Εμβληματικό κτήριο του 1932 αποκαθίσταται στην Πάτμο

Εμβληματικό κτήριο του 1932 αποκαθίσταται στην Πάτμο

Εμβληματικό κτήριο του 1932 αποκαθίσταται στην Πάτμο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 350 ΦΟΡΕΣ

Με τη μορφή του επείγοντος ξεκίνησαν από την υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου οι σωστικές εργασίες για την αποκατάσταση των εξωτερικών όψεων του ιστορικού Διοικητηρίου Σκάλας Πάτμου, ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, που παρουσιάζει πολλές και επικίνδυνες φθορές. Εκεί σήμερα στεγάζεται το Τελωνείο, το αστυνομικό τμήμα της Πάτμου, το Ταχυδρομείο και ο Ε.Ο.Τ.

Οι δημοτικές Αρχές Πάτμου των τελευταίων χρόνων επιχείρησαν επανειλημμένα να εντάξουν τη συντήρησή του σε ένα πρόγραμμα, καθώς η εικόνα φέρει σημάδια κόπωσης με πολλές φθορές. Σε σημεία από όπου περνά καθημερινά πολύς κόσμος, ιδίως το καλοκαίρι, έγιναν ακόμη και αποκολλήσεις σοβάδων, «δείχνοντας» μέχρι και τα σίδερα κατασκευής.

Οι εργασίες εκτελούνται μετά από παρέμβαση του Δήμου προς την υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα.

«Τα καταφέραμε να πείσουμε την υπηρεσία για το επικίνδυνο της κατάστασης», δηλώνει στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου ο δήμαρχος, Λευτέρης Πέντες και αυτό έγινε, προσθέτει «μετά από εύστοχες κινήσεις της δημοτικής μας αρχής, κάτι που ήταν και στις προεκλογικές δεσμεύσεις μας και ξεκινάμε με αυτή την πρώτη φάση».

Σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου, καθώς και με το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, προβλέπεται να εκπονηθεί μελέτη επισκευής και αποκατάστασης του συνόλου του κτηρίου, με σκοπό να αναδειχθεί ως τοπόσημο του νησιού, αλλά και να καταστεί ασφαλές και λειτουργικό.

Το κτήριο κατασκευάστηκε το 1932, ύστερα από εντολή του Ιταλού κυβερνήτη Mario Lago, με σκοπό τη στέγαση του στρατώνα της Χωροφυλακής και της Τελωνοφυλακής, του Ταχυδρομείου, το Τελωνείου και των αποθηκών του.

Το κύριο χαρακτηριστικό του μνημείου είναι ο επιβλητικός γωνιακός πύργος με την τετράγωνη βάση που επεκτείνεται σε τρεις ορόφους -συμπεριλαμβανουσών της σκεπής και της ταράτσας- που είναι προσεγγίσιμες από εξωτερική σκάλα. Τα υλικά και η τεχνολογία δόμησης του συγκροτήματος εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο του τρόπου κατασκευής που χαρακτήρισε την οικοδομική δραστηριότητα των Ιταλών στα Δωδεκάνησα.

Είναι ένα κτήριο άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία και τις μνήμες των κατοίκων και από τη θέση του αποτελεί σημείο αναφοράς για όλο το νησί.

«Μπορεί να μη διαθέτουμε μαγικά ραβδιά, αλλά σίγουρα έχουμε αστείρευτη θέληση και διάθεση για πρόοδο και προσφορά και αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα των προσπαθειών που καταβάλλουμε μέσα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, γεμάτη εμπόδια τα οποία δεν μας πτοούν», δηλώνει ο δήμαρχος Πάτμου, Λευτέρης Πέντες.

Διαβάστε ακόμη

Οι βιολιστές της Πάτμου στο επεισόδιο της εκπομπής "Ελλήνων Δρώμενα" την Τετάρτη στην ΕΡΤ3

Συνελήφθη 28χρονος επιβάτης πλοίου στην Πάτμο για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος συνεπιβάτιδός του

Ένταξη αποκατάστασης δωμάτων και τοιχογραφιών Ι.Μ. Αγίου Ιώαννη του Θεολόγου Πάτμου στο ΠΕΠ 2021-2027

Θα συνεχιστεί η αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Πάτμου

Επεισόδιο με τραυματισμό στο νησί της Πάτμου μετά από συμπλοκή με δύο ανήλικους

Για βιασμό 71χρονης στην Πάτμο κατηγορείται 29χρονος αλλοδαπός

Οι Πάτμιοι της Ρόδου γιορτάζουν τον Πολιούχο τους «Όσιο Χριστόδουλο»

"Χτύπησαν" στην Πάτμο οι απατεώνες που ζητούν χρήματα από γονείς για δήθεν ατυχήματα των παιδιών τους