Φυλάκιση 58 μηνών σε 22χρονο που μετέφερε 12 αλλοδαπούς στη Ρόδο

Φυλάκιση 58 μηνών σε 22χρονο που μετέφερε 12 αλλοδαπούς στη Ρόδο

Φυλάκιση 58 μηνών σε 22χρονο που μετέφερε 12 αλλοδαπούς στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1767 ΦΟΡΕΣ

Συνολική ποινή φυλάκισης 4 ετών και δέκα μηνών επιβλήθηκε χθες από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε 22χρονο Σύριο που κατηγορούταν για τη μεταφορά 12 αλλοδαπών από τα τουρκικά παράλια στην περιοχή «Κάτω Πέτρες» στη Ρόδο.

Ο αλλοδαπός το προηγούμενο διάστημα κίνησε διά του συνηγόρου του κ. Γιώργου Λαμπαδάκη τη διαδικασία της ποινικής διαπραγμάτευσης και έτσι κατάφερε να του επιβληθεί χθες από το δικαστήριο η παραπάνω ποινή.

Το περιστατικό είχε συμβεί πριν από ενάμιση χρόνο και είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη του 22χρονου και τη σε βάρος του άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος για παράνομη μεταφορά πολιτών τρίτων χωρών στο έδαφος της ελληνικής επικράτειας και παράνομη είσοδο στη χώρα.
Για αυτή την κατηγορία παραπέμφθηκε σε δίκη στο Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, η οποία προσδιορίστηκε να γίνει στις 12 Απριλίου.

Πιο συγκεκριμένα, η όλη υπόθεση άρχισε να απασχολεί το προσωπικό του Γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου στις 23 Νοεμβρίου 2020 στις 9.30 το πρωί, οπότε και το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε για ένα ημιβυθισμένο ταχύπλοο σκάφος που βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή της παραλίας «ΚΑΤΩ ΠΕΤΡΕΣ» ΒΒΔ της Ρόδου, και σε κοντινή απόσταση από τις ακτές.

Άμεσα υπό τον συντονισμό του ΕΚΣΕΔ, έσπευσαν στην περιοχή δύο (02) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) αλιευτικό σκάφος καθώς και ένας (01) ιδιώτης δύτης.
Δεκατρείς (13) εκ των επιβαινόντων του ημιβυθισμένου ταχύπλοου σκάφους εντοπίστηκαν από στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στην ακτή, όλοι καλά στην υγεία τους ενώ περισυνελέγη και μία (01) σορός ανδρός αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Από τις διεξοδικές έρευνες που διενήργησε το προσωπικό του Γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου για τη διαλεύκανση της υπόθεσης προέκυψε ότι ένας εκ των αλλοδαπών, ο 22χρονος Σύριος, φέρεται να είναι ο διακινητής.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο από μαρτυρίες των Σύριων μεταφερόμενων όσο και από την κατάθεση που έδωσε στους λιμενικούς ο 22χρονος προανακριτικά, φέρεται να προκύπτει ότι ήταν αυτός που χειρίστηκε το λευκό ταχύπλοο σκάφος με το οποίο και ταξίδεψαν από τα τουρκικά παράλια στο νησί μας.

Επίσης βάσει των ίδιων πληροφοριών, ο 22χρονος Σύριος που πνίγηκε ήταν γνωστός στις διωκτικές αρχές, διέμενε στη Ρόδο και βρισκόταν στο σημείο αποβίβασης των αλλοδαπών προκειμένου να παραλάβει το σκάφος και με αυτό να επιστρέψει στην Τουρκία.
Μάλιστα στην προανακριτική κατάθεσή του ο 22χρονος διακινητής παραδέχτηκε την πράξη του, αλλά και αναγνώρισε τη σορό του 22χρονου ως τον άνδρα στον οποίο επρόκειτο να παραδώσει το σκάφος όταν θα έφθανε στη Ρόδο, σύμφωνα με τις οδηγίες που είχε λάβει.

Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του, ο 22χρονος κατηγορούμενος συνοδευόμενος από τη συνήγορό του κα Ειρήνη Χωνιανάκη, προσήχθη ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου όπου και απολογήθηκε αποδεχόμενος τα όσα του καταλογίζονται, όπως εξάλλου είχε κάνει και προανακριτικά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεαρός αλλοδαπός παραδέχτηκε στην απολογία του ότι αυτός ήταν ο χειριστής του σκάφους με το οποίο ταξίδεψαν οι 12 Σύριοι από την Τουρκία στο νησί μας.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα ο 22χρονος Σύριος είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος και είχε οδηγηθεί στη φυλακή.

Διαβάστε ακόμη

Δικαιώθηκαν εργαζόμενοι του δήμου Ρόδου

Ελεύθεροι χωρίς όρους αφέθηκαν η μητέρα και οι δύο εκπαιδευτικοί

Νίσυρος: Νέες αποκαλύψεις για τον αρχαιοφύλακα - «Βροχή» οι καταγγελίες – τέθηκε σε αναστολή των καθηκόντων του

Σε βαθμό κακουργήματος οι διώξεις που ασκήθηκαν κατά δύο εκπαιδευτικών

Απεγκλωβισμός 25 ατόμων από βραχώδη περιοχή της Τήλου

Κοινωνικές δράσεις των Υπηρεσιών της Αστυνομίας στο νησί της Ρόδου

Δέκα χρόνια κάθειρξη σε Σκοπιανό που συνελήφθη με 1.273 γραμμάρια χασίς

Συνελήφθη 36χρονος για διακίνηση ναρκωτικών και οπλοκατοχή στη Ρόδο