Δίκη Χρυσής Αυγής: Ένοχοι Ρουπακιάς, Κασσιδιάρης, Λαγός , Μιχαλολιάκος, Παναγιώταρος και άλλοι 10 εμπλεκόμενοι για εγκληματική οργάνωση

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ένοχοι Ρουπακιάς, Κασσιδιάρης, Λαγός , Μιχαλολιάκος, Παναγιώταρος και άλλοι 10 εμπλεκόμενοι για εγκληματική οργάνωση

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ένοχοι Ρουπακιάς, Κασσιδιάρης, Λαγός , Μιχαλολιάκος, Παναγιώταρος και άλλοι 10 εμπλεκόμενοι για εγκληματική οργάνωση

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3489 ΦΟΡΕΣ

Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν έξω από το Εφετείο περιμένοντας την ιστορική απόφαση

Ένοχους έκρινε το δικαστήρίο τους 15 από τους 17 κατηγορούμενους για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στη δίκη της Χρυσής Αυγής μετά από 5,5 χρόνια ακροαματικής διαδικασίας και επτά χρόνια μετά τη δολοφονία του Φύσσα.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο έκρινε ένοχους όλους τους κατηγορουμένους για τη δολοφονία Φύσσα με πρώτο τον Γιώργο Ρουπακιά πλην των κατηγορουμένων Σαντοριναίο και Τσακανίκα.

Για τη δολοφονία Φύσσα ένοχοι κρίθηκαν:
Αναστάσιος -Μάριος Αναδιώτης
Γεώργιος Δήμου
Ελπιδοφόρος Καλαρίτης
Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός
Κωνσταντίνος Κορκοβίλης
Αναστάσιος Μιχάλαρος
Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας- πυρηνάρχης της οργάνωσης
Γεώργιος Σκάλκος
Γέωργιος Σταμπέλος
Λέων Τσαλίκης
Αθανάσιος Τσόρβας
Νικόλαος Τσόρβας και
Αριστοτέλης Χρυσαφίτης

Παράλληλα ένοχοι κρίθηκαν και όλοι όλοι όσοι κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των Αιγύπτιων ψαράδων.

Όσον αφορά την επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε επικίνδυνη σωματική βλάβη και έκρινε ένοχους οι κατηγορούμενοι Καστρινός, Πανταζής και Χατζηδάκης ενώ για τους υπόλοιπους παύει η δίωξη για απλή σωματική βλάβη.

Τελευταία θα είναι η απόφαση για το μείζον ζήτημα του χαρακτηρισμού της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης.

Παρέστησαν οι 11 από τους 68 κατηγορούμενους. Απών ήταν ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο άνθρωπος που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα.

Χιλιάδες κόσμου είχαν συγκεντρωθεί σήμερα από νωρίς το πρωί έξω από το δικαστήριο περιμένοντας την πρόεδρο του δικαστηρίου Mαρία Λεπενιώτη, να απαντήσει στο ερώτημα «αθώοι ή ένοχοι» και την κρίση για τη Χρυσή Αυγή και το αν είναι ή όχι εγκληματική οργάνωση που δρούσε υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος.

Το ενδιαφέρον τεράστιο, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος. Οι δικαστές κλήθηκαν να αποδώσουν δικαιοσύνη για τρεις εγκληματικές ενέργειες και να αποφανθούν αν οι κατηγορούμενοι για τις επιθέσεις λειτούργησαν αυτόνομα και μεμονωμένα -όπως είπε η εισαγγελέας- ή ως «γρανάζια» «ενός μισαλλόδοξου, βίαιου, ναζιστικής μορφής και δομής μηχανισμού που εκφράστηκε με λόγια και έργα ακραία».

Το δικαστήριο σήμερα, με τον θεσμικό ρόλο που έχει, απαντά αν στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής υφίσταται νομικά μια αυστηρά δομημένη εγκληματική οργάνωση που μία εντολή ή μία έγκριση όπλιζε χέρια, ή αν κάποια πρόσωπα έδρασαν αυτόβουλα και ανεξάρτητα .Την απόφαση εκφώνησε η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη, η οποία είχε κληρωθεί για τη θέση της προέδρου στη δίκη της Χρυσής Αυγής και τον Μάρτιο του 2015, λόγω της δυναμικής ιδιοσυγκρασίας και της πλούσιας πείρας της για να φέρει εις πέρας τον πολυπρόσωπο χαρακτήρα της δίκης, με 68 κατηγορούμενους, περισσότερους από 100 δικηγόρους, με προκλητικές συμπεριφορές, έντονα επεισόδια.

Χιλιάδες συγκεντρωμένοι έξω από το Εφετείο

Από νωρίς το πρωί κόσμος είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται έξω από το Εφετείο, με την πρώτη συγκέντρωση να ξεκινά στις 8 το πρωί.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, με 2.000 αστυνομικούς στην περιοχή, άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. ακροβολισμένους σε ταράτσες, drones και ελικόπτερα για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε ένταση.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στη Ρόδο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε όμως και στη Ρόδο, κρατώντας μάλιστα πανό με το σύνθημα "Δεν είναι αθώοι, οι ναζί στη φυλακή".

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας