Άντεξε τη... φουρτούνα το Λιμενικό Ταμείο Ν. Δωδεκανήσου

Άντεξε τη... φουρτούνα το Λιμενικό Ταμείο Ν. Δωδεκανήσου

Άντεξε τη... φουρτούνα το Λιμενικό Ταμείο Ν. Δωδεκανήσου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 613 ΦΟΡΕΣ

Στα 8,5 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός

«Άντεξε» το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου (Λ.Τ.) παρά το τεράστιο χτύπημα που δέχθηκε στα έσοδά του αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία, κυρίως λόγω της δραματικής μείωσης στην προσέγγιση κρουαζιεροπλοίων, κάτι που δείχνει τη δυναμική που έχει ως Οργανισμός.

Αυτό φαίνεται και από το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα και από το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021 που ψηφίστηκαν χθες ομόφωνα, σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν με τηλεδιάσκεψη. Αναλυτικά:

Ο προϋπολογισμός για το 2021
Στα 8,5 εκατομμύρια ευρώ περίπου ανέρχεται ο νέος προϋπολογισμός του Λ.Τ., ο οποίος υπολείπεται κατά 2,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με αυτόν του 2020, και θεωρείται ότι βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα δεδομένων των συνθηκών, μια και δεν έχει μεγάλες αποκλίσεις.

Μάλιστα, χαρακτηρίζεται «σταθερός» και «αναπτυξιακός», παρά το γεγονός ότι η απώλεια των εσόδων υπολογίζεται στο 50%. Σ’ αυτό, ρόλο φαίνεται να έπαιξε το γεγονός ότι πήγαν πολύ καλά τα τέλη διακινούμενων επιβατών στα λιμάνια της Ρόδου και των υπολοίπων νησιών που διαχειρίζεται, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο κόσμος εμπιστεύεται τα πλοία για τη μετακίνησή του.

Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι ότι τα έσοδα από τα τέλη αυτά τα είχαν προϋπολογίσει στα 500 χιλιάδες ευρώ και μέχρι τον Ιούλιο είχαν φθάσει τα 410 χιλιάδες ευρώ ενώ θεωρείται ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα τα έχουν υπερκαλύψει.

Μία ακόμα πηγή εσόδων εν μέσω πανδημίας αποτέλεσε για το Λ.Τ. η είσπραξη οφειλών παρελθόντων ετών, μετά την απόφαση που πήρε για να πιέσει για την είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών που είχε από τρίτους και αρκετοί συμπολίτες μας προσήλθαν για να κάνουν διακανονισμό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εισρεύσουν στα ταμεία του περί τα 600 χιλιάδες ευρώ.

Δραματική ήταν, όμως, η μείωση από τις προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων όπου εκεί η μείωση των εσόδων άγγιξε το 70%. Ενδεικτικό είναι ότι τα έσοδα από τέλη ασφαλείας τα είχαν προϋπολογίσει στα 300 χιλιάδες ευρώ ενώ μέχρι και τον Ιούλιο εισέπραξαν μόλις 26 χιλιάδες ευρώ.

Μάλιστα, εάν η χρονιά αυτή ήταν «κανονική», τα έσοδα του Λ.Τ. υπολογίζονται σε συν 4 εκατ. ευρώ.

Το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα
Στα 4 εκατ. ευρώ ανέρχεται το Τεχνικό Πρόγραμμα του Λ.Τ. για το 2021 και κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, παρά το γεγονός ότι αυτή η χρονιά δεν εξελίχθηκε ομαλά. Μπορεί υπό κανονικές συνθήκες να είχε άλλη δυναμική, ωστόσο το Λ.Τ. δεν κάνει σκόντο σε όλα τα απαραίτητα έργα που πρέπει να γίνουν στα λιμάνια δικαιοδοσίας του, όπως οι συντηρήσεις, η συνέχιση των χρηματοδοτούμενων έργων κτλ.

Την ερχόμενη εβδομάδα κατατίθεται η οριστική μελέτη για το τμήμα του ξυλοπεζόδρομου από του Κόβα μέχρι το τουριστικό λιμάνι και την ανάπλαση της Θαλασσινής πύλης ώστε να συμπληρωθούν τα τεύχη δημοπράτησης και να δημοπρατηθεί το έργο.

Στο νέο Τ.Π. περιλαμβάνονται ακόμη κάποια έργα αποκατάστασης στη Σύμη από ζημιές που υπέστησαν λιμενικές εγκαταστάσεις λόγω θεομηνίας όπως και στο λιμάνι της Κάσου που είναι χρηματοδοτούμενα.

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου