Μια λανθασμένη κίνηση στο κινητό και χιλιάδες ευρώ από τον λογαριασμό μας μπορεί να κάνουν... φτερά

Μια λανθασμένη κίνηση στο κινητό και χιλιάδες ευρώ  από τον λογαριασμό μας μπορεί να κάνουν... φτερά

Μια λανθασμένη κίνηση στο κινητό και χιλιάδες ευρώ από τον λογαριασμό μας μπορεί να κάνουν... φτερά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3400 ΦΟΡΕΣ

Αυξάνονται οι περιπτώσεις στο νησί της Ρόδου

Καθημερινό είναι πλέον το φαινόμενο της προσπάθειας των απατεώνων, οι οποίοι επιχειρούν να αποσπάσουν χρήματα από τους λογαριασμούς στην τράπεζα και για το λόγο αυτόν, οι ειδικοί και οι αρμόδιες αρχές προειδοποιούν ότι θα πρέπει όλοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Μιλώντας χθες στη «Ροδιακή» ο κος Μιχάλης Χρήστου, τεχνικός από το κατάστημα SmartTech στη Σορωνή, επισήμανε ότι η κατάσταση με παρόμοιες απατεωνιές έχει επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα.

Ο ίδιος επισήμανε ότι ήρθε πελάτης στο κατάστημά τους πριν από μερικές ημέρες και δήλωσε ότι του λείπουν χρήματα από τον λογαριασμό!
«Μετά από αρκετές ερωτήσεις»– τόνισε ο ίδιος- διαπίστωσε ο τεχνικός μας ότι είχε σταλθεί ενα Link στο κινητό δήθεν από την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ για ξεμπλοκάρισμα λογαριασμού.

Η γυναίκα το πάτησε, έβαλε όλα τα στοιχεία της και διαπιστώσαμε ότι της ήρθε ειδοποίηση από την κανονική εφαρμογή της τράπεζας ότι μόλις αφαιρέθηκαν 30.000€ από τον λογαριασμό της. Η γυναίκα είχε υποστεί. Μετά από καθαρισμό που της κάναμε στο κινητό την στείλαμε για καταγγελία στην ασφάλεια και στη δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος! Επίσης, εχθές ακόμα έενας πελάτης γλύτωσε κυριολεκτικά στο παρά 5 για κλοπή 15.000€!».

Συμβουλές απο τεχνικό της SmarTech Σορωνής για το πότε πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικούς
1: Εάν δείτε e-mail απο τράπεζα ότι κλείδωσε ο λογαριασμός ή η κάρτα σας.
2: Εάν είστε επιχείρηση δήθεν να σας κάνουν κατάθεση και στέλνουν Link κλοπής.
3: Ύποπτη εφαρμογή στο κινητό σας.
4: Πατήσατε κάπου κατά λάθος σε ειδοποίηση.

Και νέες μέθοδοι από τους απατεώνες
Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΛ.ΑΣ. μετά από πληροφορίες για νέα τηλεφωνική απάτη από αγνώστους που καλούν σε κινητά τηλέφωνα ανυποψίαστων πολιτών. Σύμφωνα με καταγγελίες, αν κάποιος απαντήσει σε αυτούς τους αριθμούς ακούγεται ένα ηχογραφημένο μήνυμα στα αγγλικά, το οποίο υποτίθεται ότι έχει σταλεί από την Ελληνική Αστυνομία και αφορά την αστυνομική ταυτότητα των υποψηφίων θυμάτων.

Όπως περιέγραψαν οι καταγγέλλοντες στο Newsbomb.gr, οι επιτήδειοι ακούγονται στο ηχογραφημένο μήνυμα να ζητούν από τα θύματά τους να πατήσουν τον αριθμό 1 «αν θέλετε να μιλήσετε με το αρμόδιο τμήμα».
Η ΕΛ.ΑΣ. παρακολουθεί την υπόθεση, καθώς φαίνεται ότι πληθαίνουν ξανά οι υποθέσεις ηλεκτρονικής απάτης μέσω κινητών τηλεφώνων.

Τι συνιστά η Δίωξη
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προτείνει στους πολίτες – χρήστες του διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων τα ακόλουθα:
Να ελέγχουν την εγκυρότητα των δημοσιευμάτων για επενδυτικά προγράμματα, ακόμα και όταν προβάλλονται ότι συμμετέχουν άτομα με αναγνωσιμότητα, καθόσον αυτό στοχεύει να πεισθούν διαδικτυακοί χρήστες για την αληθοφάνεια των προβαλλομένων.

Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την πλοήγησή τους στο διαδίκτυο και ιδιαίτερα όσον αφορά επενδύσεις με ιδιαίτερα υψηλές και ελκυστικές αποδόσεις. Να μην ανοίγουν e-mail ή διαφημίσεις που προέρχονται από άτομα που δεν γνωρίζουμε ή δεν περιμένουμε.

Να παραμένουν επιφυλακτικοί όταν τους προσεγγίζουν τηλεφωνικά ή μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου άτομα από επενδυτικές εταιρείες του εξωτερικού και δεν επενδύουμε τα χρήματά μας σε υπηρεσίες χωρίς να είμαστε απολύτως βέβαιοι για την αξιοπιστία τους. Να διατηρούν επιφυλάξεις αν η προσφορά φαίνεται υπερβολικά καλή για να είναι αληθινή, καθώς και επιφυλάξεις εάν είναι πραγματική. Σκεφτόμαστε δύο φορές πριν κάνουμε κλικ.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλεφωνικά: 11188
email:
ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Τwitter: @CyberAlertGR

Διαβάστε ακόμη

Θα δικαστεί 39χρονος που μετέφερε ηρωίνη και μεθαδόνη

37 δενδρύλλια κάνναβης καλλιεργούσαν 31χρονος και 22χρονη σε αυτοσχέδια θερμοκήπια στην Κάλυμνο

Απερρίφθη η αίτηση για τους εργαζόμενους της «ΡΟΔΑ»

Εντοπισμός αλλοδαπών και σύλληψη των διακινητών τους μετά από καταδίωξη στην Τήλο

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

Καταδικάστηκε 53χρονος Βούλγαρος που εξαπάτησε υπάλληλους ανταλλακτηρίων

Αθωώθηκε 46χρονη για στέρηση επικοινωνίας του παιδιού με τον πατέρα του

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών