Το σύστημα «Κατερίνα» για την ανίχνευση ραδιενέργειας θα εγκατασταθεί στη Ρόδο

Το σύστημα «Κατερίνα» για την ανίχνευση ραδιενέργειας θα εγκατασταθεί στη Ρόδο

Το σύστημα «Κατερίνα» για την ανίχνευση ραδιενέργειας θα εγκατασταθεί στη Ρόδο

Μιχάλης Μαστής

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 890 ΦΟΡΕΣ

Από ειδική ομάδα επιστημόνων του Ερευνητικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών

Κλιμάκιο ειδικών επιστημόνων του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. με επικεφαλής τον δρ Χρήστο Τσαμπάρη, βρέθηκε στη Ρόδο τις τελευταίες ημέρες, μαζί με το ερευνητικό σκάφος «ΑΙΓΑΙΟ» στο πλαίσιο διερευνητικών επαφών που γίνονται για την προμήθεια, μελέτη και εγκατάσταση του ειδικού συστήματος «Κατερίνα» το οποίο σχεδιάζεται να ποντιστεί συγκεκριμένο θαλάσσιο σημείο της Ρόδου, έτσι ώστε να καταγράφει και να ανιχνεύει σε 24ωρη βάση τα επίπεδα ραδιενέργειας που υπάρχουν στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Το σύστημα αυτό αποτελεί μια τεχνολογική καινοτομία, καθώς παρέχει με εξαιρετική ακρίβεια στοιχεία και πληροφορίες για τα επίπεδα ραδιενέργειας (ακτινοβολία γ) στο θαλάσσιο αλλά και στον χερσαίο χώρο. Έχει αυτόνομη λειτουργία (χωρίς να χρειάζεται σύνδεση με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή) έχει χαμηλή κατανάλωση και το βάθος πόντισής του είναι στα 400 περίπου μέτρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ. συντηρεί εδώ και πολλά χρόνια πολλούς πλωτούς μετρητικούς σταθμούς (Δίκτυο «ΠΟΣΕΙΔΩΝ») για τη συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης των Ελληνικών Θαλασσών, γεγονός που διασφαλίζει τη σωστή λειτουργία του συστήματος και την ενσωμάτωσή του σε σε σταθερές και πλωτές πλατφόρμες για συνεχή επιτήρηση του περιβάλλοντος.

Κλειδώνουν τη λειτουργία του Ακούγιου
Ουσιαστικά, τα συστήματα αυτά για την μέτρηση της ραδιενέργειας στα θαλάσσια ύδατά μας, τοποθετούνται ενόψει της λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού στην περιοχή Ακούγιου της Τουρκίας, η οποία υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2023.

Θα τεθεί υπό την εποπτεία του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, (τμήμα των Ηνωμένων Εθνών) και οι μετρήσεις θα μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο στα επιστημονικά κέντρα, όπου και θα αξιολογούνται ανά πάσα στιγμή.

Αντίστοιχοι σταθμοί μέτρησης, εκτός από τη Ρόδο, αναμένεται να τοποθετηθούν και σε άλλε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου (πιθανότατα σε Ρόδο και Καστελλόριζο), έτσι ώστε να «θωρακιστεί» ολόκληρη η περιοχή.

O δρ Χρήστος Τσαμπάρης, ερευνητής και υπεύθυνος του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.  για το συγκεκριμένο έργο
O δρ Χρήστος Τσαμπάρης, ερευνητής και υπεύθυνος του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. για το συγκεκριμένο έργο

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο