Ανοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό από τον σύλλογο Δανειοληπτών Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου

Ανοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό  από τον σύλλογο Δανειοληπτών  Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου

Ανοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό από τον σύλλογο Δανειοληπτών Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 597 ΦΟΡΕΣ

Τα αιτήματά τους, απευθείας στον πρωθυπουργό κο Κυριάκο Μητσοτάκη που χθες επισκέφθηκε τη Ρόδο και τη Χάλκη, διατυπώνουν με ανοικτή επιστολή τους, τα μέλη του Συλλόγου Δανειοληπτών Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου.

Στην επιστολή τους η οποία κοινοποιείται και στους βουλευτές του νομού μας αναφέρουν συγκεκριμένα:
«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Είναι μεγάλη χαρά και ύψιστη τιμή για εμάς τους Δωδεκανησίους η σημερινή επίσκεψη σας στα νησιά μας. Σας καλωσορίζουμε, σας ευχόμαστε καλή διαμονή στα νησιά μας και η έλευσή σας να φέρει τα πολύ ευχάριστα νέα που όλοι οι Δωδεκανήσιοι περιμένουμε να ακούσουμε από Εσάς για την αναπτυξιακή προοπτική των νησιών μας.

Ο «Σύλλογος Δανειοληπτών Τράπεζας Δωδεκανήσου» εκπροσωπεί το σύνολο των δανειοληπτών της υπό εκκαθάριση Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου. Μέλη μας είναι μερικές χιλιάδες επιχειρηματίες και ιδιώτες της παραγωγικής οικονομίας της Δωδεκανήσου που μετά από την αναστολή λειτουργίας της τράπεζάς μας και τα πολύ μεγάλα προβλήματα που το κλείσιμο της προκάλεσε στην τοπική οικονομία της Δωδεκανήσου, βρίσκονται σε τραγική κατάσταση και επαγγελματικά οδηγούνται πλέον στην απόλυτη οικονομική καταστροφή.

Κύριε Πρωθυπουργέ,
• Οι δανειολήπτες της Τράπεζας Δωδεκανήσου δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη γιατί η πρώην Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου οδηγήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος στο «λουκέτο» και βρίσκεται υπό εκκαθάριση εδώ και τουλάχιστον μια εξαετία.

Συνέπεια αυτής της εξέλιξης είναι όλοι εμείς, οι δανειολήπτες της, και κυρίως αυτοί που έχουν δάνεια με εγγύηση ακινήτων τους, να είμαστε «όμηροι» της εταιρείας PQH, που λειτουργεί ως ο «Ενιαίος Ειδικός Εκκαθαριστής» για όλα τα υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα στην Ελλάδα.

• Τα μέλη του Συλλόγου μας, που στο σύνολό μας είμαστε νησιώτες επιχειρηματίες και νοικοκυριά, νιώθουμε πως τιμωρούμαστε για την επιλογή μας να συνεργαστούμε και να στηρίξουμε το δικό μας Συνεταιριστικό Τραπεζικό Ίδρυμα. Με αποτέλεσμα να έχουμε βρεθεί σε μια πολύ δυσμενέστερη κατάσταση από ό,τι αν παραμέναμε πελάτες των συστημικών τραπεζών της χώρας μας.

• Ως δανειολήπτες ζητούμε και εμείς να ρυθμιστούν τα δάνεια που έχουν λάβει οι επιχειρηματίες-μέλη μας από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου με την ίδια τακτική και πολιτική που ακολουθούν όλες οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες. Δηλαδή να δίνουν περιθώριο μέχρι τα είκοσι (20) έτη για τη ρύθμιση και αποπληρωμή των δανείων, ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες του κάθε δανειολήπτη.

Να επισημάνουμε ότι για τα δάνεια που τα μέλη μας έχουν λάβει από την πρώην Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου ο ειδικός εκκαθαριστής της εταιρεία PQH, ζητά την αποπληρωμή τους το μέγιστο σε οκτώ έτη! Πρακτικά αδύνατον για όλους εμάς. Για αυτό τον λόγο, θα πρέπει οι λύσεις που προωθούνται για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων από την Ε.Ε. και την Τράπεζα της Ελλάδος να ισχύσουν, όχι μόνο για τις συστημικές Τράπεζες, αλλά και για τις υπό εκκαθάριση Συνεταιριστικές Τράπεζες. Οι οποίες επιλεκτικά (εν αντιθέσει με ορισμένες που συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να υφίστανται σε λειτουργία) μέσα σε μια νύχτα οδηγήθηκαν στην αναστολή λειτουργίας τους και σε εκκαθάριση.

• Ο σύλλογος μας όπως και το σύνολο των παραγωγικών τάξεων του νομού μας -όπως αυτές εκφράζονται μέσα από το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου- εδώ και καιρό κάνουν έκκληση στα συναρμόδια Υπουργεία και στην Τράπεζα της Ελλάδος για την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου κοινωνικού προβλήματος, προκειμένου να βρεθεί μια δίκαιη και συνάμα βιώσιμη λύση.

Όμως όπως μας πληροφορούν οι αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της περιφέρειας Δωδεκανήσου το θέμα αυτών των δανείων, φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά πολύπλοκο (γιατί σε αυτά τα δάνεια έχουν ενταχθεί και τα «θαλασσοδάνεια» της Αγροτικής Τράπεζας). Όμως σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία, που όλοι παλεύουμε να μείνουμε ζωντανοί -πολίτες και επιχειρήσεις- είναι αδύνατο να αποπληρώσουμε τα δάνεια μας σε περίοδο οκτώ ετών.

Παράλληλα ο «Οδηγός Εκκαθάρισης» που εφαρμόζεται, πέρα από τον εισπρακτικό του χαρακτήρα, θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μας μαζί με τις ιδιαιτερότητες της τοπικής οικονομίας των νησιών μας.

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Ζητούμε την προσωπική σας παρέμβαση για την επίλυση του προβλήματός μας, η οποία επίλυσή του, όπως έχουμε ενημερωθεί, μπορεί να επιτευχθεί μονάχα με νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και με τη σύμφωνη θέση της Τράπεζας της Ελλάδος (στην αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται), ώστε τα δάνειά μας αυτά, να δύνανται να ρυθμιστούν από την εταιρεία PQH «Ενιαίο Ειδικό Εκκαθαριστή» σε χρονικό διάστημα έως 20 έτη. Όπως ακριβώς συμβαίνει με τα δάνεια των συστημικών τραπεζών.

Διαφορετικά, και αν αυτό δεν είναι εφικτό για την εταιρεία PQH, γιατί δεν έχει τον κατάλληλο προς τούτο «μηχανισμό», τότε μήπως η εταιρεία Ειδικής Εκκαθάρισης θα πρέπει να μεταβιβάσει το χαρτοφυλάκιο των δανείων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου (και κυρίως αυτά που έχουν εμπράγματες εγγυήσεις) σε έτερο χρηματοπιστωτικό οργανισμό; Που να μπορεί να μας προσφέρει μια υγιή και βιώσιμη λύση για την αποπληρωμή τους (σε χρόνο και πανωτόκια); Δεν ζητούμε, αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, να μην εξοφλήσουμε τα δάνειά μας, αλλά ζητούμε και για εμάς οικονομικούς όρους αποπληρωμής που να είναι ρεαλιστικοί και βιώσιμοι.

Με τιμή,
Η Διοικούσα Επιτροπή του Συλλόγου Δανειοληπτών της Τράπεζας Δωδεκανήσου».

Διαβάστε ακόμη

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά