Έφυγε από τη ζωή ο λαογράφος Τσαμπίκος Σηφόπουλος

Έφυγε από τη ζωή ο λαογράφος Τσαμπίκος Σηφόπουλος

Έφυγε από τη ζωή ο λαογράφος Τσαμπίκος Σηφόπουλος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1210 ΦΟΡΕΣ

Πλήρης ημερών έφυγε χθες από τη ζωή ο Ροδίτης λαογράφος Τσαμπίκος Σηφόπουλος. Ήταν ένας εξαίρετος άνθρωπος με βαθιά καλλιέργεια και ήθος.

Με επιστολή του στη «Ροδιακή» ο κοινωνικός λειτουργός κ. Γιώργος Νικολής επισημαίνει:
«Κύριε διευθυντά,
Με συγκίνηση ενημερώθηκα από συνδημότες μας ότι ο γνωστός λαογράφος, άνθρωπος του Πολιτισμού και της Εκκλησίας ο κ. Τσαμπίκος Σηφόπουλος από τ’ Αφάντου, έφυγε από τη ζωή χθες 11/11/2020. Τον κ. Σηφόπουλο είχαμε την τιμή να τον τιμήσουμε με τιμητική πλακέτα το 2014 επί προεδρίας μου στον «Σύλλογο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Αφάντου – Παναγία Καθολική» για τη μεγάλη του προσφορά στον πολιτισμό και λαογραφία του τόπου μας.

Ο κ. Τσαμπίκος Σηφόπουλος, γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου του 1924 στο χωριό Αφάντου της Ρόδου. Σπούδασε λογιστική στην Αθήνα, μετά αγγλική Γλωσσολογία στο πανεπιστήμιο της Πρετόρια και αργότερα βυζαντινή μουσική στη σχολή βυζαντινής μουσικής της Μητρόπολης Ρόδου.

Έχει δημοσιεύσει αρκετά βιβλία λαογραφικού και ιστορικού περιεχομένου όπως: «Τα παραδοσιακά τραγούδια του χωριού Αφάντου», «Ιστορία και Λαογραφία του Αφάντου», «Από τον Δήμο Βριγηνδαρίων στον δήμο Αφάντου», το «Λαογραφικό συναξάρι», και τα δύο γνωστά θεατρικά έργα «τα ραουνιάσματα» και «τα παντρολοήματα», των Αφάντου τα οποία παίχτηκαν με μεγάλη επιτυχία στ’ Αφάντου και στο Εθνικό Θέατρο της Ρόδου με συμμετέχοντες ηθοποιούς από τ’ Αφάντου.

Για πολλές δεκαετίες και ως γνώστης της Βυζαντινής μουσικής διετέλεσε πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Λουκά Αφάντου. Τώρα που έφυγε για τη γειτονιά των αγγέλων θα συναντήσει εκεί ψηλά τον φίλο του, τον αείμνηστο δημοδιδάσκαλο Μιχαήλ Φωταρα και θα συνεχίσουν εκεί τις πολιτιστικές συζητήσεις τους.

Έχοντας λάβει ένα από τα βιβλία του ως δώρο με το χειρόγραφο κείμενο και την υπογραφή αυτού του πολύ σεβαστού ανθρώπου, το θεωρώ ιδιαίτερη τιμή μου και θέλω και δημόσια μέσω της «Ροδιακής» να εκφράσω τα θερμά συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του!

Γεώργιος Νικολής
Κοινωνικός Λειτουργός
Αφάντου».

Διαβάστε ακόμη

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου

Ο δικηγόρος Στέφανος Καψάλης εξελέγη περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου την Τετάρτη 1η Μαΐου

Γιάννης Φλεβάρης: Η εμμονή είναι κακό πράγμα κύριε Πρόεδρε!

Παναγιώτης Εγγλέζος για την εκμετάλλευση ασφαλισμένων από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα

Τμήμα Προετοιμασίας για νέους γονείς από τον ΕΦΚΑ στη Ρόδο