Δημήτρης Σαλαχούρης: «Και αν οι ανταγωνιστές μας απλώνουν κόκκινα χαλιά, ας απλώσουμε κι εμείς πιο μεγάλα και πιο κόκκινα»

Δημήτρης Σαλαχούρης: «Και αν οι ανταγωνιστές μας απλώνουν κόκκινα χαλιά, ας απλώσουμε κι εμείς πιο μεγάλα και πιο κόκκινα»

Δημήτρης Σαλαχούρης: «Και αν οι ανταγωνιστές μας απλώνουν κόκκινα χαλιά, ας απλώσουμε κι εμείς πιο μεγάλα και πιο κόκκινα»

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2589 ΦΟΡΕΣ

Προ ημερών το σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου, απέκτησε νέα διοίκηση μετά την εκλογική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουνίου. Τα μέλη της καλούνται να διαχειριστούν ιδιαίτερα σοβαρά ζητήματα, μετά μάλιστα και τα όσα προκάλεσε η πανδημία που έπληξε τον τουρισμό και κατ’ επέκταση τον συγκεκριμένο κλάδο.

Το επάγγελμα του ξεναγού υπέστη πρωτοφανές χτύπημα που οδήγησε στην ανεργία την πλειονότητα των ξεναγών της περιοχής μας. Ο νέος πρόεδρος Δημήτρης Σαλαχούρης αναλαμβάνει το σωματείο σε μία δύσκολη συγκυρία και μιλά σήμερα στη «Ροδιακή» για το πώς θα κινηθεί η νέα διοίκηση στη θητεία της, καθώς εκτιμά ότι θα χρειαστούμε τουλάχιστον τρία χρόνια ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Κε Σαλαχούρη, αναλαμβάνετε τα ηνία στο σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου σε μία κρίσιμη στιγμή. Το χτύπημα από την πανδημία ήταν αναπάντεχο και ο κλάδος σας μαζί με τόσους άλλους που εξαρτώνται από τον τουρισμό, δέχτηκαν μεγάλο πλήγμα. Ως νέος πρόεδρος ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας και ποιοι οι στόχοι σας;
Πράγματι ήταν αναπάντεχο και πρωτόγνωρο για όλους τους κλάδους το χτύπημα της πανδημίας. Ο τουρισμός τυγχάνει να είναι η πιο ευαίσθητη βιομηχανία και ως εκ τούτου, οτιδήποτε γενικά συμβαίνει στον κόσμο ολόκληρο, τις περισσότερες φορές έχει άμεσο αντίκτυπο στην ίδια μας τη ζωή. Πολλές φορές αδυνατούμε να συνειδητοποιήσουμε την αμεσότητα του προβλήματος.

Ως εκ τούτου, οι πρώτες προτεραιότητες του νέου Διοικητικού Συμβουλίου μετά τις αρχαιρεσίες της 6ης Ιουνίου 2021, αφορούν κυρίως την κατάλληλη οργάνωση της λειτουργίας του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου σύμφωνα με τις ανάγκες των καιρών. Προσπαθούμε αρχικά να μοιράσουμε μεταξύ μας τους χώρους ευθύνης ώστε ο καθένας από εμάς να γνωρίζει τι θα πρέπει να κάνει για τα επόμενα τουλάχιστον 3 χρόνια.

Αυτό αφορά όχι μόνον στα εκλεγμένα μέλη του Δ.Σ., αλλά και σε όσους εκ των συναδέλφων είχαν την επιθυμία να συμμετάσχουν ως υποψήφιοι στις αρχαιρεσίες θέλοντας να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα κοινά. Χωρίς τη στήριξη του σωματείου, το μέλλον θα ήταν αβέβαιο για όλους μας.

Ένα σωματείο με δυνατές βάσεις υποστηρίζει καλύτερα τα μέλη του. Και ποιες είναι αυτές οι βάσεις; Η ενότητα των μελών του, η συνεχής επαγρύπνηση για τη διατήρηση των κεκτημένων μετά από τόσα χρόνια αγώνων των παλαιότερων και η συνεχής προσπάθεια για βελτίωση ή και απαλοιφή των κακώς κειμένων.

Πρωταρχικός μας στόχος είναι η αύξηση των ημερών εργασίας των μελών μας με διάφορες δράσεις που προγραμματίζονται εδώ και μερικούς μήνες.

1. Ίσως έχετε ήδη παρατηρήσει ότι σε πολλά σημεία της νέας και της παλιάς πόλης καθώς και στις εισόδους των κυριότερων αρχαιολογικών χώρων του νησιού, έχουν τοποθετηθεί πινακίδες “LOOKING FOR A GUIDE”. Ο επισκέπτης που έχει την ανάγκη των υπηρεσιών ενός διπλωματούχου ξεναγού, έχει άμεση πρόσβαση στα μέλη μας μέσω της ιστοσελίδας μας, καθώς και στα τηλέφωνα και email του σωματείου μας, όπου εξυπηρετείται ως προς την εύρεση του κατάλληλου επαγγελματία ξεναγού.

2. Σε συνεργασία με μια από τις πιο αξιόλογες και αξιόπιστες ναυτιλιακές εταιρείες της χώρας, την DODEKANISOS SEAWAYS, του Χρήστου Σπανού, το σωματείο μας προσφέρει τις υπηρεσίες των μελών του σε όσους ταξιδιώτες της εταιρείας επιθυμούν να ξεναγηθούν σε ένα από τα δεκαεπτά νησιά τα οποία προσεγγίζει η DODEKANISOS SEAWAYS. Στο έντυπο που εκδίδει η εταιρεία και το οποίο βρίσκει κανείς μέσα στα πλοία της, υπάρχουν ταξιδιωτικές πληροφορίες για όλα τα νησιά και στοιχεία επικοινωνίας με το σωματείο μας για την παροχή υπηρεσιών ξενάγησης.

3. Σε ένα νέο πρόγραμμα συνεργασίας με τη Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου της Ρόδου, διπλωματούχοι ξεναγοί θα διαφημίζουν το νησί και βασικά το “WHAT TO SEE” και “THINGS TO DO”, ως μια πρώτη γνωριμία του επισκέπτη με τη Ρόδο και έναν πρώτο προσανατολισμό.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις περιηγήσεις που οργανώνουν οι εργοδότες μας, τα τουριστικά πρακτορεία, με τη χρήση διπλωματούχων ξεναγών, ελπίζουμε να δώσουν περισσότερες ευκαιρίες εργασίας στα μέλη μας σε σύγκριση με πέρσι. Από τώρα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου τουλάχιστον, αλλά και τον Νοέμβριο, ελπίζουμε να εργαστούμε αρκετά ώστε να περάσουμε τον χειμώνα που για μας είναι πάντα μια δύσκολη περίοδος.
Και βέβαια ένας βασικός μας στόχος, όπως κάθε χρόνο, είναι η προστασία του επαγγέλματος από τους παράνομους ξεναγούς και τα παράνομα πρακτορεία.

Σε συνεργασία με τον νεοσυσταθέντα Σύνδεσμο Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, εργοδότες και συνεργάτες μας, με κοινές ανησυχίες και προβλήματα, επιθυμούμε από κοινού, να σταματήσουμε όσους παραβιάζουν την Τουριστική Νομοθεσία που αφορά την παράνομη λειτουργία τουριστικών γραφείων και την παράνομη ξενάγηση. Με την αρωγή της Αστυνομικής Διοίκησης Δωδεκανήσου, της ΠΥΤ Ρόδου και του Υπουργείου Τουρισμού, ελπίζουμε σε θετικά αποτελέσματα, παρ’ όλο που από το 2011 η σχετική νομοθεσία έχει αλλάξει προς όφελος των παρανομούντων.

