Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση για τη μονάδα στις Καλυθιές

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση για τη μονάδα στις Καλυθιές

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση για τη μονάδα στις Καλυθιές

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1125 ΦΟΡΕΣ

Για πολιτική αλητεία κατηγόρησε τους Δ. Κωνσταντίνου, Θ. Σωτρίλλη και Γ. Ιατρίδη ο αντιπεριφερειάρχης Χρ. Ευστρατίου • Στο πλευρό των κατοίκων του χωριού τάχθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος Γ. Φλεβάρης

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει για τη δημιουργία στην περιοχή των Καλυθιών της μονάδας Αποβλήτων Εκσκαφών Καταστροφών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ), καθώς χθες η περιφερειακή αρχή μέσω εκπροσώπων της απάντησε στα όσα ειπώθηκαν τις τελευταίες ημέρες από διάφορα πολιτικά πρόσωπα για το θέμα που έχει ξεσηκώσει τους κατοίκους των γύρω περιοχών εναντίον της επένδυσης.

Ειδικότερα, με κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χρήστος Ευστρατίου, ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Αθλητισμού Δωδεκανήσου Νίκος Νικολής, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Φυτωρίου Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Φλεβάρης και ο Πρόεδρος του ΚΕΚ «Γ. Γεννηματάς», Περιφερειακός Σύμβουλος Μανώλης Λόγγος, αναφέρθηκαν διεξοδικά στο θέμα που αποτελεί αντικείμενο έντονης συζήτησης τις τελευταίες ημέρες στο νησί.

Μάλιστα οι κ.κ. Ευστρατίου και Νικολής έκαναν λόγο για πολιτική εκμετάλλευση του θέματος, εξαπολύοντας επίθεση εναντίον του περιφερειακού συμβούλου Θωμά Σωτρίλλη και των δημοτικών συμβούλων Γιάννη Ιατρίδη και Δώρου Κωνσταντίνου, ενώ ο κ. Φλεβάρης τάχθηκε υπέρ των κατοίκων της περιοχής που αντιδρούν στην δημιουργία της ΑΕΚΚ.

Δηλώσεις Χρ. Ευστρατίου
«Από ό,τι βλέπουμε και επειδή έγινε και το τοπικό συμβούλιο της περιοχής χωρίς να μας καλέσουν και ειδικά εμένα προσωπικά για να πω τη γνώμη μου υπάρχει μία απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης και κάποιοι άνθρωποι με δόλο προσπαθούν να εκμεταλλευτούν καταστάσεις και να ρίξουν τις ευθύνες στην περιφερειακή αρχή. Η δήλωση που είχα κάνει ότι το περιβάλλον κινδυνεύει από λαϊκιστές και θεομπαίχτες ήταν απάντηση σε ανακοίνωση του Μανώλη Γλυνού για τη μονάδα αποβλήτων εκσκαφών στις Καλυθιές.

Κάποιοι βέβαια προσπαθούν αυτό να το… γυρίσουν στον κόσμο και λένε ότι αυτό το είπα για τους πολίτες των Καλυθιών. Η δήλωση είναι ξεκάθαρη. Ήταν απάντηση στον Μανώλη Γλυνό. Είδα κάποιες δημοσιεύσεις, κάποια βίντεο τα οποία κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, κάποιοι έλεγαν ότι είναι πρώην φίλοι μου, εμένα είναι φίλοι μου και ο Θωμάς Σωτρίλλης και ο Δώρος Κωνσταντίνου. Δεν είναι πρώην φίλοι μου. Άλλο η πολιτική θέση του καθενός αλλά αυτό είναι ανεπίτρεπτο, να βάζουν λόγια στο στόμα τους για πράγματα που δεν είπα για τον κόσμο και για τους κατοίκους των Καλυθιών.

Δεν απολογούμαι πουθενά και δεν φοβήθηκα και δεν φοβηθήκαμε ποτέ την ευθύνη ως περιφερειακή αρχή. Όλοι γνωρίζουμε ότι η συγκεκριμένη περιοχή είχε αποχαρακτηριστεί πριν από 12 χρόνια όταν ήταν γενικός γραμματέας ο κ. Χαράλαμπος Κόκκινος ο οποίος εξέδωσε σήμερα μία δήλωση και λέει ότι κανείς δεν ενοχλήθηκε από την απόφασή του και κανείς δεν αντέδρασε».

Παράλληλα χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα έκανε λόγο για πολιτική αλητεία λέγοντας συγκεκριμένα: «Αυτό που γίνεται από τους κυρίους Κωνσταντίνου, Σωτρίλλη και Ιατρίδη είναι πολιτική αλητεία και έχει ξεπεράσει κάθε όριο και δεν μπορούμε να το αφήσουμε αναπάντητο. Χαίρομαι που βλέπω να τοποθετούνται για το θέμα και διάφοροι βουλευτές μεταξύ αυτών και η κ. Ιατρίδη που βλέπω να χαϊδεύει τα αυτιά των κατοίκων.

Στο να δοθεί μία άδεια ΑΕΚΚ δεν εξαρτάται από εμάς από τους πολιτικούς, εξαρτάται από τους υπηρεσιακούς. Αν λοιπόν η κ. Ιατρίδη θέλει να λύσει το πρόβλημα, μπορεί να πάει στη Βουλή και να γίνει μία τροποποίηση του νόμου που να λέει ότι η υπογραφή από τους υπηρεσιακούς να έρθει στους πολιτικούς. Είναι απλό το ζήτημα. Περιμένω από την κ. Ιατρίδη να πάει στη Βουλή και να ζητήσει να αλλάξει η νομοθεσία. Είναι απλά τα πράγματα.

Λυπάμαι πάρα πολύ για την κατάντια ορισμένων ανθρώπων που χρησιμοποιούν ανθρώπους και τον απλό κόσμο και να μην λένε την αλήθεια. Εμείς θα λέμε αλήθειες όσο και να πονάνε, αυτές οι μονάδες και ειδικά οι ΑΕΚΚ είναι μονάδες τις οποίες χρειάζεται το νησί.

Έχω 200 φωτογραφίες από την περιοχή των Καλυθιών που είναι πεταμένα μπάζα και κανένας δεν μιλάει. Κανείς από αυτούς δε μιλά γιατί… προστατεύουν το περιβάλλον. Ποιο περιβάλλον; Έχουν ριγμένα παντού σκουπίδια, καθαρίσαμε τα ποτάμια τελευταία και ήταν γεμάτη μπάζα όλη περιοχή. Αν ενδιαφέρονται οι άνθρωποι αυτοί για το περιβάλλον να το κοιτάξουν σφαιρικά.

Εμείς ενδιαφερόμαστε, ακούμε τα παράπονα, ακούμε τον κόσμο και θα βρούμε λύση αλλά και αυτοί που κόπτονται και μπαίνουν μπροστά και κάνουν δηλώσεις και οι βουλευτές ας πάνε στη Βουλή να γίνει τροποποίηση. Περιμένουμε να δούμε αν πάνε και αν θα κάνουν κάποιο βήμα. Οι άνθρωποι αυτοί χρησιμοποιούν κάποιους χαρακτηρισμούς οι οποίοι είναι απαράδεκτοι».

Γιάννης Φλεβάρης
Παίρνοντας τον λόγο ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Φλεβάρης δήλωσε από την πλευρά του τα εξής: «προσκλήθηκα την Παρασκευή και θεώρησα υποχρέωσή μου να συμμετέχω στη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου Καλυθιών όσον αφορά την εγκατάσταση των δύο μονάδων ανακύκλωσης αδρανών υλικών και ασφαλτομείγματος.

Διαπίστωσα ότι υπήρξε μία καθολική αντίδραση και αντίθεση της τοπικής κοινωνίας και μάλιστα είχε προηγηθεί ομόφωνη απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου. Εκεί ανέφερα αυτά που αναφέρω και τώρα: ότι βρίσκομαι κοντά και στην ανησυχία και άρνηση των κατοίκων να δεχτούν άλλη μία οχλούσα δραστηριότητα στην περιοχή των Καλυθιών και στην ανατολική πλευρά του βορείου τριγώνου Καλυθιών, Ψίνθου και Αφάντου και στις νόμιμες διεκδικήσεις τάσσομαι μαζί και μπροστά.

Ανέφερα επίσης ότι ως ενεργός πολίτης συμμετέχω στην ομόφωνη απόφαση και στις νόμιμες ενέργειες για αντίδραση και ακύρωση της διαδικασίας εγκατάστασης αυτών των μονάδων. Όμως με τον τρόπο που ο νόμος προβλέπει και βεβαίως οι αντιδράσεις είναι θεμιτές γιατί πρόκειται για μία αγροτική περιοχή.

Ξεκίνησα την τοποθέτησή μου ότι κατά τη δική μου άποψη το οδικό δίκτυο δεν επαρκεί καθώς διέρχεται μέσα από τους οικισμούς που δημιουργούν απόφραξη στην κύρια είσοδο των Καλυθιών και σε όλες τις δευτερεύουσες εισόδους».
Όπως έκανε γνωστό κατά τη χτεσινή συνέντευξη ο κ. Φλεβάρης είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο στον οποίο και μετέφερε τα όσα έγιναν υπογραμμίζοντας τα εξής:

«Στη συνεδρίαση αυτή ευθαρσώς ειπώθηκε ότι πρέπει μέσω της νόμιμης οδού να προχωρήσουν όλα. Συναντήθηκα με τον περιφερειάρχη στον οποίο μετέφερα το μήνυμα αυτό και έλαβα την απάντηση ότι είμαστε υπέρ των τοπικών κοινωνιών. Είμαστε υπέρ των τοπικών κοινωνιών και των ανησυχιών τους και θα ακούσουμε όλους τους ενδιαφερόμενους και όλες τις ανησυχίες.

Όλες οι αντιρρήσεις ενστάσεις και τα περαιτέρω στοιχεία που θα δώσουν οι κάτοικοι της περιοχής θα εξεταστούν από την υπηρεσία. Θεωρώ ότι αυτό ήταν το βήμα που έπρεπε να γίνει. Μεταφέρουμε τα αιτήματα των κατοίκων προς την περιφέρεια και έλαβα την απάντηση ότι δεν είμαστε απέναντι από τις τοπικές κοινωνίες αλλά υπέρ ακούμε συγκεντρώνουμε εξετάζουμε και προχωράμε.

Ευελπιστώ ο ίδιος προσωπικά ότι δεν θα υπάρξει η οχλούσα αυτή δραστηριότητα η οποία θα μπορούσε να μεταφερθεί σε άλλη περιοχή κατάλληλη με κατάλληλο οδικό δίκτυο και επίσης οι κακόβουλες η συκοφαντικές αιτιάσεις θα πρέπει να απαντηθούν έμπρακτα. Ναι, είμαι με την τοπική κοινωνία».

Νίκος Νικολής
Ακολούθησε ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Νικολής ο οποίος τόνισε τα παρακάτω: «Τις τελευταίες μέρες δεχτήκαμε μία άνανδρη επίθεση από ορισμένους για μία επένδυση που θα γίνει στην περιοχή «Άσπρη Πέτρα». Το μόνο που ξέρουν είναι να γράφουν στο Facebook. Ξέρουμε ποιοι είναι σε ποιο πολιτικό χώρο ανήκουν και τι στόχο έχουν. Τελευταία δεχτήκαμε επίθεση και από τον πρόεδρο της κοινότητας Αφάντου.

Να γνωρίζει ο κόσμος ότι εμείς δεν φοβόμαστε την ευθύνη, είμαστε εδώ. Το θέμα δεν το γνωρίζαμε καν και αυτοί που μας κατηγορούν ούτε καν οι ίδιοι γνωρίζουν το θέμα.
Το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να κατηγορούν ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο τους, τους έχει ψηφίσει ο κόσμος είναι στα προβλήματα του κόσμου. Έχουμε κάνει πολλά έργα στον τόπο μας γι’ αυτό και ο κόσμος μας ψηφίζει.

Θέλω να τους πω ότι θα είμαστε με τον απλό κόσμο που σκέφτεται το καλό του τόπου και όχι το συμφέρον του καθενός και το αποδεικνύουμε συνέχεια με τα έργα μας τι προσφέρουμε στον τόπο μας. Θα ήθελα να πω προς όλους αυτούς που είναι άνανδροι και πυροβολούν στο Facebook να έρθουν να μας πουν τα προβλήματά τους και να μας πουν τι έχουν κάνει αυτοί για τον τόπο τους. Eμείς είμαστε εδώ θα συνεχίσουμε το έργο μας, δε φοβόμαστε κανέναν, αγαπάμε τον κόσμο, μας αγαπά ο κόσμος και θα προσχωρήσουμε ενωμένοι.

Μανώλης Λόγγος
Τέλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Μανώλη Λόγγος δήλωσε τα εξής: «Είμαι σύμφωνος με όσα είπαν οι συνάδελφοί μου εμείς οι αιρετοί καλούμαστε συχνά να παίρνουμε αποφάσεις που έχουν κόστος δεν ανήκουμε στους πολιτικούς που κάνουν καταγγελίες μόνο. Θα ήθελα να δώσω απάντηση στον πρόεδρο της κοινότητας Αφάντου Γιώργο Μπακίρη και συγκεκριμένα να είναι σίγουρος ότι θα πάρουμε τη σωστή απόφαση όταν θα κληθούμε να ψηφίσουμε για τους περιβαλλοντικούς λόγους για την περιοχή μας».

Ανακοίνωση περιφέρειας
Για τη συνέντευξη Τύπου η περιφέρεια σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες αναφέρει τα εξής:
«Χρήστος Ευστρατίου, Γιάννης Φλεβάρης, Νίκος Νικολής και Μανώλης Λόγγος: Καμία υπογραφή πολιτικού προσώπου στο ζήτημα της μονάδας ΑΕΚΚ στις Καλυθιές. Την αλήθεια πάλι διαστρέβλωσαν οι συνήθεις, όλοι αιρετοί, ύποπτοι.
Κοινή συνέντευξη Τύπου, για το ζήτημα της Μονάδας Αποβλήτων Εκσκαφών Καταστροφών Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) στις Καλυθιές, έδωσαν σήμερα το μεσημέρι ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Χρήστος Ευστρατίου, ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Αθλητισμού Δωδεκανήσου, Νίκος Νικολής, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Φυτωρίου, Περιφερειακός Σύμβουλος, Γιάννης Φλεβάρης και ο Πρόεδρος του ΚΕΚ «Γ. Γεννηματάς», Περιφερειακός Σύμβουλος Μανώλης Λόγγος.

Σε απάντηση της σκόπιμης διαστρέβλωσης των δηλώσεων του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Χρήστου Ευστρατίου, σε Δελτίο Τύπου που εξεδόθη την περασμένη εβδομάδα, με προφανή σκοπό να στοχοποιηθεί για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου, οι τέσσερις εκπρόσωποι της Περιφερειακής Αρχής αποσαφήνισαν τα εξής:

Η κοινωνία έχει κουραστεί από την αθλιότητα της πολιτικής εκμετάλλευσης του οποιουδήποτε ζητήματος, από μια συγκεκριμένη ομάδα ατόμων, όλοι αιρετοί και όχι απλοί πολίτες, οι οποίοι ενώ γνωρίζουν από διοίκηση και διαδικασίες, προφασίζονται ότι δεν καταλαβαίνουν, αλλοιώνοντας την πραγματικότητα. Η Περιφερειακή Αρχή δεν πρόκειται να επιτρέψει την πολιτική σπέκουλα του ζητήματος της μονάδας ΑΕΚΚ, ούτε την εκμετάλλευση της αγωνίας των κατοίκων, Καλυθιών, Ψίνθου και Αφάντου.

Οι χαρακτηρισμοί περί λαϊκιστών και θεομπαιχτών, είναι απολύτως σαφές από το Δελτίο Τύπου της 8ης Ιουλίου ότι δεν αναφέρονται στους κατοίκους, αλλά σε ανακοίνωση του Μανώλη Γλυνού. Αν, για παράδειγμα, οι κ.κ. Θωμάς Σωτρίλλης και Δώρος Κωνσταντίνου αλλά και οι άλλοι αιρετοί, ταυτίζουν εαυτούς με τον Μανώλη Γλυνό, είναι δικό τους θέμα.

Η Περιφερειακή Αρχή δεν θα επιτρέψει σε κανένα να εκμεταλλεύεται με δόλο και σκοπιμότητα την ανησυχία των κατοίκων. Ακριβώς επειδή οι απλοί άνθρωποι δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουν τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος, από την περασμένη εβδομάδα ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Ευστρατίου έχει απευθύνει δημόσια, ανοιχτή πρόσκληση προς τους κατοίκους που αντιδρούν στην εγκατάσταση μονάδας ΑΕΚΚ, για να συζητήσουν το ζήτημα και να δοθούν απαντήσεις, παρόλο που κανένας δεν ζήτησε μέχρι σήμερα συνάντηση με την Περιφέρεια.

Όσον αφορά όλους εκείνους τους αιρετούς, που έχουν σπεύσει να πλειοδοτήσουν σε περιβαλλοντικές ευαισθησίες, όπως ο Χαράλαμπος Κόκκινος αλλά και οι βουλευτές, για τον μεν Χαράλαμπο Κόκκινο υπενθυμίζεται ότι ήταν εκείνος που ως Γ.Γ. της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, το 2009, εξέδωσε απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, περί κατάργησης μόνιμου καταφυγίου άγριας ζωής στην εν λόγω περιοχή.

Οι δε βουλευτές, θα έπρεπε να γνωρίζουν τα προβλεπόμενα από τον νόμο, όσον αφορά τις μονάδες ΑΕΚΚ. Με βάση τον ισχύοντα νόμο, τα ζητήματα αυτά διεκπεραιώνονται αποκλειστικά και μόνον από τις Υπηρεσίες χωρίς την οποιαδήποτε εμπλοκή σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας πολιτικού προσώπου. Αυτό προβλέπει ο νόμος.

Οι ανησυχούντες και αγωνιούντες βουλευτές και κυρίως η βουλευτής Μίκα Ιατρίδη, λόγω καταγωγής, μπορούν κάλλιστα να ζητήσουν από τη Βουλή την αλλαγή του Νόμου και για το ζήτημα των μονάδων ΑΕΚΚ να δοθεί η υπογραφή στον πολιτικό προϊστάμενο της Υπηρεσίας και όχι σε Υπηρεσιακό. Αν δηλαδή η ευθύνη περάσει στα πολιτικά πρόσωπα τότε το πρόβλημα της Μονάδας ΑΕΚΚ στις Καλυθιές θα επιλυθεί άμεσα.

Οι κ.κ. Χρήστος Ευστρατίου, Γιάννης Φλεβάρης, Νίκος Νικολής και Μανώλης Λόγγος φώτισαν τα κίνητρα όσων, αιρετών, ανέξοδα και βασισμένοι σε συνειδητά ψεύδη παραπλανούν, προσπαθώντας να «πουλήσουν» στους πολίτες τις δήθεν περιβαλλοντικές ευαισθησίες τους.
Η αλήθεια και η ευθύτητα προς τους πολίτες είναι που προστατεύουν την κοινωνία και όχι ο φαρισαϊσμός τους. Και στην αλήθεια η Περιφερειακή Αρχή θα επιμείνει».

Διαβάστε ακόμη

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου

Ο δικηγόρος Στέφανος Καψάλης εξελέγη περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου την Τετάρτη 1η Μαΐου

Γιάννης Φλεβάρης: Η εμμονή είναι κακό πράγμα κύριε Πρόεδρε!

Παναγιώτης Εγγλέζος για την εκμετάλλευση ασφαλισμένων από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα