Για 10η συνεχή χρονιά θα διεξαχθεί στο νησί μας, στην πόλη της Ρόδου, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Εικαστικών Τεχνών ECOFILMS. Οι προβολές και οι σχετικές εκδηλώσεις άρχισαν την Τρίτη 22 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 27 Ιουνίου 2010.

Φέτος, το πρόγραμμα του ECOFILMS περιλαμβάνει ταινίες που συνδέονται με την αρχιτεκτονική και θίγουν τη σχέση της με τον άνθρωπο και το περιβάλλον του. Η φετινή διοργάνωση γίνεται με την ευγενική χορηγία του ΟΠΑΠ αφού αρχικά κινδύνεψε ακόμα και να μην πραγματοποιηθεί λόγω οικονομικής στενότητας.

Η διοργάνωση φιλοξενείται σε διάφορους ελληνικούς και διεθνείς ιστότοπους ανάμεσα τους και στις ιστοσελίδες του BBC που αναφέρει: «Το όμορφο νησί της Ρόδου είναι ο οικοδεσπότης ενός φεστιβάλ κινηματογράφου με οικολογική χροιά.

Ντοκιμαντέρ, μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες με περιβαλλοντικά και οικολογικά θέματα θα προβάλλονται σε διάφορες τοποθεσίες στην πόλη της Ρόδου, υποστηριζόμενες από εικαστικές τέχνες με το ίδιο θέμα». Στη συνέχεια ο ιστότοπος αναφέρεται στα βραβεία και στη διαδικασία και τα κριτήρια βράβευσης.

Αναφορές μπορεί να δει κανείς και στο σύνολο του ελληνικού Τύπου, εφημερίδες και περιοδικά.

Δυστυχώς, όπως πάντα, κάποιοι ημιμαθείς δημοσιογράφοι δεν έχασαν την ευκαιρία να λοιδορήσουν, να ειρωνευτούν και να διακωμωδήσουν το φεστιβάλ ίσως επειδή δεν ταιριάζει στις προδιαγραφές και την αισθητική τους. Γιατί άραγε δεν μπαίνουν στον κόπο να συγκρίνουν την ποιότητα της δικής τους δουλειάς με αυτή των ταινιών του φεστιβάλ;

Είναι όμως ξεκάθαρο ότι η άνοδος του νησιού στη διεθνή πολιτιστική και τουριστική σκηνή αλλά και η προβολή του γίνεται καλύτερα με τέτοιες ή ανάλογες δράσεις. Το φεστιβάλ πρέπει να στηριχθεί από όλους μας και να αναζητηθούν και άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες που δείχνουν εναλλακτικούς χαρακτήρες του νησιού μας.