Στα λευκά ντύθηκαν όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου

Στα λευκά ντύθηκαν όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου

Στα λευκά ντύθηκαν όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3671 ΦΟΡΕΣ

Χιονοπτώσεις σε όλα σχεδόν τα νησιά της Δωδεκανήσου σημειώθηκαν στην διάρκεια των νυχτερινών ωρών χωρίς ευτυχώς να προκληθούν σοβαρά προβλήματα ενώ ανάλογες καιρικές συνθήκες επικράτησαν στα νησιά των Κυκλάδων.

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η χιονόπτωση στο νησί της Ρόδου, κυρίως στις ορεινές περιοχές που ντύθηκαν στα λευκά από χθες το απόγευμα. Επειδή μάλιστα υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για επισκέψεις στις περιοχές αυτές , η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο δήμος Ρόδου από χθες το βράδυ, με την συνδρομή της αστυνομίας και εθελοντών έκλεισε τους δρόμους προς τις ορεινές περιοχές του Αταβύρου και του Προφήτη Ηλία και απαγόρευσε την κυκλοφορία.

Στη διάρκεια της νύκτας οι χιονοπτώσεις επεκτάθηκαν και σε πιο πεδινές περιοχές, σε αρκετές εκ των οποίων είχε να χιονίσει εδώ και δεκαετίες. Προβλήματα μικρής έκτασης σημειώθηκαν στο οδικό δίκτυο, ενώ προβλήματα στην ηλεκτροδότηση παρουσιάστηκαν στο κέντρο της πόλης της Ρόδου και σε περιοχή γύρω από την πόλη στο νησί της Κω. Οι υπηρεσίες συνεχίζουν να παραμένουν σε επιφυλακή αφού αναμένονται νεες χιονοπτώσεις το απόγευμα.

Σύμη

Σύμη

Σύμη

Η «Ελπίδα» «άσπρισε» χθες Ατάβυρο και Προφήτη Ηλία

Η «Ελπίδα», η σφοδρή κακοκαιρία με κύριο χαρακτηριστικό το…πολικό ψύχος που πλήττει όλη τη χώρα, επέλασε χθες και στη Ρόδο και εκτός από τις πανέμορφες εικόνες με το στρωμένο χιόνι που μας έδωσε από αργά το απόγευμα, νωρίτερα τη Δευτέρα είχε κινητοποιήσει όλο τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας των τοπικών Υπηρεσιών προκειμένου να την περάσουμε όλοι όσο γίνεται πιο ασφαλείς και προστατευμένοι.

Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στον Ατάβυρο και τον Προφήτη Ηλία, καθώς και στα γύρω χωριά.
Πιθανόν στη διάρκεια της νύχτας να είχαμε χιονόπτωση και στις ημιορεινές περιοχές.
Σε όλο το νησί πάντως (όπως και σε όλη τη χώρα) επικράτησαν χθες πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Η πρώτη απόφαση, ως γνωστόν, ήρθε το βράδυ της Κυριακής και ήταν αυτή του Δημάρχου Ρόδου, κ. Αντώνη Καμπουράκη, που ανακοίνωνε ότι χθες αλλά και σήμερα θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία όλων των βαθμίδων.


Όπως λέει στη «Ροδιακή» ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Στράτος Καρίκης, γνωρίζοντας ότι από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας το φαινόμενο θα γίνει πολύ έντονο και η θερμοκρασία θα πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ειδικά για τη δική μας περιοχή, και σε συνδυασμό με τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό που θέλουν τις σχολικές αίθουσες να αερίζονται, για την προστασία του μαθητικού πληθυσμού του νησιού ελήφθη αυτή η απόφαση. Σήμερα, ανάλογα με την πορεία των καιρικών φαινομένων θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση και θα ληφθεί η σχετική απόφαση για τα σχολεία από αύριο.

Όπως σε όλη τη χώρα, έτσι και εδώ τα παιδιά έκαναν τα μαθήματά τους διαδικτυακά και μέχρι νωρίς το απόγευμα δεν καταγράφηκε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Ο κ. Καρίκης ήταν σε επικοινωνία και με τους Προϊσταμένους της Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, κ.κ. Μπάμπη Ψαρά και Γιάννη Παπαδομαρκάκη αντίστοιχα.

Alert για το χιόνι!
Εν τω μεταξύ, από το πρωί της Δευτέρας, σε επαγρύπνηση βρισκόταν όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας στο νησί ώστε να διασφαλιστεί όσο γίνεται καλύτερα η προστασία των πολιτών και δρώντας, βέβαια, προληπτικά.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Νεκτάριος Φλοσκάκης βρισκόταν σε επικοινωνία με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, δηλαδή την Πυροσβεστική, την Α’ Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου και βέβαια την Περιφέρεια και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη κ. Χρήστο Ευστρατίου.


Το κυρίαρχο θέμα συζήτησης, βέβαια, από το πρωί, απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού, δεν ήταν άλλο από το αν θα χιονίσει και αν θα «το στρώσει»! Και η «Ελπίδα» δεν διέψευσε τις προσδοκίες των Ροδιτών, αφού από νωρίς το απόγευμα άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες νιφάδες σε Ατάβυρο και Προφήτη Ηλία!

Η ανταπόκριση της Πολιτικής Προστασίας ήταν άμεση, με τον Δήμο, έπειτα από συνεννόηση με τις άλλες Υπηρεσίες, να κλείνει… όλους τους δρόμους για τα βουνά, δηλαδή προς τον Ατάβυρο αλλά και τον Προφήτη Ηλία, τόσο από την Ελεούσα όσο και από τ’ Απόλλωνα.

Έστησαν μπλόκα σε όλους τους δρόμους, εμποδίζοντας την πρόσβαση στα τροχοφόρα ενώ εκεί βέβαια υπήρχαν και υπάλληλοι για να ενημερώνουν τον κόσμο που τυχόν επιθυμούσε να ανέβει στα βουνά.
Αυτό μάλιστα ήταν και…το άγχος του Αντιδημάρχου και των υπόλοιπων αρμοδίων το μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής ημέρας, καθώς οι Ροδίτες από ...τη λαχτάρα τους να δουν και να απολαύσουν τη σπάνια χιονόπτωση στο νησί, αναμενόταν…να πάρουν τα βουνά, δημιουργώντας ανησυχία στις Αρχές όσο πλησίαζε το βράδυ.


Αν προσθέσουμε σ’ αυτό, βέβαια, ότι εμείς εδώ δεν είμαστε εξοικειωμένοι αλλά ούτε και εφοδιασμένοι για τέτοια καιρικά φαινόμενα, αντιλαμβάνεται κανείς τους λόγους της ανησυχίας. Για τον λόγο αυτό και αποφάσισαν να δράσουν προληπτικά και να προστατεύσουν τους πολίτες, έστω και…από τον εαυτό τους αν χρειαζόταν!

Επιπλέον, σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες υπήρχαν γκρέτιερ…ετοιμοπόλεμα σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της νύχτας ή νωρίς το πρωί που αναμενόταν παγετός και γενικά δημιουργούνταν συνθήκες που χρειαζόταν πιο δραστική παρέμβαση. Επί ποδός βέβαια ήταν και οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου και δη της Καθαριότητας στη Δημοτική Ενότητα Αταβύρου όπου το φαινόμενο είναι πιο έντονο λόγω του υψομέτρου.


Δεν θα μπορούσε κανείς να μην σταθεί και στη συμβολή των εθελοντικών οργανώσεων του νησιού, σε κάθε επίπεδο. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ΕΘΟΜΑΚ Σαλάκου συνέβαλε στο να κλείσουν οι δρόμοι στον Προφήτη Ηλία, και από την Αγία Ειρήνη και παρέμεναν σε επγρύπνηση.

Παρά τις εκκλήσεις του Αντιδημάρχου, πάντως και των υπολοίπων αρμοδίων, οι πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και ειδικά στις συγκεκριμένες περιοχές, το απόγευμα που το είχε «στρώσει» ήδη στον Προφήτη Ηλία, η ΕΘΟΜΑΚ βοήθησε να κατέβουν από το βουνό τουλάχιστον είκοσι αυτοκίνητα που σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν αποκλειστεί για το βράδυ!

Τέλος, ο Αντιδήμαρχος απευθύνει έκκληση σε όλους τους πολίτες να μην επιχειρήσουν, όσο διαρκεί το καιρικό φαινόμενο, να έρθουν προς τις ορεινές περιοχές του νησιού μια και ήδη παρατηρήθηκε αυτό μόλις έγινε γνωστό ότι ξεκίνησε η χιονόπτωση καθώς δεν θα τους επιτραπεί να ανέβουν ούτως ή άλλως.


Φωτογραφίες:
Ισμήμη Κουφού,
Τσαμπίκος Πεταυράκης,
Παναγιώτης Εγγλέζος,
Σάββας Χατζησάββας,
Παναγιώτης Κωνσταντάκης

Μηχανήματα του δήμου επιχειρούσαν διάνοιξη του δρόμου, ο οποίος είχε κλείσει από το χιόνι  από τον Έμπωνα προς Ρόδο χθες αργά το βράδυ
Μηχανήματα του δήμου επιχειρούσαν διάνοιξη του δρόμου, ο οποίος είχε κλείσει από το χιόνι από τον Έμπωνα προς Ρόδο χθες αργά το βράδυ
Φωτογραφία: Γιώργος Μανιώτης
Φωτογραφία: Γιώργος Μανιώτης

Διαβάστε ακόμη

Τζέιμς Καφετζής για την αποχώρησή του από το Survivor: Πάνω από όλα είναι η οικογένεια

ΕΚΤΑΚΤΟ: Τσάντα με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια βρέθηκε σε θαλάσσια περιοχή της Σύμης

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην διευθυντής υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ γιατρό Κώστας Κωτικώστας

Ξεκίνησαν οι αποψιλώσεις από την Αρχαιολογία στη Μεσαιωνική Πόλη

Τάξη στην είσοδο της Ακαντιάς θα βάλει ο δήμος και το Λιμενικό Ταμείο Ν. Δωδ/σου

Ν. Φαραντούρης: Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθούν οι δυνατότητες των νησιών

Συνεδριάζει την Παρασκευή το συμβούλιο της κοινότητας Ρόδου

Ανακοίνωση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου για τη χθεσινή απεργία