Μια σταγόνα ιστορίας: Από τα σπαράγματα εγκατάλειψης της Βάρης ανακαλύφθηκε ο Σινιόρ Ισίδωρος της Βάρης

Μια σταγόνα ιστορίας: Από τα σπαράγματα εγκατάλειψης της Βάρης ανακαλύφθηκε  ο Σινιόρ Ισίδωρος της Βάρης

Μια σταγόνα ιστορίας: Από τα σπαράγματα εγκατάλειψης της Βάρης ανακαλύφθηκε ο Σινιόρ Ισίδωρος της Βάρης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 533 ΦΟΡΕΣ

Γράφει η Ελένη Ν. Καραγιάννη

Η περιοχή που ονομάζεται Βάρη ή Βαγιές αφορά έναν σταθμό που δημιουργήθηκε για την οργάνωση των καλλιεργειών στη Ρόδο κατά την περίοδο της Ιταλοκρατίας στο νησί.

Ο κάμπος του περιείχε ελαιώνες και άλλα είδη γεωργικών καλλιεργειών, που πλαισίωναν τις εγκαταστάσεις και τις καλλιέργειες της Βάρης.
Από το ενδιαφέρον μας για την εγκατάλειψη των ιστορικών κτηρίων και περιοχών στο νησί διαπιστώσαμε από τις βιβλιογραφικές πηγές ότι αφορούσε έναν σύγχρονο χώρο γεωργικής παραγωγής την εποχή που η Ρόδος ήταν υπό την ιταλική κατοχή.

Στο βιβλίο του «ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΕΙΣ - ΒΙΛΛΑΝΟΒΑ - ΠΑΡΑΔΕΙΣΙ» ο Μανώλης Ν. Φωτάρας: «Για το λόγο αυτό, η Α.Ε. ο Κυβερνήτης προσφέρει στα Εδάφη το νέο Πειραματικό Ινστιτούτο και τα συνδεδεμένα με αυτό Εργαστήρια, για τις βιομηχανικές-αγροτικές δοκιμές.

Σ’ αυτά ακριβώς τα εργαστήρια είναι που θα αναπτυχθούν πειραματικά τα προϊόντα των εντόπιων καλλιεργειών αλλά και τα νεοεισαγόμενα είδη. Ήδη από τις πρώτες δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν κατεδείχθη το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η σκοπιμότητα, δεδομένης της απόδοσης ή μέσα στους πρώτους μήνες, των εισαχθεισών ποικιλιών οπωροκηπευτικών που καλλιεργούνται από το Ινστιτούτο».

Οποιοσδήποτε ταξιδιώτης επισκεφθεί το νησί θα έρθει αντιμέτωπος με την εξωτερική εικόνα εγκατάλειψης της Βάρης η οποία βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο αεροδρόμιο της Ρόδου. Μας κίνησε κι εμάς το ενδιαφέρον και στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται μέσα διάφορα άρθρα μας αλλά και τη δημιουργία βίντεο του Καναλιού στο YouTube του Γιώργου Τζεδάκη «ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΡΟΔΙΑΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» επισκεφθήκαμε την περιοχή αντικρίζοντας την εικόνα εγκατάλειψης με ανοικτές πόρτες και παράθυρα, αυτή που συναντάμε τα τελευταία χρόνια σε όλα σχεδόν τα ιστορικά κτήρια και μέρη της Ρόδου.

Μέσα στα εγκαταλελειμμένα κτίσματα και εγκαταστάσεις η χροιά μιας άλλης εποχής μας παρέπεμψε να μάθουμε για τις καλλιέργειες που ανέρχονταν την εποχή που η Βάρη τροφοδοτούσε με γεωργικά προϊόντα το νησί. Οι καλλιέργειες ανέρχονταν σε 400 είδη που περιελάμβαναν μεταξύ άλλων συλλογές εσπεριδοειδών, ελαιόδεντρων, ροδακινιών, αμπελώνων, αμυγδαλεώνων ελληνικών και εισαγομένων.

Ήρθαμε αντιμέτωποι και με δυσάρεστες εικόνες εγκατάλειψης αλλά αυτό που μας δημιούργησε τη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν η τυχαία ανακάλυψη μιας τοιχογραφίας σε ένα δωμάτιο μισογκρεμισμένο που απ’ ό,τι φαίνεται έχει πολλά να πει για την ιστορία του τόπου μας.

Κατά την περιήγησή μας και στην προσπάθειά μας να διαβάσουμε τους λατινικούς χαρακτήρες πίσω από τον μισογκρεμισμένο σοβά με ένα σάπιο κομμάτι ξύλου αποκαλύφθηκε μία ανδρική φιγούρα που έμοιαζε με Ιταλό της εποχής να κρατάει ένα ακορντεόν.

Ήταν μια συγκλονιστική στιγμή που θέλαμε να μοιραστούμε με το ροδίτικο κοινό με απόλυτο σεβασμό προς την ιστορία.
Για τον λόγο αυτό αναρτήσαμε ένα βίντεο στο παραπάνω κανάλι του YouTube με αριθμό επεισοδίου 16 και όνομα “SIGNOR ISIDORO O ΦΥΛΑΚΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΒΑΡΗΣ”.

Ο Signor Isidoro ανακαλύφθηκε στις 14 Μαΐου 2021 μέσα από τα σπαράγματα του γκρεμισμένου δωματίου με το τζάκι στις εγκαταστάσεις της Βάρης.
Η ανακάλυψή του πίσω από τις σάπιες μπογιές μοιάζει με μια μικρή αποκάλυψη πίσω από την κουρτίνα της εγκατάλειψης και της πεισματικής άρνησης για τη διατήρηση των κτηρίων ως πηγών ιστοριογραφίας και της Ιστορικής μας Μνήμης. Το όνομά του το πήρε από τη γιορτή της ημέρας που ανακαλύφθηκε ανήμερα του Αγίου Ισιδώρου όπου υπάρχει και αντίστοιχο χωριό στη Ρόδο.

Αναμένουμε την άμεση επέμβαση ειδικών επιστημόνων για την αποκάλυψη ολόκληρης της τοιχογραφίας που φαίνεται να κοσμεί το δωμάτιο αλλά και της πολιτείας για τη συντήρηση και αποκατάσταση του κτηρίου και των εγκαταστάσεων της Βάρης που ανήκουν στον ροδιακό λαό και αποτελούν πηγές ιστοριογραφίας και διατήρησης της Ιστορικής μας Μνήμης.

Η αποκάλυψη αυτής της σοβατισμένης τοιχογραφίας που μοιάζει λίγο με κάποιες φωτογραφίες σε δωμάτιο του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου μας προβλημάτισε μην τυχόν είχαν κι άλλες παρόμοιες τοιχογραφίες την τύχη της σε παρόμοια κτήρια της εποχής. Σινιόρ Ισίδωρε, σ’ ευχαριστούμε για όσα μας μαρτύρησες κι ευχόμαστε ν’ αποκαλυφθούν από ειδικούς οι υπόλοιπές τοιχογραφίες της εποχής σ’ αυτό ή άλλα ιστορικά κτήρια της Ρόδου για ν’ ακούσουμε τη γλυκιά μελωδία της ιστορίας μέσα από το ακορντεόν σου.

Διαβάστε ακόμη

Χρήστος Γιαννούτσος: Τελικά ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές με κριτήριο την πολιτική ή το lifestyle;

Ηλίας Καραβόλιας: Το αφανές κόστος του δυνητικού

Θεόδωρος Παπανδρέου: Διορθωτικές παρεμβάσεις στο Αναλυτικό και Ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"