Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων: Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δε γίνεται να αμείβονται ως ανειδίκευτοι εργάτες

Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων: Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δε γίνεται να αμείβονται ως ανειδίκευτοι εργάτες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 974 ΦΟΡΕΣ

Πετυχημένη η χθεσινή κινητοποίηση στη Ρόδο αλλά υπήρξαν και επεισόδια μεταξύ συνδικαλιστών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χθες το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων της Ρόδου στο πλαίσιο της πανελλήνιας κινητοποίησης-συλλαλητηρίου του κλάδου που προκηρύχτηκε από την Ομοσπονδία Επισιτισμού Τουρισμού.

Σημειώνεται ότι στη διαμαρτυρία συμμετείχε τόσο η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου όσο και τα μέλη που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, καθώς επίσης και σωματεία που πρόσκεινται συνδικαλιστικά στις δύο πλευρές, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός εργαζομένων.

Η συγκέντρωση λίγο έλειψε όμως να έχει επεισοδιακή εξέλιξη καθώς οι συνδικαλιστές και οι οπαδοί του ΠΑΜΕ, παρεμπόδισαν τους υπόλοιπους ομιλητές φωνάζοντας συνθήματα όταν εκείνοι πήραν τον λόγο, με αποτέλεσμα να προκληθούν έντονες αντιδράσεις τόσο από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ρόδου Παναγιώτη Εγγλέζο όσο και από τον πρόεδρο του σωματείου Θανάση Σταμούλη, οι οποίοι και βρέθηκαν σε αυτή τη θέση. Σημειώνεται ότι παρεμποδίστηκε κατά την ομιλία του και το μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος που ήρθε από την Αθήνα, αλλά με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων τα πνεύματα ηρέμησαν και δεν σημειώθηκαν επεισόδια.

Στη συνέντευξη Τύπου
Αμέσως μετά το τέλος της συγκέντρωσης παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου στην οποία πήραν μέρος ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου Παναγιώτης Εγγλέζος, ο πρόεδρος του σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου Θανάσης Σταμούλης και το μέλος της διοίκησης-εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος.

Ειδικότερα ο κ. Εγγλέζος αναφερόμενος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας εξαπέλυσε επίθεση στα στελέχη του ΠΑΜΕ για τη στάση τους λέγοντας συγκεκριμένα τα εξής: «σήμερα είχαμε την κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων που έγινε σε πανελλαδικό επίπεδο μετά την προκήρυξη από την Ομοσπονδία Επισιτισμού Τουρισμού. Είχαμε τη χαρά να έχουμε μαζί μας και αυτό φανερώνει τη στήριξη στο σωματείο και στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου τον εκπρόσωπο Τύπου της ΓΣΕΕ Δημήτρη Καραγεωργόπουλο.

Εμείς είμαστε συνδικαλιστές και ο βασικός πυλώνας μας είναι η δημοκρατία και η ενότητα. Αυτό που ζήσαμε σήμερα ήταν τελείως διαφορετικό. Ενώ η πρόταση ήταν να είναι κοινή η κινητοποίηση και το χαρήκαμε όλοι για πρώτη φορά, ώστε να δείξουμε τη μαζικότητα σημειώθηκαν κάποια γεγονότα που όχι μόνο αμαυρώνουν τον συνδικαλισμό αλλά επιβεβαιώνουν την πολιτική, τις θέσεις και την ιδεολογία που έχει αυτός ο κομματικός χώρος γιατί για κομματικό χώρο μιλάμε.

Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κολλήσουν ένσημα οι συνδικαλιστές της πρώτης γραμμής για να τα παρουσιάσουν στη διοίκηση στον Περισσό και να πάρουν τα εύσημα. Οι εργαζόμενοι ευτυχώς της περιοχής μας αναγνωρίζουν τους αγώνες του σωματείου γι’ αυτό είναι δίπλα μας και μας υπερασπίζονται, στηρίζουν τις προσπάθειες από την πρώτη μέρα.
Εμείς κρινόμαστε μόνο από αυτούς, από κανέναν πολιτικό χώρο, δεν έχουμε ούτε σημαίες ούτε κάτι άλλο. Αυτοί που θα μας κρίνουν στο τέλος της θητείας μας είναι οι συνάδελφοι που είδατε κάτω στο δρόμο και υπερασπίστηκαν τα λεγόμενα τόσο του σωματείου όσο και του Εργατικού Κέντρου.

Το Εργατικό Κέντρο είναι το σπίτι των εργαζομένων και έτσι θα παραμείνει. Όσο και αν κάποιους τους στενοχωρεί. Το ραντεβού μας ανανεώνεται για τις 4 Μαΐου για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς και από εκεί και πέρα θα ξεκινήσει ένας αγώνας να υπερασπιστούμε τα κεκτημένα των 135 χρόνων που θα γιορτάσουμε και δεν είναι άλλο από την κατάργηση του 8ώρου που έρχεται.
Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να καταργήσει και να αφανίσει αγώνες 135 χρόνων και να παίξει με τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας. Η απάντηση η δική μας θα είναι στους δρόμους ώστε να καταλάβουν οι κυβερνώντες ότι δεν αστειευόμαστε».

Από την πλευρά του ο κ. Καραγεωργόπουλος δήλωσε: «Σήμερα βρίσκομαι στη Ρόδο προς υποστήριξη του σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας στον Επισιτισμό Τουρισμό. Μία ομοσπονδία που όλο αυτόν καιρό έχει δώσει δίκαιους αγώνες υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των ανθρώπων που δουλεύουν στα εποχικά επαγγέλματα και προς υποστήριξη του Εργατικού Κέντρου και του καλού μου φίλου του Παναγιώτη Εγγλέζου που είναι νέος άνθρωπος και έχει σταθεί από την πρώτη στιγμή μαζί με όλο το δυναμικό του κέντρου στο πλευρό όλων αυτών των ανθρώπων των εργαζομένων που είτε έχασαν τη δουλειά τους μέσα στην πανδημία είτε δεν είχαν εισοδήματα είτε δεν επαναπροσλήφθησαν.

Ως εργαζόμενοι δεν αποδεχόμαστε να είμαστε τα θύματα της πανδημίας, δεν αποδεχόμαστε μισθούς ανειδίκευτου εργάτη. Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό είναι ένα άρτια εξειδικευμένο προσωπικό και πρέπει να εξασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας είναι αυτή που πιστοποιεί την εξειδίκευση των ανθρώπων. Πολλοί έχουν τελειώσει σχολές, απασχολούνται επί σειρά ετών, έχουν εμπειρία που δίνει υπεραξία στο τουριστικό προϊόν της χώρας. Συνεπώς θα πρέπει να γίνει κατανοητό και από τους ξενοδόχους και από την κυβέρνηση ότι η σύμβαση εργασίας θα πρέπει να κηρυχτεί υποχρεωτική.

Αυτό είναι και το βασικό αίτημα της κινητοποίησης σε όλη τη χώρα. Τα μηνύματα που έχουμε από όλη τη χώρα είναι ότι έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Από άκρη σε άκρη οι εργαζόμενοι δίνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση για να κηρυχτεί η σύμβαση υποχρεωτική.
Δεν μπορεί οι εργαζόμενοι πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου να υπογράψουν συμβόλαια πείνας με 600 ευρώ. Οι άνθρωποι αυτοί δε δουλεύουν ολόκληρο χρόνο. Περιμένουν να δουλέψουν μερικούς μήνες πολλές φορές με εξαντλητικά ωράρια εργασίας για να μπορέσουν να βγάλουν ένα εισόδημα που θα τους εξασφαλίσει αξιοπρέπεια ειδικά τον χειμώνα.

Αυτή την περίοδο ο χρόνος εργασίας έχει περιοριστεί πολύ σημαντικά εξαιτίας της πανδημίας και ο μισθός είναι περιορισμένος. Αυτοί οι άνθρωποι δε θα καταφέρουν να ζήσουν πέραν του ίδιου μήνα της εργασίας τους.
Τώρα απαιτείται περισσότερο παρά ποτέ να είμαστε ενωμένοι όλοι, να αφήσουμε τις κομματικές ταμπέλες και επιδιώξεις, τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες και όλοι μαζί να δώσουμε ενωτικό αγώνα και ειδικά οι νέες γενιές ότι όλα κατακτώνται μέσα από αγώνες».

Για τα γεγονότα
Κληθείς να σχολιάσει τα όσα συνέβησαν με τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ ο κ. Καραγεωργόπουλος δήλωσε τα εξής: «Δε θέλω να δώσω συνέχεια σε κάποια συνθήματα τα οποία φώναξαν κάποιοι συνάδελφοί μας. Το θετικό γεγονός είναι ότι βρέθηκαν σήμερα μαζί μας. Το αρνητικό είναι… η αρνητική εικόνα που έδειξαν και την ευθύνη την έχουν οι ίδιοι. Δε μας επηρεάζει σε καμία περίπτωση. Είμαστε έμπειροι, έχουμε δώσει μάχες απέναντι σε πολύ σκληρές εργοδοσίες, δε θα φοβηθούμε τώρα κάποιους… στρατιώτες συγκεκριμένου κόμματος και συγκεκριμένης παράταξης.

Μας ενδιαφέρει να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των εργαζομένων, δεν απολογούμαστε σε κανένα κόμμα και σε κανέναν κομματάρχη και όταν χρειάστηκε να αντιταχθούμε απέναντι ακόμα και σε ιδεολογικούς χώρους, το κάναμε με πολύ δυνατό τρόπο.
Θέλω να ευχαριστήσω και προσωπικά τον πρόεδρο του σωματείου Θανάση Σταμούλη ο οποίος πραγματικά έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις αυτό το σωματείο να αποτελεί κόσμημα εκπροσώπησης σε όλη τη χώρα και είναι ένας άνθρωπος που μέσα από έτη αγώνων έχει καταφέρει και διασφαλίζει κάθε χρονιά τα δικαιώματα των εργαζομένων και από τις πρώτες τοπικές συμβάσεις εργαζομένων που υπογράφονται σε όλη την Ελλάδα είναι αυτή της Ρόδου. Είναι και ένα προσωπικό επίτευγμα του προέδρου».

Ακολούθως, ο πρόεδρος του σωματείου των Ξενοδοχοϋπαλλήλων της Ρόδου Θανάσης Σταμούλης παίρνοντας τον λόγο δήλωσε τα εξής:
«Θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο Δημήτρη για τα καλά του λόγια. Χθες με πήρε τηλέφωνο ο Νίκος Παπαγεωργίου και μου ζήτησε να μιλήσει ένα άτομο στο συλλαλητήριο και από το ΠΑΜΕ. Του είπα εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Εμείς δε θέλουμε κομματικές σημαίες. Να φέρετε το πανό σας, όχι σημαίες και μου υποσχέθηκε ότι όλα θα πάνε καλά. Για άλλη μία φορά τα είδατε τα χάλια τους. Για άλλη μία φορά ένα δύο άτομα προσπάθησαν να αμαυρώσουν το συλλαλητήριό μας και σας υπόσχομαι ότι θα είναι και η τελευταία φορά που έρχονται μαζί μας.

Στις 4 του μήνα θα πάμε σε ένα δυναμικό «παρών» των εργαζομένων για την εργατική Πρωτομαγιά και τις επόμενες μέρες θα κάνουμε ένα μεγάλο συλλαλητήριο στο οποίο θα είναι καλεσμένος και ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος από τη ΓΣΕΕ να παραστεί και να δει όλους τους υγιείς εργαζόμενους και συνδικαλιστές που είναι στο πλευρό μας.

Δεν είναι τυχαίο που συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ το ΚΙΝΑΛ τη Νέα Δημοκρατία βρίσκονται στο πλευρό μας. Γιατί ξέρουν ότι εμείς δεν κρατάμε κομματική σημαία για το σωματείο. Όλοι οι υγιείς συνδικαλιστές είναι ευπρόσδεκτοι. Όποιοι θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα θα είναι εκτός. Δεν θέλουμε τα στρατιωτάκια του Περισσού να έρχονται να δημιουργούν προβλήματα στο σωματείο. Ένα σωματείο το οποίο δημιουργήσαμε με κόπο για να είναι ανεξάρτητο.
Ο μόνος κακός αντίπαλος είναι το ΠΑΜΕ, γιατί δημιουργεί προβλήματα τόσο στους εργαζόμενους όσο και στο σωματείο. Εμείς δεχόμαστε όλους τους εργαζόμενους και λύνουμε τα προβλήματά τους».

Ανακοίνωση Εγρατικού Κέντρου
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το Εργατικό Κέντρο Ρόδου αναφέρονται τα εξής:
«Με επιτυχία στέφθηκε η κινητοποίηση του Σωματείου−Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, Καταδίκη της τραμπουκικής συμπεριφοράς μέλους της Διοίκησης του Π.Α.ΜΕ προς τον Πρόεδρο του Ε.Κ.Ρ.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στον Τουρισμό – Επισιτισμό έξω από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρόδου, κατόπιν καλέσματος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, στο πλαίσιο της 24ωρης Απεργίας που προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επισιτισμού Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ) με τη συμμετοχή μελών από όλα τα σωματεία της δύναμης του Ε.Κ.Ρ. και όχι μόνο.

Ο αγώνας των εργαζομένων στον Τουριστικό κλάδο είναι δίκαιος, και η απεργία αγκαλιάστηκε από χιλιάδες εργαζόμενους σε όλη τη χώρα και στη Ρόδο. Έγινε υπόθεση όλων των εργαζόμενων και των σωματείων τους, που με τη συμμετοχή τους στις συγκεντρώσεις όλης της χώρας δείχνουν το δρόμο για το αύριο.
Ο αγώνας δε γίνεται για τους λίγους. Αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία των σκληρά εργαζόμενων συναδέλφων μας, τους νέους και τις νέες που δίνουν και πάλι αγωνιστικό παρόν και πρωτοπορούν.

Οι συνάδελφοι εργαζόμενοι, με δυνατή φωνή βροντοφώναξαν τα δίκαια αιτήματα του κλάδου, ζητώντας λύσεις. Η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε το Σωματείο Ξενοδοχοϋπάλληλων Ρόδου πρέπει να κηρυχτεί άμεσα ως υποχρεωτική. Κανένας εργαζόμενος, καμία εργαζόμενη εκτός της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Είμαστε εργαζόμενοι, είμαστε άνθρωποι με αξιοπρέπεια και είμαστε διατεθειμένοι να επιβάλλουμε αγωνιστικά το σεβασμό στα δικαιώματά μας.

Οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό δεν μπορεί να αμείβονται ως ανειδίκευτοι εργάτες. Είναι εξειδικευμένο προσωπικό και η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας πιστοποιεί κάθε φορά την αναγνώριση αυτής της εξειδίκευσης.
Αγωνιζόμαστε για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς για όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, για να υπάρξει επαγγελματική προοπτική για τους νέους και τις νέες, φροντίδα για τις μεγαλύτερες ηλικίες ώστε να εξασφαλισθούν καλύτερες συνθήκες και να μην κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο συνάδελφοί μας που βρίσκονται κοντά στο τέλος της επαγγελματικής τους διαδρομής.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρόδου στέκεται συμπαραστάτης στο πλευρό του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων – μέλους και από την πρώτη στιγμή του ξεσπάσματος της πανδημικής κρίσης. Οι πόρτες του Ε.Κ.Ρ είναι ορθάνοιχτες για καθέναν και καθεμία συνάδελφο και συναδέλφισσα.

Τέλος, δεν μπορούμε να μην καταδικάσουμε τις ακρότητες που επέδειξαν γι’ άλλη μια φορά οι δυνάμεις που εντάσσονται στον κομματικό βραχίονα του Κ.Κ.Ε. Ενώ αποδεχτήκαμε στο πλαίσιο της ενωτικής δράσης και του κοινού σκοπού να φιλοξενηθούν στη σημερινή εκδήλωση έξω από το Εργατικό Κέντρο, ενώ υπήρξε σεβασμός στο δικό τους ομιλητή, οι ίδιοι επέδειξαν απαράδεκτη και καταδικαστέα στάση επιχειρώντας να αμαυρώσουν την εκδήλωση. Μια μερίδα 10 συγκεντρωμένων του Π.Α.ΜΕ. προσπάθησε διά της ντουντούκας και με βιαιότητες να διακόψει τον Πρόεδρο του Ε.Κ.Ρ. Παναγιώτη Εγγλέζο και τον εκπρόσωπο της Γ.Σ.Ε.Ε. κ. Δημήτρη Καραγεωργόπουλο. Άμεσα απομονώθηκαν από τους παρευρισκόμενους στη συγκέντρωση ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Το μόνο που κατάφεραν με τη στάση τους ήταν να προκαλέσουν τη μήνη των συνάδελφών τους συγκεντρωμένων και να τεθούν ξανά στο βαθύ περιθώριο που τους έχουν κατατάξει εδώ και πολλά χρόνια οι εργαζόμενοι του νησιού. Δυστυχώς αντί να αδράξουν την ευκαιρία και τη δική μας δημοκρατική επιλογή να είμαστε όλοι μαζί και ενωμένοι στον αγώνα, επέλεξαν να υπακούσουν σε κομματικές εντολές και να αυτοαπομονωθούν.
Στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους όσοι κινήθηκαν απειλητικά σε βάρος του Προέδρου του Ε.Κ.Ρ. ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι πλέον ανεκτή.

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Ρ. περιμένει από το σωματείο-σφραγίδα των ιδιωτικών υπάλληλων του Π.Α.ΜΕ να πάρει θέση για την τραμπουκική επίθεση του μέλους της Φαρμακίδη Κωνσταντίνου και να δείξει την ίδια ευαισθησία που έχει δείξει για περιπτώσεις συναδέλφων που προέρχονται από άλλους χώρους. Καλούμε τη διοίκηση του σωματείου-σφραγίδα να αποβάλλουν-διαγράψουν από μέλος τους το συγκεκριμένο τραμπούκο διαφορετικά θα το πράξει το Εργατικό Κέντρο για αυτούς. Η διατήρηση τέτοιων τραμπούκων δηλώνει καθαρά και μόνο την ύπαρξη κομματικών στρατών στα συνδικάτα πράγμα που δεν θα αφήσουμε να συμβεί στην περιοχή μας.»

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΕΓΓΛΕΖΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Διαβάστε ακόμη

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων