Παρατείνεται η κράτηση του γραμματέα του τουρκικού προξενείου

Παρατείνεται η κράτηση του γραμματέα  του τουρκικού προξενείου

Παρατείνεται η κράτηση του γραμματέα του τουρκικού προξενείου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 807 ΦΟΡΕΣ

Παρατείνεται με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου, η προσωρινή κράτηση του 36χρονου γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και του 53χρονου μάγειρα, οι οποίοι κατηγορούνται ότι εμπλέκονται σε υπόθεση κατασκοπείας που είχε εξιχνιαστεί τον περασμένο Δεκέμβριο.

Όπως είναι γνωστό, οι δύο άνδρες, που κατηγορούνται για τρία ποινικά αδικήματα, μετά τις απολογίες τους είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι και είχαν πάρει τον δρόμο για τις φυλακές, όπου και θα παραμείνουν έως τις 18 Δεκεμβρίου 2021, σύμφωνα και με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου το οποίο και παρέτεινε την προσωρινή τους κράτηση.

Ειδικότερα, τους δύο Έλληνες μουσουλμάνους βαραίνουν τρεις κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου, οι οποίες είναι οι εξής:
- Υποστήριξη της πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση
- Παραβίαση μυστικών της πολιτείας κατ’ εξακολούθηση
- Κατασκοπεία (σε βαθμό κακουργήματος) από κοινού και κατ’ εξακολούθηση

Ωστόσο η εξιχνίαση της υπόθεσης έγινε την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020, από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σε στενή συνεργασία με την Ε.Υ.Π. και τη σημαντική συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου. Οι δύο άνδρες είχαν «κλειδωθεί» στο στόχαστρο των αστυνομικών και παρακολουθούνταν διακριτικά από το τέλος του καλοκαιριού. Οι αστυνομικοί ήθελαν – σύμφωνα με πληροφορίες- προτού αποκαλυφθούν να έχουν «δέσει» καλά την υπόθεση, όπως και έγινε.

Κατά την «έφοδο» που πραγματοποίησαν, παρουσία δικαστικού λειτουργού, οι αστυνομικές αρχές στις 11 Δεκεμβρίου 2020 στους χώρους διαμονής των δύο εμπλεκομένων κατασχέθηκαν 8 υπολογιστές, τα 6 USB και τα 4 κινητά τηλέφωνα, τα οποία βρίσκονται στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για να γίνει ανάκτηση των δεδομένων τους.

Οι συλλήψεις
Σχεδόν ταυτόχρονες ήταν οι συλλήψεις των δύο εμπλεκομένων στην υπόθεση.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο 53χρονος μάγειρας μετά τις αποκαλύψεις για την υπόθεση αυτή, απολύθηκε από την πλοιοκτήτρια εταιρεία που εργαζόταν και μετέβη στη Ροδόπη. Εκεί στις 18 Δεκεμβρίου 2020 λίγο πριν από το μεσημέρι εντοπίστηκε από αστυνομικούς της Κομοτηνής, συνελήφθη, το βράδυ μεταφέρθηκε στην Αθήνα και την επόμενη ημέρα το πρωί έγινε η μεταγωγή του στη Ρόδο.

Σε ό,τι αφορά τον 36χρονο γενικό γραμματέα του τουρκικού προξενείου, εκείνος εμφανίστηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου το πρωί προκειμένου να καταθέσει τις γραπτές εξηγήσεις που όφειλε να δώσει στο πλαίσιο της προανακριτικής διαδικασίας που τηρήθηκε από τους αστυνομικούς για τον σχηματισμό της δικογραφίας και καθώς ήδη είχε γίνει η έκδοση των ενταλμάτων, ο Έλληνας μουσουλμάνος συνελήφθη προς εκτέλεση αυτού.

Ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου όπου βρέθηκαν για να απολογηθούν, οι δύο άνδρες αρνήθηκαν ότι έχουν διαπράξει το αδίκημα της κατασκοπείας ή κάποιο άλλο από αυτά που τους έχουν ασκηθεί, καθώς, όπως και οι δύο φέρονται να ισχυρίστηκαν, «οι πληροφορίες για τις οποίες κατηγορούνται ότι «συνέλεγαν» ήταν πληροφορίες απλές και γνωστές σε οποιονδήποτε τύγχανε να βρίσκεται στην περιοχή και σε καμία περίπτωση απόρρητες». Οι ισχυρισμοί τους ωστόσο αυτοί είχαν ως αποτέλεσμα την κατά αντιπαράσταση εξέταση των δύο κατηγορουμένων, έτσι ώστε οι δικαστικοί λειτουργοί και κυρίως η ανακρίτρια Ρόδου να έχει πλήρης εικόνα για την υπόθεση.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, με σύμφωνη γνώμη και της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ρόδου τόσο ο 36χρονος γενικός γραμματέας του τουρκικού προξενείου όσο και ο 53χρονος μάγειρας κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και πήραν τον δρόμο για τις φυλακές.

Διαβάστε ακόμη

39χρονος κατηγορείται για κλοπή ενέργειας

Συνελήφθη 20χρονος στη Ρόδο για επικίνδυνη οδήγηση και βία κατά αστυνομικών

45χρονος συνελήφθη στη Ρόδο για κλοπή τραπεζικής κάρτας

Θα δικαστεί 39χρονος που μετέφερε ηρωίνη και μεθαδόνη

37 δενδρύλλια κάνναβης καλλιεργούσαν 31χρονος και 22χρονη σε αυτοσχέδια θερμοκήπια στην Κάλυμνο

Απερρίφθη η αίτηση για τους εργαζόμενους της «ΡΟΔΑ»

Εντοπισμός αλλοδαπών και σύλληψη των διακινητών τους μετά από καταδίωξη στην Τήλο

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο