«Εβδομάδα Κινηματογραφικής Παιδείας» στην Τήλο

«Εβδομάδα Κινηματογραφικής  Παιδείας» στην Τήλο

«Εβδομάδα Κινηματογραφικής Παιδείας» στην Τήλο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 357 ΦΟΡΕΣ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η «Εβδομάδα Κινηματογραφικής Παιδείας» από το Νεανικό Πλάνο στην Τήλο! Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2-6/11/2020.

Η μόρφωση των παιδιών αποτελεί προτεραιότητα του Δήμου Τήλου. Πιο αναλυτικά σε ανακοίνωσή του το Δημοτικό Σχολείο Τήλου σημειώνει τα ακόλουθα: «Είναι σημαντικό τα παιδιά του τόπου μας να δέχονται ερεθίσματα και να γνωρίζουν νέα πράγματα. Μέσα από τη μάθηση θα μπορέσουν να «ανοίξουν» τα φτερά τους.

Και όπως είπε και ο Πυθαγόρας «Αρχή πολιτείας απάσης νέων τροφά» (Θεμέλιο κάθε πολιτείας είναι η ανατροφή των νέων).

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Όλοι στο κάδρο» του Νεανικού Πλάνου φιλοξενήθηκε στο Δημοτικού Σχολείο Τήλου, όπου εκπαιδευτικοί και επαγγελματίες του κινηματογράφου πραγματοποίησαν δύο πενθήμερα κινηματογραφικά εργαστήρια-ντοκιμαντέρ και animation. Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, τρεις προβολές και αναλύσεις βραβευμένων από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους ταινιών για όλα τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου, ενώ έγινε και μια προβολή ταινίας animation για τα μικρά παιδιά του Νηπιαγωγείου Τήλου.

Το δημιουργικό αποτέλεσμα των κινηματογραφικών εργαστηρίων στο Δημοτικό Σχολείο Τήλου είναι δύο ταινίες μικρού μήκους: η ταινία ντοκιμαντέρ «Τήλος, μια μικρή κιβωτός», διάρκειας 10' από τους μεγαλύτερους μαθητές και μαθήτριες της Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξης και η ταινία animation «Οι νάνοι ελέφαντες της Τήλου» διάρκειας 3' από τους μικρότερους μαθητές και μαθήτριες της Α’, Β’ και Γ’ τάξης. Οι ταινίες των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου Τήλου θα συμμετάσχουν στην 20ή Camera Zιζάνιο- Ευρωπαϊκή

Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας μαζί με ταινίες παιδιών και νέων από όλο τον κόσμο, κατά το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους το οποίο θα πραγματοποιηθεί online και δωρεάν και θα είναι προσβάσιμο για όλη την Ελλάδα από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου 2020.
Εντυπώσεις από τα Κινηματογραφικά σεμινάρια από τους εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Τήλου

Το σχολείο μας, το Δημοτικό Σχολείο της Τήλου, είχε τη χαρά και την τιμή να υποδεχτεί την ομάδα του Νεανικού Πλάνου, κο Κ. Κορρέ και κα Δ. Κοπανά. Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δύο πενθήμερα κινηματογραφικά εργαστήρια. Ένα εργαστήρι δημιουργίας μικρού μήκους ταινίας και ντοκιμαντέρ για τα μεγάλα παιδιά και ένα εργαστήρι animation για τους μικρούς μας μαθητές. Επίσης παρακολούθησαν ταινίες βραβευμένες από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας.

Ολόκληρη η εβδομάδα πέρασε πολύ όμορφα και δημιουργικά και ήταν μια μοναδική εμπειρία για όλους μας τους μαθητές, μικρούς και μεγάλους. Οι μικρές τάξεις ασχολήθηκαν με την τεχνική του stop mοtion animation. Σχεδίασαν, ζωγράφισαν, τραγούδησαν και δημιούργησαν τελικά μια πολύ όμορφη ταινία με θέμα τους νάνους ελέφαντες της Τήλου, κάνοντας τις ζωγραφιές τους…να κινούνται.

Όσο για τις μεγαλύτερες τάξεις, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τη γλώσσα του κινηματογράφου και τις βασικές αρχές της σκηνοθεσίας. Εξοικειώθηκαν με έννοιες και λέξεις κινηματογραφικές, σκηνοθετικές, με τεχνικά μέσα και εργαλεία της σκηνοθεσίας.

Μπόρεσαν να αντιληφθούν τι γίνεται πίσω από τις κάμερες και πόσος κόπος και δουλειά, από μια πληθώρα συντελεστών, χρειάζεται για να ετοιμαστεί μια ταινία ή ένα ντοκιμαντέρ, κάτι που δεν περνάει εύκολα από το νου του θεατή. Είχαν την ευκαιρία να πάρουν στα χέρια τους μια κάμερα και να τραβήξουν τα δικά τους πλάνα, να περπατήσουν σε μέρη του τόπου τους, κοιτάζοντας τα με μια άλλη ματιά, μια άλλη οπτική, πιο κριτική, πιο δημιουργική, με φαντασία.

Έγιναν και οι ίδιοι κινηματογραφιστές, συνεργάστηκαν, δημιούργησαν, αφηγήθηκαν.
Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για όλα τα παιδιά. Έμαθαν πολλά πράγματα και από τα δύο σεμινάρια. Και πάνω απ’ όλα ευχαριστήθηκαν την όλη διαδικασία. Ευχαριστούμε πολύ την ομάδα του Νεανικού Πλάνου για την καλή τους διάθεση και τη δημιουργική και ενδιαφέρουσα πνοή που έφεραν στο σχολείο μας.

Τέτοιες προσπάθειες είναι αξιέπαινες και πάντα ευπρόσδεκτες στα σχολεία μας.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Όλοι στο κάδρο» του Νεανικού Πλάνου υλοποιείται με την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τη συνέργεια του Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και νέους.

Συγκεκριμένα η επίσκεψη στην Τήλο, πραγματοποιήθηκε και χάρη στη συνεργασία του Δήμου Τήλου και την ευγενική φιλοξενία των συνεργατών του Νεανικού Πλάνου από το ξενοδοχείο Irini».

Διαβάστε ακόμη

Ο ΦοΔΣΑ θα αναλάβει τη μηδενική ταφή απορριμμάτων στην Τήλο

Βραδιά αστρονομίας στο νησί της Τήλου

Όλγ. Κεφαλογιάννη: Στην Τήλο είχαμε μία μοναδική εμπειρία μέσα από τις ιδιαίτερες αντιθέσεις του νησιού

Κυριάκος Μητσοτάκης για Τήλο: «Η ανακύκλωση στο 100% είναι ένας στόχος ο οποίος είναι απολύτως εφικτός»

Τήλος: Το πρώτο νησί με μηδενικά απόβλητα παγκοσμίως

Βράβευση του δήμου Τήλου για τη διαχείριση των αποβλήτων

Υπεγράφη η εργολαβική σύμβαση για την τριετή συντήρηση του οδικού δικτύου Τήλου, ύψους 2,08 εκατ. ευρώ

Η άγνωστη ιστορία πίσω από την πρώτη τηλεκπαίδευση το 1998 στην Τήλο