Στην κατοχή του συλλόγου Δωδεκανησιακών Σωματείων μέρος του αρχείου του Εμμ. Πρωτοψάλτη

Στην κατοχή του συλλόγου  Δωδεκανησιακών Σωματείων μέρος του αρχείου του Εμμ. Πρωτοψάλτη

Στην κατοχή του συλλόγου Δωδεκανησιακών Σωματείων μέρος του αρχείου του Εμμ. Πρωτοψάλτη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 208 ΦΟΡΕΣ

Μέρος του προσωπικού αρχείου του Καρπάθιου ιστορικού Εμμανουήλ Πρωτοψάλτη, βρίσκεται ήδη και επεξεργάζεται με στόχο την ψηφιοποίησή του, στον Σύλλογο Δωδεκανησιακών Σωματείων.

Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται συγκερκιμένα:
«Τύχη αγαθή, ένα τμήμα του προσωπικού αρχείου του Καρπάθιου ιστορικού Εμμανουήλ Πρωτοψάλτη, εκείνου του σπουδαίου πανεπιστημιακού δασκάλου, διευθυντού επί δεκαπενταετίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους και σημαντικού μέλους της Δωδεκανησιακής Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας (Δ.Ι.Λ.Ε.) ήρθε στην κατοχή της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών – Πειραιώς.
Το σημαντικό ιστορικό υλικό έχει καταγραφεί, ψηφιοποιηθεί και πρόκειται να παραδοθεί στα Γενικά Αρχεία του Κράτους της Ρόδου.

Το υλικό, το οποίο συνίσταται στην πλειοψηφία από λυτά χειρόγραφα έγγραφα, έχει κυρίως λαογραφικό περιεχόμενο, καθώς στις σελίδες του συγκεντρώνεται ένας πλούτος στοιχείων για το τοπικό γλωσσικό ιδίωμα της Ολύμπου, τα αινίγματα και τους γλωσσοδέτες της, τα παραμύθια και τους θρύλους καθώς και πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα. Επίσης, σημαντική θέση στην έρευνα του Εμμανουήλ Πρωτοψάλτη φαίνεται πως κατείχε η λαϊκή παράδοση και η ιστορία του χωριού Όθος της Καρπάθου. Επιπρόσθετα, ο διακεκριμένος ερευνητής αναζητά πληροφορίες για εμβληματικές μορφές του τόπου καταγωγής του, όπως δασκάλους και δικαστές που έδρασαν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών – Πειραιώς θέλει να ευχαριστήσει την προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους της Ρόδου, κυρία Ειρήνη Τόλιου για την εξαιρετική συνεργασία και την προθυμία να παρουσιαστεί το έργο και η προσωπικότητα του σημαντικού Δωδεκανήσιου ιστορικού στο κοινό. Η χρονική στιγμή, ωστόσο, της προγραμματισμένης κοινής μας εκδήλωσης για την παράδοση του αρχείου του Εμμανουήλ Πρωτοψάλτη στα Γ.Α.Κ. της Ρόδου, κρίθηκε εν μέσω πανδημίας ακατάλληλη και για αυτό μετατίθεται για μία μελλοντική ημερομηνία, εντός του 2021, όπου ευελπιστούμε να παρουσιάσουμε σημαντικές πτυχές του έργου του Δωδεκανήσιου ιστορικού.

Ο Εμμανουήλ Γ. Πρωτοψάλτης υπήρξε Πρόεδρος της Εταιρείας Καρπαθιακών Μελετών με Γενικό Γραμματέα τον καθηγητή Μηνά Αλ. Αλεξιάδη.

Σοφία Ηρακλείδου
Γενική Γραμματέας
Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών
Σωματείων Αθηνών – Πειραιώς».

Διαβάστε ακόμη

Πολιτιστικές δράσεις στη Σορωνή της Ρόδου

Σε Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Σορωνής

Εκδήλωση για τη βία εναντίον των γυναικών

«Γη Μήτηρ»: Παρουσίαση ποιητικής συλλογής της Ιουλίτας Ηλιοπούλου

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο