Μειοψηφία Δ.Σ. Χάλκης: «Στο νησί μας έκλεισαν έναν παράνομο σκουπιδότοπο και δημιούργησαν τρεις βρομερούς καινούργιους»

Μειοψηφία Δ.Σ. Χάλκης: «Στο νησί μας έκλεισαν έναν παράνομο σκουπιδότοπο και δημιούργησαν τρεις βρομερούς καινούργιους»

Μειοψηφία Δ.Σ. Χάλκης: «Στο νησί μας έκλεισαν έναν παράνομο σκουπιδότοπο και δημιούργησαν τρεις βρομερούς καινούργιους»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 418 ΦΟΡΕΣ

Επιστολή στον προϊστάμενο Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Δωδεκανήσου κο Γ. Κούρτη, απέστειλαν στην αρχή της εβδομάδας 4 δημοτικοί σύμβουλοι της μειψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου της Χάλκης, ζητώντας εξηγήσεις για τους σκουπιδότοπους που έχουν δημιουργηθεί σε διαφορετικά σημεία του νησιού, όπως σημειώνουν στην επιστολή τους.

Αναφέρουν συγκεκριμένα στην επιστολή τους, ζητώντας να εφαρμοστούν το ταχύτερο τα προβλεπόμενα από τον νόμο:

«Αξιότιμε κύριε Διευθυντά,
Η Χάλκη είναι ένας προστατευόμενος διατηρητέος οικισμός, γνωστός διεθνώς για την ιδιαίτερη ομορφιά του.

Το νησί της Χάλκης υπάγεται ολόκληρο στις προστατευτικές διατάξεις NATURA 2000. Επιπροσθέτως ο οικισμός της Χάλκης προστατεύεται από αρχιτεκτονικής πλευράς, από το προεδρικό διάταγμα του πρώην υπουργείου Αιγαίου και νυν υπουργείου ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής, γνωστό και ως «νόμο Σηφουνάκη».

Όλες τις ανωτέρω προστατευτικές διατάξεις μερίμνησε η πολιτεία να θεσπίσει, προκειμένου να διαφυλάξει την ανυπέρβλητη ομορφιά του μικρού αυτού νησιού της Δωδεκανήσου.

Δυστυχώς ο Δήμαρχος της Χάλκης, ενώ θα έπρεπε να προβαίνει σε κάθε αναγκαία ενέργεια, προκειμένου να διατηρεί την εικόνα του νησιού στο υψηλό περιβαντολογικό επίπεδο που του αρμόζει, βοηθώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας, από αδιαφορία και έλλειψη περιβαντολογικής ευαισθησίας, προβαίνει σε ενέργειες απολύτως καταστροφικές για το περιβάλλον του νησιού και την εικόνα του, προς τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες, όπως επεξηγούμε ακολούθως.

Μετά από ενέργειες δημοτικών συμβούλων, αλλά και την συμπαράσταση της υπηρεσίας σας κατά την διάρκεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής, έκλεισε επιτέλους ο βρομερός σκουπιδότοπος στην αρχή της θητείας της τωρινής δημοτικής αρχής, παραπλεύρως του ελικοδρομίου.

Και ενώ όλοι περιμέναμε ότι είχαμε γλιτώσει επιτέλους από τις παράνομες χωματερές, ο σημερινός Δήμαρχος δημιούργησε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, τρεις καινούργιους παράνομους σκουπιδότοπους, επάνω στους πιο πολυσύχναστους, από τους επισκέπτες του νησιού, δρόμους του, ήτοι:

— Τη μετατροπή του χώρου της δήθεν ανακύκλωσης, σε βρομερό σκουπιδότοπο, όπως μπορείτε να δείτε και στις συνημμένες φωτογραφίες που υποβάλλουμε, ο οποίος βρίσκεται επί του κεντρικότερου οδικού άξονα του νησιού, που οδηγεί από τον κεντρικό οικισμό στο παλιό χωριό, λίγα μόλις μέτρα από την παραλία του Ποντάμου, τον οποίο διαπερνούν είτε με αυτοκίνητο, είτε περπατώντας, όλοι οι επισκέπτες του νησιού μας με όλα τα συνεπακόλουθα προβλήματα δυσφήμισης.

— Την επαναλειτουργία της παλαιότερης παράνομης χωματερής, που έκλεισε προ ετών η προηγούμενη δημοτική αρχή, στην τοποθεσία «Αντράμασο» επί του πολυσύχναστου τουριστικά δρόμου που ενώνει το παλιό χωριό με το μοναστήρι του Αϊ Γιάννη, την οποία επαναχρησιμοποιεί ο σημερινός Δήμαρχος για καύσεις κάθε είδους απορριμμάτων (συνημμένες φωτογραφίες). Σημειωτέον ότι η συγκεκριμένη χωματερή έκλεισε και αποκαταστάθηκε προ ετών, με δαπάνη της πολιτείας.

— Τη δημιουργία παράνομου νεκροταφείου κάθε είδους κουφαριών αυτοκινήτων, επί του πολυσύχναστου τουριστικά δρόμου, που οδηγεί από τον κεντρικό οικισμό προς την παραλία των Κανίων (συνημμένες φωτογραφίες).

Λάβετε υπ’ όψιν ότι την αντίδραση και τον αποτροπιασμό τους, για τις συγκεκριμένες εικόνες που παρατηρείτε στις συνημμένες φωτογραφίες, καυτηριάζουν είτε με αναρτήσεις τους στο διαδίκτυο είτε με μηνύματά τους προς εμάς, μεγάλος αριθμός αλλοδαπών και Ελλήνων επισκεπτών του νησιού μας.

Επειδή έχουν παρέλθει ήδη δύο καλοκαίρια με τις απαράδεκτες αυτές καταστάσεις και εικόνες και οδηγούμεθα ολοταχώς προς το τρίτο καλοκαίρι (του 2022) και επειδή παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας προς τον Δήμαρχο και τη δημοτική του αρχή, με τις δημοσιεύσεις μας για το θέμα αυτό, όχι μόνο δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά συν τω χρόνω χειροτερεύουν οι καταστάσεις.

Η Χάλκη είναι ένα νησί του οποίου η οικονομία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο ποσοστό από την τουριστική δραστηριότητα, και όπως καταλαβαίνετε, κύριε Διευθυντά, τέτοιου είδους ελεεινές εικόνες και βρομερές καταστάσεις, επάνω στους κεντρικότερους οδικούς άξονες του νησιού μας, δημιουργούν δυσάρεστες εικόνες στους επισκέπτες μας, που σε καμία περίπτωση δεν αναλογούν στην συνολική εικόνα της Χάλκης.

Για όλους τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε όπως προβείτε το ταχύτερο σε όλες τις ανάγκες ενέργειες, που προβλέπονται από τις αρμοδιότητες της υπηρεσίας σας, προκειμένου να επανέλθει ο Δήμαρχος στη νομιμότητα, απελευθερώνοντάς το νησί μας από τους τρεις νέους βρομερούς σκουπιδότοπους για να μην ξαναζήσουμε και το καλοκαίρι του 2022 την ίδια αθλιότητα.

Με εκτίμηση,
Οι δημοτικοί σύμβουλοι: Μιχάλης Σταματιάδης, Βασίλης Χ. Χειμωνέττος, Λάμπρος Μαρκάκης, Τάκης Χρυσοβέργης».

Διαβάστε ακόμη

Επιτυχημένη η αναβίωση του εθίμου " Το Ξεκίνημα των Σφουγγαράδων " στη Χάλκη

Το Ξεκίνημα των Σφουγγαράδων στη Χάλκη: Μια Παράδοση που Αναβιώνει

Χώρος περίθαλψης για τα ζώα συντροφιάς στη Χάλκη

Τιμώμενο νησί η Χάλκη στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο

Ιδρυτική βραδιά της Λέσχης Lions Χάλκης

Στις Βρυξέλλες ο δήμαρχος Χάλκης, Ευάγγελος Φραγκάκης, για το έργο «Οικοδομώντας την Ευρώπη με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης»

Κεντρικός ομιλητής σε Συνέδριο του Τορίνο ο δήμαρχος Χάλκης Φραγκάκης Ευάγγελος

Με καλούς ρυθμούς προχωρά η κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Χάλκης