Γρ. Ρουμάνης: Συγκρατημένη αισιοδοξία για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Γρ. Ρουμάνης: Συγκρατημένη αισιοδοξία για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Γρ. Ρουμάνης: Συγκρατημένη αισιοδοξία για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 375 ΦΟΡΕΣ

Πλησιάζουμε το όριο της ανοσίας στο νησί μας, τόνισε ο διοικητής του νοσοκομείου

Αχτίδα φωτός ότι πλησιάζουμε το όριο της ανοσίας στην περιοχή μας, που σηματοδοτεί, παρά την εκτόξευση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, εκτιμά ο Διοικητής του Νοσοκομείου της Ρόδου, κ. Γρηγόρης Ρουμάνης, ο οποίος, κάνοντας έναν μικρό απολογισμό, αναφέρει ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι σε συνδυασμό με τους νοσήσαντες ξεπερνούν τους εκατό χιλιάδες στο νησί.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του χθες, ο κ. Ρουμάνης ανέφερε, καταρχάς, στοιχεία για τους εμβολιασμούς και την πανδημία στη Ρόδο. Αναλυτικά:
Στο νησί μας, λοιπόν, έχουμε φθάσει ήδη τους 202 εμβολιασμούς, με 93 χιλιάδες συμπολίτες μας να έχουν κάνει την πρώτη δόση, 90 χιλιάδες περίπου έχουν κάνει και τις δύο δόσεις ενώ ήδη έχουμε ξεπεράσει τις 41 χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι έχουν κάνει την τρίτη, αναμνηστική, δόση.


Σύμφωνα με τον Διοικητή του Νοσηλευτικού μας Ιδρύματος, αυτό σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό ανθρώπων που ιχνηλατούνται ως θετικοί στον covid, μας δίνει τη δυνατότητα να ελπίζουμε ότι πλησιάζουμε το όριο της ανοσίας, μιας που τουλάχιστον περισσότερο από 100 χιλιάδες άνθρωποι έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία, είτε εμβολιασμένοι είτε νοσήσαντες.

Όπως εξήγησε, στατιστικά, έχουμε τουλάχιστον 90 χιλιάδες συμπολίτες μας που έχουν κάνει το εμβόλια και πάνω από 15 χιλιάδες που έχουν νοσήσει κ αι έχουμε φθάσει τον δείκτη 4,2 που είναι ένα καλό επίπεδο για την ανοσία. Δεν παρέλειψε, όμως, να επιστήσει την προσοχή ότι αυτό που ζούμε καθημερινά δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε και κάλεσε όλους να τηρούν τα μέτρα προστασίας «με υπομονή και επιμονή για να μπορέσουμε να φθάσουμε στο τέλος». Ο κ. Ρουμάνης εκτιμά ότι φθάνουμε προς το τέλος που είναι και το πιο δύσκολο μετά από δύο χρόνια ταλαιπωρίας που είμαστε όλοι εξουθενωμένοι.


Με την επέλαση της μετάλλαξης «Όμικρον», προσβλήθηκε, όπως είναι γνωστό, και προσωπικό του Νοσοκομείου μας καθώς έχουμε 20 άτομα περίπου τα οποία έχουν νοσήσει και ακολουθούνται τα πρωτόκολλα που έχουν οριστεί από το Υπουργείο Υγείας.

Στατιστικά covid για το 2021
Με αφορμή το κλείσιμο της χρονιάς και έχοντας πλέον την πλήρη εικόνα για το πώς εξελίχθηκε η πανδημία στην περιοχή μας και πώς αντιμετωπίστηκε από το Νοσοκομείο, είχαμε 1.504 εισαγωγές, από τις οποίες 1.123 ήταν οι θετικοί συμπολίτες μας, έγιναν 16 διακομιδές σε άλλα νοσοκομεία διασωληνωμένων ασθενών και, δυστυχώς, τη χρονιά που μόλις τελείωσε είχαμε 36 θανάτους. Μάλιστα, στην έναρξη του 2022 μέχρι τώρα έχουμε τρεις θανάτους.


Το διάστημα της πανδημίας, με την εφαρμογή του σχετικού νόμου, τέθηκε σε εφαρμογή η αναστολή υπαλλήλων και στο Νοσοκομείο της Ρόδου διότι δεν δέχθηκαν να εμβολιαστούν. Στο πλαίσιο αυτό, 48 υπάλληλοι τέθηκαν σε αναστολή, από αυτούς οι 27 επέστρεψαν, είτε γιατί εμβολιάστηκαν είτε γιατί νόσησαν και επίσης έγιναν και 19 προσλήψεις για να καλυφθούν τα κενά, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κεντρικής Διοίκησης.


Κάνοντας έναν γρήγορο απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, που θεωρείται μία χρονιά πανδημίας και με αρκετούς περιορισμούς όσο αφορά τις μετακινήσεις, τη λειτουργία, τις απαγορεύσεις, ο Διοικητής είπε ότι σε γενικές γραμμές, το Νοσοκομείο συνέχισε να λειτουργεί κανονικά, δεν έκλεισε καμία κλινική του, δέχθηκε ασθενείς απ’ όλα τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, αντεπεξήλθε, κατά τη γνώμη του, με τον καλύτερο τρόπο στο ρόλο που έχει και λειτούργησε, όπως πάντα, 365 ημέρες τον χρόνο σε καθημερινή εφημέρευση.

Πάντως, γι’ αυτό το τελευταίο, ο Διοικητής δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι πρόκειται για ένα θέμα που δημιουργεί περαιτέρω ανάγκες για τη λειτουργία του Νοσοκομείου, είτε είναι σε προσωπικό, είτε είναι σε υλικό, ακόμα και στον χρόνο της ετοιμότητας που πρέπει να έχει για ν’ ανταποκριθεί. Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Ρουμάνης, «δεν υπάρχει και άλλη δυνατότητα παρά να είμαστε πάντα έτοιμοι να παρέχουμε αξιόπιστες παροχές υγείας σε όλους τους κατοίκους της Δωδεκανήσου».


Είπε, ακόμη, ότι παρ’ όλες αυτές τις απαγορεύσεις που ήταν σε ισχύ, τη χρονιά που πέρασε, στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου, είχαμε 44 χιλιάδες επισκέψεις, στα επείγοντα 31 χιλιάδες περίπου επισκέψεις, νοσηλεύτηκαν 24 χιλιάδες περίπου ασθενείς, διενήργησαν 3.279 χειρουργεία και συνεχίστηκαν οι αιμοκαθάρσεις, κάνοντας πάνω από 9 χιλιάδες, όπως και οι αγγειοπλαστικές στεφανιογραφίες με πάνω από 1.000 ασθενείς που δέχθηκαν τις συγκεκριμένες παροχές υγείας.


Μάλιστα, κάνοντας μία σύγκριση με τις χρονιές που πέρασαν και κυρίως με την τελευταία που μπορούμε να έχουμε συγκριτικά αποτελέσματα, που είναι το 2019, είπε ότι εκείνη τη χρονιά στο Νοσοκομείου μας έκαναν 3.600 περίπου χειρουργεία, κάτι που δείχνει ότι φέτος με τις απαγορεύσεις και τις ελλείψεις που έχει σε προσωπικό στον αναισθησιολογικό τομέα, ο ίδιος θεωρεί ότι ήταν μία καλή χρονιά στον τρόπο που λειτούργησε το Νοσοκομείο αλλά δείχνει και τον τρόπο με τον οποίο εργάζεται το προσωπικό, «δηλαδή την αυταπάρνηση που δείχνει, τη συνεχή παρουσία, την αγόγγυστη συμμετοχή, την επιστημοσύνη που έχει και ότι πάνω απ’ όλα έχουμε βάλει ως στόχο να βοηθήσουμε όσο γίνεται περισσότερο την κοινωνία μας να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις και τις ανάγκες που έχει από πλευράς υγείας στο νησί μας», όπως είπε.

Πορεία εμβολιασμών
Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, στο Νοσοκομεία γίνονται εμβόλια Johnson&Johnson κάθε Δευτέρα, σε καθημερινή βάση τέσσερις γραμμές Pfizer και επίσης κάθε Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Σάββατο λειτουργεί εμβολιαστική γραμμή για παιδιατρικό Pfizer. Γίνονται πρώτες, δεύτερες και επαναληπτικές δόσεις και περίπου 500 εμβόλια την ημέρα. Όσον αφορά τα παιδιά, οι λίστες τους είναι καθημερινά γεμάτες, υπάρχει πολύ μεγάλη συμμετοχή και πίεση και ήδη το Υπουργείο έχει δρομολογήσει να αυξήσει τον αριθμό των εμβολίων που γίνονται σε παιδιά κατά τις παραπάνω ημέρες, να τα φθάσουν δηλαδή στα εκατό την ημέρα. Και είπε ο Διοικητής: «Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό γιατί οι γονείς ανταποκρίνονται στην προτεραιότητα που υπάρχει σήμερα, εμβολιάζουν τα παιδιά τους. Μέχρι τώρα η διαδικασία κύλησε πολύ ομαλά, η συνεργασία και με τα ίδια τα παιδιά, παρ’ ότι είναι σε ηλικίες μικρές και δύσκολες, ήταν πάρα πολύ καλή και ευελπιστούμε ότι έτσι θα συνεχίσουμε με τη βοήθεια και της παιδιατρικής κλινικής, για τον εμβολιασμό των παιδιών».


Ξεκαθάρισε, ακόμη, ο Διοικητής ότι το Νοσοκομείο οφείλει να κάνει μοριακά τεστ σε συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε μία πολύ μεγάλη αύξηση στην προσέλευση για τεστ και γι’ αυτό έβαλαν και ένα όριο για να μην περιμένει άδικα ο κόσμος αλλά και για να μπορούν στο διάστημα που μεσολαβεί να κάνουν επεξεργασία των δειγμάτων. Πάντως, σημείωσε ότι υπήρχαν και πολλοί που προσήλθαν ενώ δεν έπρεπε αφού η νομοθεσία είναι σαφέστατη για το ποιοι δικαιούνται να κάνουν μοριακό τεστ και το Νοσοκομείο ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο τρόπο ενώ κάλεσε όλους να δείχνουν την ίδια υπομονή και προσοχή στην προσπάθεια αυτή. Υπήρχαν πολλοί συμπολίτες μας που ενδεχομένως παραπονέθηκαν ωστόσο, όπως είπε, είναι στο πλαίσιο της διαδικασίας και δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι διαφορετικό όταν έχουν τόσο μεγάλη προσέλευση και η διαδικασία θα γίνει έτσι ώστε να μην υπάρχουν λάθη.


Τέλος, όσον αφορά το Νοσοκομείο της Καρπάθου, που είναι στις αρμοδιότητές του, ανέφερε στη συνέχεια ότι ήδη μπήκε στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του, δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα γιατί έχει καλή επάνδρωση με όλες τις ειδικότητες και περιμένουν και έναν παθολόγο ενώ έχουν καλυφθεί όλες οι κύριες ειδικότητες. Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά στο Νοσοκομεία ενώ εκεί δεν υπάρχουν άλλοι χώροι. Νοσήλευσαν και ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων με κορωνοϊό που ευτυχώς δεν ήταν σοβαρά περιστατικά. Δύο-τρία περιστατικά που χρειάστηκε, μεταφέρθηκε στη Ρόδο ενώ μέχρι χθες νοσηλευόταν εκεί ένα περιστατικό με κορωνοϊό στο τμήμα που έχει οργανωθεί στην κλινική του Νοσοκομείου για να αντιμετωπίζει ανάλογα περιστατικά στο επίπεδο που μπορεί.

Διαβάστε ακόμη

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου

Ο δικηγόρος Στέφανος Καψάλης εξελέγη περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου την Τετάρτη 1η Μαΐου

Γιάννης Φλεβάρης: Η εμμονή είναι κακό πράγμα κύριε Πρόεδρε!

Παναγιώτης Εγγλέζος για την εκμετάλλευση ασφαλισμένων από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα

Τμήμα Προετοιμασίας για νέους γονείς από τον ΕΦΚΑ στη Ρόδο