Σχέδιο για την προστασία και διαχείριση των ελαφιών θα εκπονήσει η διεύθυνση Δασών

Σχέδιο για την προστασία και διαχείριση των ελαφιών θα εκπονήσει η διεύθυνση Δασών

Σχέδιο για την προστασία και διαχείριση των ελαφιών θα εκπονήσει η διεύθυνση Δασών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 534 ΦΟΡΕΣ

Με υποδείξεις των ειδικών θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις

Η Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου είναι εκείνη που θα αναλάβει την επίλυση του προβλήματος με τον υπερπληθυσμό των ελαφιών, καθώς άμεσα θα πρέπει να προχωρήσει τη διαδικασία διαγωνισμού για τη σύνταξη ενός τοπικού διαχειριστικού σχεδίου στο νησί μας.

Όπως δήλωσε χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης, μετά και την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα με το αρμόδιο υπουργείο και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, δόθηκε η εντολή στη διεύθυνση δασών να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση για την εκπόνηση αυτού του σχεδίου, ώστε να ακολουθήσει και η εφαρμογή μέτρων τόσο για τη διατήρηση του ελαφιού όσο και τη διαχείριση του πληθυσμού του.

«Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε τηλεδιάσκεψη με το υπουργείο Περιβάλλοντος για το μεγάλο θέμα που υπάρχει στο νησί της Ρόδου του υπερπληθυσμού των ελαφιών. Είναι η πρώτη φορά που η αρμόδια υπηρεσία αναλαμβάνει τις ευθύνες της και έτσι άμεσα όπως αποφασίστηκε θα εκπονήσει τοπικό διαχειριστικό σχέδιο με απευθείας ανάθεση ώστε πολύ γρήγορα να παρθούν οι αποφάσεις που πρέπει για τη διατήρηση και διαχείριση του πληθυσμού.

Το σχέδιο θα αφορά μόνο το νησί της Ρόδου. Η μελέτη που θα γίνει άμεσα και θα αφορά το ποσό 24.800 ευρώ θα δείξει και το τι θα γίνει. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η διεύθυνση Δασών» δήλωσε ο κ. Ζαννετίδης.

Σε ό,τι αφορά τις καταστροφές που προκαλούν τα ελάφια τόνισε ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με την αναλογιστική μελέτη που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ και είναι σε εξέλιξη ώστε οι παραγωγοί μας που πλήττονται να αποζημιώνονται.

«Δυστυχώς από το 2016 που ψηφίστηκε ο νόμος δεν έχει ολοκληρωθεί, με τις παρεμβάσεις της περιφέρειας έχει ξεκινήσει πλέον καθώς ήταν σταματημένη και δεν ασχολούνταν κανείς. Τώρα μπαίνει μπροστά η μελέτη για την αποζημίωση των αγροτών μας αφού είχαμε την εντύπωση ότι αυτό συνεχιζόταν.

Τώρα φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει η αρχή της λύσης αυτού του προβλήματος που ταλανίζει το νησί της Ρόδου» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαννετίδη η διεύθυνση Δασών θα απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εκπόνηση του τοπικού διαχειριστικού σχεδίου. Υποψήφιοι ανάδοχοι μπορεί να είναι κάποιο πανεπιστήμιο ή κάποιος πιστοποιημένος φορέας… Ανάλογα με το τι θα δείξει η μελέτη προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί και η αρμόδια υπηρεσία.

Για την ύδρευση του νησιού
Παράλληλα ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας αναφέρθηκε και στο θέμα της δημοπράτησης στην οποία οδεύει το έργο που αφορά τη β’ φάση ύδρευσης του νησιού της Ρόδου από το φράγμα Γαδουρά.

Πρόκειται για την ύδρευση της νότιας και ανατολικής πλευράς του νησιού από το φράγμα, που παίρνει το δρόμο της μετά τη σχετική συζήτηση του θέματος στην οικονομική επιτροπή.

Για το θέμα ο κ. Ζαννετίδης δήλωσε τα εξής:
«Η Β’ φάση της ύδρευσης αφορά την ανατολική και νότια πλευρά νησιού και έτσι για ένα πολύ μεγάλο μέρος των προβλημάτων που υπάρχουν έχει ξεκινήσει η επίλυσή τους. Εύχομαι η αγωνιστική διαδικασία που θα ακολουθηθεί να μην είναι η ίδια του 2017 με τις περιβόητες ενέργειες της τότε αντιπολίτευσης. Εύχομαι να είναι ομαλή και να κυλήσει όσο το δυνατόν συντομότερα και να έχουμε σύντομα λύση στο πρόβλημα αυτό το νησιού της Ρόδου, στις περιοχές που υπάρχει έκρηξη της ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος αλλά και των τοπικών κοινωνιών που περιμένουν την εξέλιξη του έργου».

Διαβάστε ακόμη

Ανακοίνωση της παράταξης του Αντώνη Καμπουράκη για την έκπτωση του Βάιου Καλοπήτα

Συλλυπητήριο μήνυμα Μίκας Ιατρίδη για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής για φωτιά στην πόλη της Ρόδου

Άνοιξε χθες η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας στις μητέρες εμπόρους

M. Kόνσολας: Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πρέπει να παρουσιάσει το δικό του σχέδιο για τη Ρόδο και την Κω

Ακυρώνεται η εκλογή του Βάιου Καλοπήτα με απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου

Τζέιμς Καφετζής για την αποχώρησή του από το Survivor: Πάνω από όλα είναι η οικογένεια

Τσάντα με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια βρέθηκε σε θαλάσσια περιοχή της Σύμης