Βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού επιβεβαιώθηκε πριν λίγο και στο νησί της Ρόδου

Βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού επιβεβαιώθηκε πριν λίγο και στο νησί της Ρόδου

Βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού επιβεβαιώθηκε πριν λίγο και στο νησί της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 12515 ΦΟΡΕΣ

Τι απαντά η υπεύθυνη λοιμωξιολόγος του Νοσοκομείου μας κα Κατερίνα Βολονάκη

Η βρετανική μετάλλαξη του Κορωνοϊού βρίσκεται πλέον και στη Ρόδο σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση πριν από λίγο στο Νοσοκομείο της Ρόδου.

Σε στέλεχος της Βρετανικής μετάλλαξης οφείλεται η διασπορά που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο νησί της Ρόδου όπως επιβεβαίωσε και ο διοικητής του νοσηλευτικού μας ιδρύματος κος Γρηγόρης Ρουμάνης.

Η μετάλλαξη εκτιμάται από τα πρώτα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες αρχές, ότι έχει να κάνει με άτομο που ήρθε στη Ρόδο από άλλη περιοχή της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από χθες το μεσημέρι νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Ρόδου ένας 25χρονος χωρίς υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως «ορφανό» κρούσμα, (δεν έχει σχέση με τη βρετανική μετάλλαξη) γεγονός που εκ των πραγμάτων προβληματίζει τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

Τι επισήμανε μιλώντας στη "Ρ" και τη Ροδούλα Λουλουδάκη η υπεύθυνη λοιμωξιολόγος του Νοσοκομείου Ρόδου κα Κατερίνα Βολονάκη

«Από το τέλος Ιανουαρίου είναι στη Ρόδο η Βρετανική μετάλλαξη»

«Τον μήνα Νοέμβριο είχαμε μία έξαρση στα κρούσματα η οποία είχε παρατηρηθεί σε όλη την Ελλάδα, τονίζει η κ. Βολονάκη. Τον Δεκέμβριο σημειώθηκε ύφεση, με αποτέλεσμα κατά τον μήνα Ιανουάριο να νοσηλεύονται μόλις πέντε ασθενείς στο νοσοκομείο μας.

Στο τέλος Ιανουαρίου όμως μετά από μία μάζωξη μιας μεγάλης οικογένειας, προφανώς μαζί με κρούσμα κορωνοιού η οποία περιελάμβανε πολλά παιδιά που φοιτούσαν μάλιστα σε πολλά διαφορετικά σχολεία της Ρόδου, είχαμε υπερμετάδοση. Η συγκεκριμένη υπερμετάδοση ήταν που μας ώθησε στο να ελέγξουμε για πιθανή έλευση της Βρετανικής μετάλλαξης στο νησί μας. Η υποψία μας επιβεβαιώθηκε σήμερα το πρωί (Πέμπτη) με επίσημη απάντηση από το Ερευνητικό Εργαστήριο της Ακαδημίας Αθηνών. Άρα, η Βρετανική μετάλλαξη που είναι πιο μεταδοτική και πιο θανατηφόρα, βρίσκεται από το τέλος Ιανουαρίου και στη Ρόδο.

ΕΡ. Η Βρετανική μετάλλαξη είναι αυτή που προκάλεσε επομένως τη μεγάλη διασπορά το τελευταίο διάστημα;

Πιθανότατα να προκάλεσε αυτή τη διόγκωση του τρίτου κύματος αφού μέχρι τότε πηγαίναμε πολύ καλά. Να πούμε εδώ ότι συνεχίζουμε να διερευνούμε και την ύπαρξη τυχόν άλλων μεταλλάξεων.

ΕΡ. Πώς μας ήρθε;

Μπορεί να μεταφέρθηκε από άλλη περιοχή ή και να δημιουργήθηκε αυτόματα αφού ο ιός έχει τη δυνατότητα να κάνει μεταλλάξεις.

ΕΡ. Είστε πιο ανήσυχοι τώρα;

Με το δεδομένο της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας και ιδίως ανάμεσα στους νέους θεωρώ απολύτως δικαιολογημένο το κλείσιμο των σχολείων. Άλλωστε 10 μέρες μετά το κλείσιμό τους φάνηκε βελτίωση του επιδημιολογικού φορτίου στο νησί μας. Κι έχουμε επίσης λιγότερα θετικά περιστατικά και λιγότερες εισαγωγές στο νοσοκομείο.