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στον επαγγελματικό σας χώρο και πώς αντιμετωπίζουν την οικονομική κρίση οι συνάδελφοί σας;
Σήμερα το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου, έχει περίπου 120 μέλη, εκ των οποίων 10 εργάζονται στην Κω, στην Πάτμο και στην Σάμο.
Δυστυχώς μετά από 1,5 χρόνο ανεργίας λόγω της πανδημίας, είναι δύσκολο να επανακάμψουμε. Το επάγγελμα του ξεναγού δεν είναι καθόλου απλό και εύκολο. Η κόπωση σωματική και ψυχική κατά τη διάρκεια του εργασιακού μας βίου είναι μεγάλη. Και βέβαια αξιολογούμαστε καθημερινά. Η ανεργία λόγω Covid-19 μας άγγιξε από την πρώτη στιγμή και όλο το 2020 οι περισσότεροι ξεναγοί δεν εργάστηκαν ούτε μία μέρα. Κάποιοι λίγοι από μας, λόγω σπανίων γλωσσών, κατάφεραν να εργαστούν για 25 μέρες συνολικά όλο τον χρόνο. Περιττό να αναφερθώ στις δυσκολίες διαβίωσης. Προσπαθούμε όσο μπορούμε να είμαστε δυνατοί, αλληλέγγυοι και να μην απογοητευόμαστε.

Τι μηνύματα έχετε για την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου φέτος, αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι παρακινδυνευμένο να κάνουμε προβλέψεις;
Η φετινή τουριστική περίοδος θα εξαρτηθεί φυσικά από την αντιμετώπιση της πανδημίας και την πρόοδο των εμβολιασμών, δηλαδή από τους πολίτες τους ίδιους, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις χώρες προέλευσης των επισκεπτών μας. Ειδικά η Ρόδος πρέπει οπωσδήποτε να είναι «πράσινη» προκειμένου να αυξηθούν οι ελπίδες μας για τη σεζόν. Κατά την προσωπική μου άποψη, θα έχουμε περίπου διπλάσιες αφίξεις από το 2020, αλλά τις μισές σχεδόν από το 2019, που όλοι συμφωνούμε ότι ήταν μια καλή σεζόν για τη Ρόδο.

Συμφωνείτε, κ. Σαλαχούρη, με όσους υποστηρίζουν ότι ο τουρισμός για να ανακάμψει πλήρως θα χρειαστούν τουλάχιστον ακόμα δύο χρόνια;
Η οικονομική κρίση του 2010, είναι ακόμη εδώ. Πριν καταφέρουμε κάπως να επανακάμψουμε, εμφανίστηκε η πανδημία του Covid-19. Πιστεύω ότι θα χρειαστούν άλλα τρία χρόνια για να επανέλθει η Ρόδος στα επίπεδα του 2019 και αυτό, εφ’ όσον όλα πάνε καλά και δεν έχουμε άλλες μη αντιμετωπίσιμες μεταλλάξεις του ιού. Ο στόχος μας πάντως δεν πρέπει να αλλάξει. Ποιότητα και διαφορετικότητα. Και για να το επιτύχουμε αυτό χρειάζονται σωστές υποδομές και σωστή εκπαίδευση. Οι ικανοί και άξιοι επαγγελματίες είναι αυτοί που έχουν σπουδάσει το αντικείμενο και έχουν εκπαιδευτεί σε αυτό που κάνουν.

Το κράτος πρέπει οπωσδήποτε να στηρίξει τη σωστή λειτουργία των Τουριστικών Σχολών και Σχολών Ξεναγών. Για πολλοστή φορά πρέπει να επαναλάβουμε ότι η μεγάλη βιομηχανία μας είναι ο τουρισμός. Όλες μας οι προσπάθειες πρέπει να συγκεντρώνονται γύρω από την επαγγελματική και ποιοτική εξυπηρέτηση του επισκέπτη. Και αν οι χώρες οι ανταγωνιστικές προς εμάς, απλώνουν κόκκινα χαλιά, ας απλώσουμε και εμείς, πιο μεγάλα και πιο κόκκινα.

Πρέπει να ξεπεράσουμε τη νοοτροπία της «αρπαχτής», όπως λέγεται. Ευγένεια, καλοί τρόποι παντού, ακόμη και στους δρόμους κατά την καθημερινότητά μας, χαμόγελο, τιμιότητα, σπουδή, εκπαίδευση και κυρίως φιλότιμο. Μια λέξη, μια έννοια που αντανακλά τον Έλληνα και την οποία εμείς οι ξεναγοί συχνά προσπαθούμε να εξηγήσουμε τη σημασία της στους επισκέπτες.

Η πολιτεία έχει στηρίξει ουσιαστικά τον κλάδο σας; είστε ικανοποιημένοι από τα μέτρα που έλαβε για τους ξεναγούς;
Η πολιτεία, όχι δεν μας στήριξε όσο έπρεπε. Είμαστε θυμωμένοι, πικραμένοι και απογοητευμένοι από τον τρόπο που μας συμπεριφέρεται ακόμη και σήμερα. Μας αποκαλούν «πρεσβευτές της χώρας μας», αλλά η χώρα μας δεν μας προστατεύει καθόλου. Η νομοθεσία, όπως διαμορφώθηκε από το 2011, ευνοεί την παράνομη ξενάγηση, οι παρανομούντες μένουν ατιμώρητοι και όσο κι αν φωνάζουμε, οι αρμόδιοι κωφεύουν.

Η ανεργία γενικά των διπλωματούχων ξεναγών κάθε χρόνο αυξάνεται. Η κυβέρνηση μάς έδωσε για όλο το 2020 μια αποζημίωση της τάξεως των 1.868 ευρώ, δηλαδή 155 ευρώ τον μήνα, όταν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι ξεναγοί έλαβαν από 7.000 μέχρι 19.000 ευρώ. Παρόλες τις διαμαρτυρίες μας, μείναμε εκτός ακόμη και από την αναγνώριση του κλάδου ως οικονομικά πληττόμενο λόγω της πανδημίας.

Το 2021 μας δόθηκε αποζημίωση ειδικού σκοπού για Ιανουάριο και Φεβρουάριο από 534 ευρώ και είμαστε ακόμη σε αναμονή μέχρι και σήμερα για την αποζημίωση που δημόσια μας έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Ζούμε το μαρτύριο της σταγόνας εδώ και ενάμιση χρόνο.

Σήμερα ακόμη διεκδικούμε τη μηχανογράφηση των ενσήμων μας που καθυστερεί εδώ και 20 χρόνια, την αναδρομική αποζημίωση ειδικού σκοπού 201 ενσήμων για το 2020 ώστε στο τέλος του παρόντος έτους να δικαιούμαστε το τρίμηνο τακτικό χειμερινό επίδομα του ΟΑΕΔ που προβλέπεται για τους ξεναγούς, ένσημα της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των ξεναγών για το 2021 και την αναγνώριση του κλάδου των ξεναγών ως οικονομικά πληττόμενο από την πανδημία.

Σε μια χώρα που τόσο εξαρτάται από τον τουρισμό, οι ξεναγοί είναι η πρώτη ζωντανή γνωριμία του επισκέπτη με τον τόπο. Ο ξεναγός διαμορφώνει την εικόνα της χώρας στα μάτια του επισκέπτη και προσπαθεί να διαφημίσει και να προωθήσει τα συμφέροντα του τόπου του. Δίπλα μας, στην Τουρκία, οι επαγγελματίες ξεναγοί σε συνεχή συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού είναι αυτοί που θα αναδείξουν τα καλώς κείμενα και θα υποδείξουν τα κακώς κείμενα σε μια διαρκή προσπάθεια αναβάθμισης των υπηρεσιών. Γιατί να μην γίνεται αυτό και στη χώρα μας;

Διαβάστε ακόμη

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής