Στέφανος Γραμενιάτης και Γιάννης Κάργας σε μια σπάνια ιστορία αθλητικού ήθους

Στέφανος Γραμενιάτης και Γιάννης Κάργας σε μια σπάνια ιστορία αθλητικού ήθους

Στέφανος Γραμενιάτης και Γιάννης Κάργας σε μια σπάνια ιστορία αθλητικού ήθους

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 952 ΦΟΡΕΣ

Ήταν 18 του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν ο ΠΑΣ Γιάννινα ως τυπικά γηπεδούχος στο Αγρίνιο εξαιτίας της καταρρακτώδους βροχής και χιονόπτωσης στην Ήπειρο και της ακαταλληλότητας του αγωνιστικού χώρου στους «Ζωσιμάδες», υποδέχτηκε τον Παναθηναϊκό για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδος, παίρνοντας τη νίκη με 2-1 ως πρώτο βήμα πρόκρισής του στα ημιτελικά, όπως κι έγινε.

Το σκορ μόλις στο 2ο λεπτό άνοιξε από πλευράς Παναθηναϊκού ο Μακέντα και οι Γιαννιώτες ισοφάρισαν με τον Παμλίδη στο 21’, για να κερδίσουν τελικώς στο 65’ με ωραία κεφαλιά του Κάργα.

Η αφιέρωση του δεύτερου γκολ από τον αρχηγό στην πόλη των Ιωαννίνων (το είπε μπροστά στην κάμερα του συνδρομητικού καναλιού) ήταν η αιτία να συγκινηθεί ο Στέφανος Γραμενιάτης: μια τεράστια μορφή της Αντίστασης στα 94 του χρόνια που αποτελεί τιμή να ζει στη Ρόδο μαζί με τη γυναίκα του, Παναγιώτα και την οικογένεια του γιου του, Χρήστου.

Γεννημένος στα Ιωάννινα στις 28 Οκτωβρίου του 1927, από τα 17 του χρόνια υπό τις οδηγίες του Ναπολέοντα Ζέρβα που τύχαινε να είναι συγγενής του, πολέμησε στο αντάρτικο, περνώντας φτώχεια και κακουχίες, για να δει κάποτε την πατρίδα ελεύθερη.

Για τις ηρωικές πράξεις του που έχουν καταγραφεί και μνημονεύονται ως σήμερα, ο Στέφανος Γραμενιάτης τιμήθηκε και παρασημοφορήθηκε αρκετές φορές.

Φίλαθλος του ΠΑΣ Γιάννινα, όπως η σύζυγός του και ο γιος του, πήρε μια απόφαση: να ζητήσει ανταλλαγή της φανέλας του Γιάννη Κάργα με έναν από τους πολεμικούς σταυρούς του ως ένδειξη αναγνώρισης της αξίας της αφιέρωσης αυτής από τον αρχηγό της ομάδας των Ηπειρωτών.

Έτσι, ο γιος του επικοινώνησε με τον Νίκο Τσόλη, αθλητικό συντάκτη στα Ιωάννινα και παρουσιαστή της εκπομπής «Αθλητικό ραντεβού» στο ΒΗΜΑ TV εκεί.

Αυτός τον έφερε σ’ επαφή με τον Γιάννη Κάργα που θεώρησε μεγάλη του τιμή την πρόταση από τον Στέφανο Γραμενιάτη, αλλά, όπως ήταν φυσικό, δεν θα μπορούσε να δεχτεί τον πολεμικό σταυρό.

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία, αποφάσισε ωστόσο να στείλει την πορτοκαλί εμφάνιση του ΠΑΣ Γιάννινα στη Ρόδο και στον ήρωα της Αντίστασης, υπογεγραμμένη απ’ όλους τους παίκτες και τον προπονητή της ομάδας, δίνοντας την ευχή μάλιστα να επιστρέψει ο Διαγόρας στη Σούπερ Λίγκα.

Αυτήν παρέλαβε ο Χρήστος Γραμενιάτης την περασμένη Τρίτη με courier και την έδειξε στον πατέρα του, ο οποίος συγκινήθηκε περισσότερο για το ήθος της ομάδας των Ιωαννίνων, που εκτός από παίκτες, δημιουργεί και χαρακτήρες.

Η ιστορία αυτή αθλητικού και ειδικότερα ποδοσφαιρικού ήθους έγινε γνωστή και μέσω του «Αθλητικού ραντεβού» με τα μηνύματα του Χρήστου Γραμενιάτη σ’ όλη την όλη εξέλιξή της, έτσι ώστε ο αθλητικός και όχι μόνο κόσμος της Ηπείρου να μάθει περισσότερα για την επαφή αυτή δύο παντελώς διαφορετικών ανθρώπων στο χαρακτήρα και την εποχή τους.

Σε κάθε περίπτωση, ο Στέφανος Γραμενιάτης απέδειξε και το αθλητικό του παράστημα χάρις στην αγάπη του για το ποδόσφαιρο και τον ΠΑΣ, αγώνα του οποίου δεν χάνει με τίποτε τηλεοπτικά, έχοντας μάλιστα και εισιτήριο διαρκείας, ασχέτως αν δεν του δίνεται η ευκαιρία λόγω της απόστασης και της πανδημίας φυσικά να βρεθεί στις εξέδρες του γηπέδου της πόλης.

Με την αναφορά της αυτή, η «H Ροδιακή» τιμά τους δύο πρωταγωνιστές της ιστορίας κι ευχαριστεί τον Χρήστο Γραμενιάτη, με τον οποίο ήρθαμε σ’ επαφή για να την αναδείξουμε και να γίνει γνωστή και στη Ρόδο.

Ο πολεμικός σταυρός που θέλησε να προσφέρει στον Γιάννη Κάργα ο Στέφανος Γραμενιάτης
Ο πολεμικός σταυρός που θέλησε να προσφέρει στον Γιάννη Κάργα ο Στέφανος Γραμενιάτης
Ο Στέφανος Γραμενιάτης με τη σύζυγό του Παναγιώτα και τη σημαία του ΠΑΣ Γιάννινα
Ο Στέφανος Γραμενιάτης με τη σύζυγό του Παναγιώτα και τη σημαία του ΠΑΣ Γιάννινα
Η υπογεγραμμένη φανέλα του Γιάννη Κάργα
Η υπογεγραμμένη φανέλα του Γιάννη Κάργα
Ο Στέφανος Γραμενιάτης κατά την παρέλασή του  ως ήρωα αντιστασιακού
Ο Στέφανος Γραμενιάτης κατά την παρέλασή του ως ήρωα αντιστασιακού
Ο αρχηγός του ΠΑΣ Γιάννινα, Γιάννης Κάργας  αφιερώνει το γκολ στην πόλη των Ιωαννίνων
Ο αρχηγός του ΠΑΣ Γιάννινα, Γιάννης Κάργας αφιερώνει το γκολ στην πόλη των Ιωαννίνων

Διαβάστε ακόμη

Για ένα «διπλό» στη Θεσσαλονίκη μετά την Πάτρα ο Κολοσσός H Hotels Collection…

Για μια θέση στην τριάδα ο Γ.Σ. Δωδεκάνησος στην Καλλιθέα

Νίκη παραμονής θέλει ο Διαγόρας σήμερα

ΕΠΣ Δωδεκανήσου: Οι διαιτητές στα παιχνίδια του τοπικού

Γ’ εθνική – 32η αγωνιστική: Σήμερα ο κύριος όγκος των αγώνων

Οι συμμετοχές για τους «Πιγκουίνους» στους κολυμβητικούς αγώνες της Χαλκίδας

Το νέο σημερινό πρόγραμμα του τοπικού βόλεϊ

Τα… πιτσιρίκια παίζουν μπάσκετ σήμερα