ΕΡ. Ωστόσο από χθες το μεσημέρι (Τετάρτη) νοσηλεύεται 25χρονος στο νοσοκομείο μας. Έχει υποκείμενα νοσήματα;

Στο τρίτο κύμα διαπιστώνουμε ότι έχει κατέβει ο μέσος όρος ηλικίας. Πράγματι αυτή τη στιγμή ο νεαρότερος είναι 25χρονος ο οποίος νοσηλεύεται ενώ δεν έχει υποκείμενα νοσήματα. Ο συγκεκριμένος δεν έχει σχέση με τη βρετανική μετάλλαξη του ιού. Για την ώρα η κατάστασή του είναι σταθερή και περιμένουμε να δούμε βελτίωση σε τρείς με τέσσερις μέρες. Αυτό που προβληματίζει είναι ωστόσο ότι πρόκειται για ορφανό κρούσμα. Κι αυτό σημαίνει ότι συνεχίζει να υπάρχει μεγάλη μετάδοση στη Ρόδο.

ΕΡ. Από το νοσοκομείο πέρασαν οικογένειες ως κρούσματα αυτό το διάστημα;

Πέρασαν ζευγάρια. Ένα ζευγάρι γύρω στα 50 και οι δύο, χωρίς υποκείμενα νοσήματα που βγήκε μόλις από το νοσοκομείο και το ζευγάρι των υπέργηρων όπου χάθηκε ο 83χρονος που είπαμε…

ΕΡ. Η 70χρονη που πέθανε τι λόγους είχε;

Η 70χρονη που απεβίωσε ήταν χρονίως κατακελιμμένη, με βαριά υποκείμενα νοσήματα.

ΕΡ. Και πού βρήκε τον ιό η χρονίως κατακεκλιμμένη;

Για τα περισσότερα περιστατικά ευθύνεται η ενδοοικογενειακή μετάδοση.

ΕΡ. Κάποτε μας λέγατε ότι τα παιδιά δεν κολλάνε. Τώρα βέβαια βλέπουμε ότι κολλάνε οι γονείς και στη συνέχεια κολλάνε τα παιδιά!

Στα παιδιά του Γυμνασίου και κυρίως του Λυκείου η μετάδοση γίνεται όπως και στους ενήλικες.

ΕΡ. Γιατί μπήκαμε στο βαθύ κόκκινο; Ήταν τόσα πολλά τα κρούσματα;

Στο βαθύ κόκκινο μπαίνεις όταν υπάρχουν 150 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, τις τελευταίες δύο εβδομάδες πράγμα το οποίο ίσχυε για τη Ρόδο όταν μπήκε στο «βαθύ κόκκινο». Ήταν γύρω στα 200 κρούσματα, μπορεί και περισσότερα. Καλώς μπήκαμε επομένως κι όχι αδίκως.

ΕΡ. Πότε θα βγούμε από το «βαθύ κόκκινο» είναι τώρα το ερώτημα!

Εκτιμώ ότι ακόμα κι αν δεν βγούμε στις 16 Μαρτίου αυτό θα γίνει στις 22 Μαρτίου.

ΕΡ. Και τότε θα πάμε στο «κόκκινο»;

Θα πάμε στο κόκκινο.

ΕΡ. Είμαστε στο pik του τρίτου κύματος. Τι περιμένετε από εδώ και πέρα;

Να αποδώσουν τα μέτρα. Φαίνεται ότι αποδίδουν. Περιμένω ν΄ ανοίξει ομαλά η τουριστική περίοδος και να δουλέψει ο κόσμος. Λίγη υπομονή ακόμα.

Διαβάστε ακόμη

Στ. Κασσελάκης: Θα επισκεφθεί 26 νησιά του Αιγαίου σε 9 μέρες

Πολλές οι «παρθένες» παραλίες στα Δωδεκάνησα που εντάσσονται στις... απάτητες

Ολοκληρώθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα που χρηματοδότησε η Eurobank

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου