Τεράστια προβλήματα και για τους τοπογράφους λόγω της κατάστασης με το Κτηματολόγιο

Τεράστια προβλήματα και για τους τοπογράφους λόγω της κατάστασης με το Κτηματολόγιο

Τεράστια προβλήματα και για τους τοπογράφους λόγω της κατάστασης με το Κτηματολόγιο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 6282 ΦΟΡΕΣ

Τεράστια μείωση των εσόδων τους καταγράφουν οι αγρονόμοι-τοπογράφοι μηχανικοί της Ρόδου οι οποίοι δεν μπορούν να εργαστούν και να αναλάβουν δουλειές καθώς το Kτηματολόγιο εξακολουθεί να παραμένει κλειστό.

Εκτιμάται ότι οι απώλειες στα εισοδήματα τους φτάνουν και το 40% ενώ ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για τους νέους του κλάδου, οι οποίοι ουσιαστικά δεν έχουν αντικείμενο εργασίας. Οι τοπογράφοι μας παρακολουθούν την κατάσταση να διαιωνίζεται ανήμποροι να αντιδράσουν καθώς, χωρίς την πλήρη επαναλειτουργία του Kτηματολογίου δεν μπορούν να προχωρήσουν σε καμία δραστηριότητα.

Όπως εξηγεί στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος του συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Δωδεκανήσου Παναγιώτης Τσιράκος, σε λίγες μέρες συμπληρώνονται δέκα μήνες από τη μέρα που έκλεισε το Κτηματολόγιο λόγω των γνωστών προβλημάτων στο κτήριο, και από τότε ο κλάδος δεν μπορεί αναγκαστικά να εργαστεί.

«Εμείς έχουμε σταματήσει να δραστηριοποιούμαστε. Επί της ουσίας είμαστε παγιδευμένοι. Αυτό που ακούμε ότι θα ανοίξει μερικώς, εξυπηρετεί τους δικηγόρους όχι εμάς για τα σχεδιαγράμματα που πρέπει να πάρουμε εμείς οι τοπογράφοι. Εμείς περιμένουμε την πλήρη μεταφορά και μετακόμιση του Κτηματολογίου και την πλήρη λειτουργία του. Σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα» δήλωσε ο κ. Τσιράκος, ο οποίος εκτιμά ότι είναι δύσκολο να λειτουργήσει πλήρως το Κτηματολόγιο μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς.

Όπως είχε πει και σε προηγούμενη συνέντευξή του, στην καλύτερη των περιπτώσεων περιμένουμε ότι θα ανοίξει το φθινόπωρο και στη χειρότερη μετά τις γιορτές, καθώς η όλη διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί και υπάρχουν πολλά ζητήματα. Βρίσκεται βέβαια σε εξέλιξη η απογραφή αλλά, όπως εκτιμά, το έργο που έχει γίνει είναι πολύ μικρό.

Μιλώντας για τον κλάδο και το πώς αντιμετωπίζει την κατάσταση δηλώνει τα εξής:

«Εμείς τώρα αν έρθει μία δουλειά παίρνουμε τηλέφωνα τους συναδέλφους μήπως είχε δουλέψει κάποιος σε αυτή την περιοχή κατά το παρελθόν και μπορέσουμε να βρούμε κάποιο σχεδιάγραμμα. Μόνο έτσι. Δεν μπορούμε να βγάλουμε ούτε νέα σχεδιαγράμματα που να είναι ενημερωμένα ή επικαιροποιημένα.

Μιλάμε για μεγάλη απώλεια εισοδήματος. Όλος ο τεχνικός κλάδος που στηρίζεται στο Κτηματολόγιο είναι εγκλωβισμένος. Πόσω μάλλον οι μεταβιβάσεις ακινήτων που ενόψει αύξησης των αντικειμενικών αξιών δεν μπορούν να προχωρήσουν.

Τα έσοδά μας έχουν πέσει σε ποσοστό περίπου 40% για εμάς τους παλιούς αλλά οι νέοι συνάδελφοι έχουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα. Δεν έχουν παλιές μετρήσεις ή παλιά σχεδιαγράμματα δεν έχουν τίποτα. Ενώ για εμάς με κάποιες δουλειές που ανακυκλώνονται κάτι γίνεται. Η πλειονότητα των συναδέλφων όμως έχει πρόβλημα. Περιμένουμε την πλήρη λειτουργία του Κτηματολογίου. Πρέπει να οργανωθεί και να δέχεται αιτήσεις για να μπορέσουμε να πάρουμε τα σχεδιαγράμματα που χρειαζόμαστε».

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει, ο κλάδος τα έχει επισημάνει όλα αυτά πολλές φορές και όπως τονίζει ο κατασκευαστικός τομέας, οι μεταβιβάσεις ακινήτων αλλά και οι δασικοί χάρτες είναι οι τομείς που πλήττονται καίρια από αυτή την κατάσταση.

Όπως εξηγεί, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πληρώσουν υπέρογκα ποσά αργότερα όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση αλλά θα έχουν παρέλθει οι προθεσμίες, ενώ επίπτωση υπάρχει και στο θέμα των δασικών χαρτών καθώς οι προθεσμίες τρέχουν και μάλιστα στις 2 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία για τα πρόδηλα σφάλματα στους δασικούς χάρτες ενώ στις 4 Δεκεμβρίου λήγει για τις αντιρρήσεις.

Στην ερώτηση αν μπορούμε να πάρουμε παράταση ως περιοχή στις παραπάνω ημερομηνίες λόγω του κλειστού Κτηματολογίου, απάντησε ότι θα πρέπει να κατατεθεί το αίτημα στην κεντρική κυβέρνηση από τους εκείνους που έχουν την αρμοδιότητα.

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου