Προβληματισμός στους εστιάτορες της Ρόδου για τα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού

Προβληματισμός στους εστιάτορες της Ρόδου για τα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού

Προβληματισμός στους εστιάτορες της Ρόδου για τα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 826 ΦΟΡΕΣ

Προβληματισμένος είναι ο κλάδος της εστίασης και στη Ρόδο μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων από την κυβέρνηση που σκοπό έχουν να «φρενάρουν» την πανδημία μετά την έξαρση των κρουσμάτων στη χώρα.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου εκτιμούν ότι για μία ακόμα φορά θα πληγούν οι επιχειρήσεις τους, από τα όσα θα ισχύουν από το Σάββατο, σε μία περίοδο κατά την οποία δεν κατάφεραν ακόμη να ορθοποδήσουν.
Θεωρούν ότι τα εμπόδια που μπαίνουν για όσους είναι ανεμβολίαστοι θα στοιχίσουν στα καταστήματά τους, τα οποία για σχεδόν δύο χρόνια έχουν δεχτεί τεράστιο πλήγμα, τη στιγμή που, όπως τονίζουν, δεν ισχύουν αυστηρά μέτρα στις μεταφορές.

Μάλιστα ο πρόεδρος των εστιατόρων της περιοχής μας Γιάννης Κλούβας, με δηλώσεις που έκανε χθες υπογραμμίζει ότι ο κλάδος της εστίασης μπαίνει σε… lockdown.

«Μέχρι τώρα ήμασταν σε μίνι lock down γιατί μας έλεγαν εσωτερικά μόνο εμβολιασμένοι και εξωτερικά θα μπορούσαμε να έχουμε οποιονδήποτε αλλά με αποστάσεις στα τραπέζια.

Αυτό από το Σάββατο το πρωί αλλάζει και γίνεται ως εξής: και στους εξωτερικούς χώρους πρέπει να έχει κάποιος rapid test των 48 ωρών τουλάχιστον. Αυτό θα έχει το εξής αποτέλεσμα: να μειωθεί ο κόσμος που γεμίζει τα μαγαζιά στο 50% γιατί από ό,τι ξέρω σχεδόν ο ένας στους δύο είναι ανεμβολίαστος» δηλώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι για άλλη μία φορά ο κλάδος της εστίασης εργαλειοποιείται.

Σύμφωνα με τον κ. Κλούβα, η εστίαση έχει αφεθεί στην τύχη της και μάλιστα θα πληγεί ακόμα περισσότερο υπό τη δαμόκλειο σπάθη των προστίμων. «Η κυβέρνηση χωρίς να δώσει κάποια κίνητρα από τον Ιούλιο και μετά μας έχει αφήσει μόνους μας δεν υπάρχει καμία στήριξη στον κλάδο και έρχεται τώρα και βάζει αυτά τα μέτρα και αυστηροποιεί και τα πρόστιμα τα οποία γίνονται πλέον 5.000 ευρώ και 15 ημέρες κλείσιμο από το Σάββατο και μετά» λέει χαρακτηριστικά και καλεί τους συναδέλφους του να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

«Να προσέχουν οι συνάδελφοί μου γιατί είναι αμείλικτοι. Και λυπάμαι πολύ γιατί και στο μετρό και στα λεωφορεία και στα αεροπλάνα ο ένας ταξιδεύει δίπλα στον άλλον και μόνο σε εμάς πρέπει να είναι έτσι τα πράγματα, να γίνουμε αστυνόμοι την ώρα που ο πελάτης μας θα πρέπει να νιώθει… βασιλιάς εμείς πρέπει να ελέγχουμε την ταυτότητά του.

Σε συζήτηση που είχα με πολλούς συναδέλφους επειδή είμαστε ένα μικρό νησί και επειδή έρχονται πολλά συνεργεία ελέγχου από άλλες περιοχές έχουν σκοπό όταν δουν ότι γίνεται αφόρητη η κατάσταση με τους ελέγχους κάθε είδους, να κλείσουν και έτσι θα μείνει το νησί σκοτεινό» δηλώνει ο πρόεδρος των εστιατόρων.

Μάλιστα φέρνει ως παράδειγμα τη νέα ΚΥΑ σύμφωνα με την οποία ο ανεμοφράχτης θα πρέπει να έχει ύψος έως 1,30, δηλαδή απαγορεύεται να έχεις κλεισμένο τον εξωτερικό χώρο. «Να προσέχουν πολύ οι συνάδελφοι γιατί είναι λαιμητόμος τα καινούρια μέτρα, πάλι η εστίαση την πληρώνει» τονίζει και επισημαίνει:

«Σε συνεννόηση με την ΠΟΕΣΕ ζητάμε ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεών μας με προγράμματα αν είναι δυνατόν μη επιστρεπτέας προκαταβολής. Επίσης να μετατεθεί η ημερομηνία αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής που ξεκινά από 1/1/22 τουλάχιστον στο 2023 ενώ ζητάμε με νομοθετική ρύθμιση να γίνει και πάλι έκπτωση στα ενοίκια.

Δεν είναι δυνατόν να μας ζητούν να γίνουμε αστυνόμοι και την ίδια ώρα να πληρώνουμε τα ενοίκια 100% και τους φόρους και τα υπόλοιπα έξοδα. Οι αυξήσεις είναι τεράστιες και τα νούμερα ανήκουστα. Δεν ξέρω πώς βλέπουν τους εστιάτορες… Υπάρχουν άνθρωποι που με δυσκολία στέκονται στα πόδια τους. Νομίζουν όλοι ότι οικονομάμε χρήματα…

Πριν από λίγο συνάδελφός μου μού τηλεφώνησε και μου είπε: ξέρεις πόσους διώχνω κάθε βράδυ; Ανεμβολίαστους προφανώς εννοεί. Με ρώτησε πότε ξεκινούν τα νέα μέτρα. Είναι αιμορραγία για τον κλάδο μας… Φεύγει όλη η παρέα επειδή κάποιος από αυτούς είναι ανεμβολίαστος» καταλήγει ο κ. Κλούβας.

Σε ό,τι αφορά τη φετινή σεζόν υπογράμμισε ότι το καλοκαίρι τα καταστήματα δούλεψαν γύρω στους 2,5 μήνες. Δε δούλεψαν όμως όλα, ούτε και όλα τα εστιατόρια. «Υπάρχει η εντύπωση ότι δουλέψαμε αλλά θα σας πω το εξής: το εστιατόριο δεν είναι… μπουτίκ μέσα στην οποία κάθεται ο ιδιοκτήτης και αν δεν έρθει κάποιος να ψωνίσει έχει να πληρώσει μόνο το ενοίκιο και τα λειτουργικά έξοδα.

Εμείς κάθε βράδυ εξοφλάμε ένα… γραμμάτιο. Ένα γραμμάτιο που λέγεται μάγειρας, μπάρμαν, λαντζιέρα, μουσικοί, έχουμε φαγητά που μαγειρέψαμε και δεν καταναλώθηκαν… το εστιατόριο είναι μία δύσκολη δουλειά.

Δεν δουλέψαμε όλοι στη Ρόδο. Δεν ήρθαν οι Σκανδιναβοί, ήρθαν πολύ αργά. Έσπασαν σε τρία κομμάτια οι Ισραηλινοί. Εκεί που δεχόμασταν 140.000, φέτος δεν ήρθαν ούτε οι 40.000 που διασκορπίστηκαν σε όλο το νησί. Στην πόλη οι περισσότεροι αναστέναξαν εκτός από κάποιες εξαιρέσεις και κυρίως τα παραλιακά μαγαζιά.

Ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα το καλοκαίρι. Προσπαθήσαμε, τα καταφέραμε με τις επιστρεπτέες και με την ευκαιρία να ευχαριστήσω την περιφέρεια με το «ΝΗΣΙδΑ» που μας έδωσαν κάποια βοήθεια αλλά δε φτάνουν» υπογραμμίζει επίσης συμπληρώνοντας ότι δύο μήνες δουλειάς δεν φτάνουν να καλυφθούν δύο χρόνια οικονομικής κρίσης.

Σε ό,τι αφορά τη νέα χρονιά αναφέρεται στις εκτιμήσεις ότι υπάρχουν θετικά μηνύματα, όμως κατά τη γνώμη του δεν παύει να υπάρχει αβεβαιότητα… «κάνω έκκληση στην κυβέρνηση να σκύψει πάνω στην εστίαση γιατί θα περάσουμε πάρα πολύ δύσκολα και δυστυχώς τουρισμός χωρίς διασκέδαση και εστίαση με μόνο ξενοδοχεία δεν υπάρχει» επισημαίνει.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς