτροπής δείχνει ότι η ΕΕ βρίσκεται σε καλό δρόμο για να υπερβεί τον τρέχοντα στόχο της για μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 40% έως το 2030, ιδίως χάρη στη συνεχιζόμενη πρόοδο στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Για να επιτευχθεί ο νέος στόχος του 55%, η ΕΕ θα πρέπει να αυξήσει περαιτέρω την ενεργειακή απόδοση και το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το θέμα αυτό θα αποτελέσει τώρα αντικείμενο περαιτέρω διαβούλευσης και ανάλυσης πριν από την υποβολή νομοθετικών προτάσεων από την Επιτροπή τον Ιούνιο του 2021.

Ο νέος κλιματικός στόχος για το 2030 θα συμβάλει στην ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης της Ευρώπης από την πανδημία του κορωνοϊού. Θα τονώσει τις επενδύσεις σε μια αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων οικονομία, θα προωθήσει την καινοτομία στην καθαρή τεχνολογία, θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και θα δημιουργήσει πράσινες θέσεις εργασίας.

Ταμεία ανάκαμψης NextGenerationEU
Τα κράτη - μέλη μπορούν να αξιοποιήσουν το ταμείο ανάκαμψης NextGenerationEU, ύψους 750 δισ. ευρώ, και τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για να πραγματοποιήσουν αυτές τις επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση.

Η αύξηση του στόχου της ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2030 εξαγγέλθηκε για πρώτη φορά στις πολιτικές κατευθύνσεις της προέδρου κ. φον ντερ Λάιεν τον Ιούλιο του 2019 και εναρμονιζόταν με τον στόχο της συμφωνίας του Παρισιού για συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη αρκετά κάτω από τους 2°C και για συνέχιση των προσπαθειών για περιορισμό της στον 1,5°C.

Σε σχετική αξιολόγηση επισημαίνεται ότι το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ΕΕ θα μπορούσε να φθάσει το 33,7% έως το 2030, υπερβαίνοντας τον τρέχοντα στόχο του κατ' ελάχιστον 32%.

Όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση, εξακολουθεί να υπάρχει χάσμα φιλοδοξίας: 2,8% για την κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας και 3,1 % για την τελική κατανάλωση ενέργειας, σε σύγκριση με τον στόχο του κατ' ελάχιστον 32,5%.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου