ΚΙΝΑΛ: Αδιαφορεί η κυβέρνηση για τις ευκαιρίες ενεργειακής διασύνδεσης των Δωδεκανήσων

ΚΙΝΑΛ: Αδιαφορεί η κυβέρνηση για τις ευκαιρίες ενεργειακής διασύνδεσης των Δωδεκανήσων

ΚΙΝΑΛ: Αδιαφορεί η κυβέρνηση για τις ευκαιρίες ενεργειακής διασύνδεσης των Δωδεκανήσων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 140 ΦΟΡΕΣ

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή νοτίου συγκροτήματος Δωδεκανήσου του Κινήματος Αλλαγής, αναφέρει τα εξής:

Εδώ και τρία χρόνια, με την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών Αερίων Θερμοκηπίου, η Ελλάδα δικαιούται να παραλάβει από το Ευρωπαϊκό απόθεμα πρόσθετα 25 εκ. δικαιώματα από την πώληση των οποίων θα πρέπει να χρηματοδοτήσει την απανθρακοποίηση των νησιών της.

Ουσιαστικά δηλαδή η Ε.Ε. έχει πει εδώ και τρία χρόνια στην Ελλάδα: «Σου δίνω αυτά τα έξτρα δικαιώματα ώστε να μπορέσεις να φτιάξεις τις υποθαλάσσιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και να πάψεις επιτέλους να λειτουργείς τις ακριβές και ρυπογόνες πετρελαϊκές μονάδες στα νησιά». Με τις σημερινές τιμές στο χρηματιστήριο δικαιωμάτων μιλάμε για 850 εκ. ευρώ δωρεάν χρήμα!

Το απίθανο όμως είναι ότι εδώ και τρία χρόνια ούτε το Υπουργείο Ενέργειας ούτε ο ΑΔΜΗΕ έχουν κάνει κάποια κίνηση για να εξασφαλίσουν αυτά τα έσοδα, με τα οποία θα μπορούσε να επιχορηγηθεί έως και το 60% της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Δωδεκανήσων και των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Λες και μας περισσεύουν αυτά τα 850 εκ. ευρώ!

Και ο κίνδυνος είναι, στην επικείμενη αναθεώρηση της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας να απαλειφθεί αυτή η πρόβλεψη, αφού η Ε.Ε. βλέπει ότι τρία χρόνια τώρα, οι δυο διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον για να εξασφαλίσουν αυτά τα έσοδα.

Επειδή σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλες χώρες της Ε.Ε. που ενδιαφέρονται για να λάβουν έξτρα δωρεάν Ευρωπαϊκό χρήμα για τον ενεργειακό τους τομέα, το Κίνημα Αλλαγής προχώρησε σήμερα στην κατάθεση σχετικής Ερώτησης ρωτώντας ευθέως τον αρμόδιο Υπουργό: τι θα κάνει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη για αυτό; Θα συνεχίζει να αδιαφορεί όπως η προηγούμενη κυβέρνηση του κ. Τσίπρα ;

Διαβάστε ακόμη

Την ίδρυση Ενιαίου Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου στην Κω, ζητά ο Μάνος Κόνσολας

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση του ΠΠΙ Κάσου και τις διακομιδές

Γ. Παππάς Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους»

Γιάννης Παππάς: Λύση από τον υφυπουργό Ναυτιλίας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στα πλοία

Ομιλία Μίκας Ιατρίδη στη Βουλή για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας: «Στόχος μας, ένας κράτος λιγότερο γραφειοκρατικό, πάντα δίπλα στον πολίτη!»

Γ. Παππάς, υφ. Ναυτιλίας: «Νέα πραγματικότητα η visa express για επιχειρηματίες του τουρισμού Καλύμνου και Λέρου»

Συνάντηση του Μάνου Κόνσολα με πολίτες, τον Δήμαρχο και δημοτικούς Συμβούλους της Σύμης

Κοινοβουλευτική Αναφορά του Βασίλη Α. Υψηλάντη για να συμπεριληφθεί η Πάτμος στα νησιά της Express Visa