Φυλάκιση 14 ετών σε 41χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Ψέριμο

Φυλάκιση 14 ετών σε 41χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Ψέριμο

Φυλάκιση 14 ετών σε 41χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Ψέριμο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 218 ΦΟΡΕΣ

Ένοχος για απλή μεταφορά μεταναστών στα νησιά μας κρίθηκε χθες από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου, 41χρονος Τούρκος στον οποίο και επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης 14 ετών και ενός μηνός.

Πρόκειται για την υπόθεση της μεταφοράς 12 αλλοδαπών τον Σεπτέμβριο του 2014 από τα απέναντι παράλια στην Ψέριμο και την καταδίωξη που έγινε για τη σύλληψη των δύο Τούρκων διακινητών με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά δύο Λιμενικοί και δύο παράτυποι μετανάστες.

Χθες το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου εξετάζοντας την έφεση που άσκησε ο 41χρονος κατηγορούμενος, έκανε δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Σεβαστιανού Κούρκουλου, τον έκρινε ένοχο για τη μεταφορά όχι όμως με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου (εκ κερδοσκοπίας) και του επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 14 ετών και ενός μηνός από την οποία θα εκτίσει μόνο τα 8 έτη.

Η υπόθεση είχε εκδικαστεί για πρώτη φορά τον Μάιο του 2015 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου, στο εδώλιο του οποίου κάθισαν ο 41χρονος Τούρκος κατηγορούμενος για την παράνομη μεταφορά των αλλοδαπών, πρόκληση ναυαγίου, έκθεση, και σωματική βλάβη και 26χρονος συμπατριώτης του ως συνεργός.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, και οι δύο αλλοδαποί είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες όπως αυτές τους αποδίδονται και συγκεκριμένα ο 41χρονος είχε αποδεχτεί μόνο την κατηγορία της μεταφοράς για την οποία και κρίθηκε ένοχος (για τις λοιπές κατηγορίες αθωώθηκε) και καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 79 ετών (θα εκτίσει 25 χρόνια βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας), ενώ του επιβλήθηκε και χρηματικό πρόστιμο 30.000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Σε ό,τι αφορά τον 26χρονο το πρωτοβάθμιο δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή συνέργεια αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών για κάθε μεταφερόμενο, δηλαδή κατά συγχώνευση 14 χρόνια φυλάκιση (θα εκτίσει τα 10 έτη βάσει νομοθεσίας). Και για τον 26χρονο η έφεση δεν είχε αναστέλλουσα δύναμη, ενώ απολογούμενος ενώπιον του δικαστηρίου είχε δηλώσει πως ήρθε στην Ελλάδα μαζί με τους λοιπούς μετανάστες καθώς ήθελε να φύγει από τη χώρα του για να βρει αλλού δουλειά.

Το περιστατικό είχε σημειωθεί στις 22 Σεπτεμβρίου 2014 και οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καλύμνου και Ψερίμου, θύμιζαν κινηματογραφική ταινία καθώς οι δύο Τούρκοι χειριστές του ταχύπλοου σκάφους επιχείρησαν να εμβολίσουν και να βυθίσουν το σκάφος του Λιμενικού Σώματος! Αποτέλεσμα δε όλων αυτών των ενεργειών από τους Τούρκους ήταν να τραυματιστούν σοβαρά δύο παράνομοι μετανάστες που μεταφέρθηκαν σε Ρόδο και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα αλλά και ένας βαθμοφόρος του Λιμενικού Σώματος που χρειάστηκε να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες!

Οι Λιμενικοί συνέχισαν την καταδίωξη του διακινητή, προσπαθώντας αυτή τη φορά να ακινητοποιήσουν το ταχύπλοο σκάφος με προειδοποιητικές βολές σε ασφαλή τομέα, όπως επιτάσσουν οι κανόνες εμπλοκής σε τέτοιες περιπτώσεις.
Στη συνέχεια και καθώς το καταδιωκόμενο σκάφος συνέχιζε τις προσπάθειες βύθισης του φουσκωτού του Λιμενικού Σώματος, οι δύο λιμενικοί έριξαν στοχευμένες βολές προς τη μηχανή του ταχύπλοου με σκοπό την ακινητοποίησή του.

Μόλις το σκάφος του διακινητή ακινητοποιήθηκε, οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος επιβιβάστηκαν και συνέλαβαν τον διακινητή του. Μετά από έρευνα σε όλους τους χώρους του, διαπίστωσαν ότι ο διακινητής μετέφερε επιπλέον 13 άτομα (ένας εκ των οποίων ήταν ο 26χρονος), που τους είχε κρύψει σε μη ορατά σημεία, ορισμένους στην καμπίνα και άλλους ξαπλωμένους στο κατάστρωμα, καλυπτόμενους από την υπερκατασκευή του ταχυπλόου.

Για το συμβάν το Λιμεναρχείο Καλύμνου ενημέρωσε άμεσα τον αρμόδιο Εισαγγελέα της Κω, αλλά και τον Εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά, ενώ είχε διαταχθεί και Ένορκη Διοικητική Εξέταση, όπως προβλέπεται σε ανάλογες περιπτώσεις.

Διαβάστε ακόμη

Δικαιώθηκαν εργαζόμενοι του δήμου Ρόδου

Ελεύθεροι χωρίς όρους αφέθηκαν η μητέρα και οι δύο εκπαιδευτικοί

Νίσυρος: Νέες αποκαλύψεις για τον αρχαιοφύλακα - «Βροχή» οι καταγγελίες – τέθηκε σε αναστολή των καθηκόντων του

Σε βαθμό κακουργήματος οι διώξεις που ασκήθηκαν κατά δύο εκπαιδευτικών

Απεγκλωβισμός 25 ατόμων από βραχώδη περιοχή της Τήλου

Κοινωνικές δράσεις των Υπηρεσιών της Αστυνομίας στο νησί της Ρόδου

Δέκα χρόνια κάθειρξη σε Σκοπιανό που συνελήφθη με 1.273 γραμμάρια χασίς

Συνελήφθη 36χρονος για διακίνηση ναρκωτικών και οπλοκατοχή στη Ρόδο