Κατασπατάληση πόρων καταγγέλλει στη Χάλκη η μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου

Κατασπατάληση πόρων καταγγέλλει στη Χάλκη  η μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου

Κατασπατάληση πόρων καταγγέλλει στη Χάλκη η μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 394 ΦΟΡΕΣ

Για κατασπατάληση των ενοικίων που εισπράττει ο Δήμος της Χάλκης από τα ακίνητα που διαθέτει, καταγγέλλει η αντιπολίτευση του δημοτικού συμβουλίου του νησιού, με σχετική επιστολή – καταγγελία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα.

Στην επιστολή αναφέρεται συγκεκριμένα:
«Στο δημοτικό συμβούλιο του Σαββάτου 4 Φεβρουαρίου 2022, ο δήμαρχος Χάλκης εισηγήθηκε την ίδρυση της νέας ανώνυμης δημοτικής εταιρείας, καθώς και το πρώτο πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιό της.

Από τα πέντε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που πρότεινε, τα τρία, δηλαδή ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος είναι μισθωτοί, με βάση την οικονομοτεχνική μελέτη που είχαν ψηφίσει σε προηγούμενη συνεδρίαση, ήτοι:
Προέδρος: Ετήσιες καθαρές αποδοχές 15.000,00€
συν ασφαλιστικά 3.200,00€
Αντιπρόεδρος: Ετήσιες καθαρές αποδοχές 12.000,00€
συν ασφαλιστικά 2.300,00€
Διευθ. Σύμβουλος: Ετήσιες καθαρές αποδοχές 18.000,00€
συν ασφαλιστικά 3.800,00€
ΣΥΝΟΛΟ ετησίως 54.300,00€

Οι μισθοί αυτοί, δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία δραστηριότητα της εταιρείας επί του παρόντος και είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε θα υπάρξει, θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από τα ενοίκια των ακινήτων του Δήμου, τα οποία σύμφωνα με την οικονομοτεχνική μελέτη, θα διαθέσει ο δήμαρχος, από τον Δήμο στη νεοϊδρυθείσα εταιρεία!

Μετά από αυτές τις τρεις πρώτες προσλήψεις, ακολουθούν οι υπόλοιπες προβλεπόμενες από την οικονομοτεχνική μελέτη ήτοι, λογιστού 12.000,00€ ετησίως, μηχανικού 18.000,00€ ετησίως, δικηγόρου 1.000,00€ ετησίως.
Δηλαδή συνολικό ετήσιο κόστος των ανωτέρω στελεχών 84.300,00 €.

Προκειμένου να εξαχθούν χρήσιμα και εποικοδομητικά συμπεράσματα, είμαστε υποχρεωμένοι να θυμίσουμε τα δεδομένα που ίσχυσαν, στην ανάλογη δημοτική εταιρεία ΔΕΠΑΧ, η οποία λειτούργησε με μεγάλη και πολύ αποδοτική δραστηριότητα, επί δημαρχίας της κυρίας Ελέγκως Παναγή.

Τότε στη ΔΕΠΑΧ πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας ήταν η ίδια η δήμαρχος, χωρίς καμία αμοιβή, και πλαισιωνόταν από 4 ακόμα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, εκ των οποίων τα τρία προσέφεραν τις υπηρεσίες τους, επίσης χωρίς καμία αμοιβή.

Η ΔΕΠΑΧ όλα τα χρόνια της λειτουργίας της, είχε μόνο έναν διευθυντή (τον τότε αντιδήμαρχο κ. Τάκη Χρυσοβέργη), αμειβόμενο για τις υπηρεσίες του στην εταιρεία με 600 € μηνιαίως, συν τα αναλογούντα ασφαλιστικά, ο οποίος επιμελούνταν και διοργάνωνε την πλούσια δραστηριότητα της ενλόγω εταιρείας, που συνίστατο στην επίβλεψη της ανακατασκευής του δημοτικού ξενοδοχείου, καθώς και τη μετέπειτα λειτουργία του ως δημοτική επιχείρηση, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», την τουριστική προβολή του νησιού και την παρουσία στις ελληνικές και διεθνείς εκθέσεις, τις πολιτιστικές δραστηριότητες στη Χάλκη και πλείστα άλλα θέματα.

Επιπλέον του ανωτέρω διευθυντού, η ΔΕΠΑΧ είχε μόνο έναν έμπειρο λογιστή, που αμείβετο με 500 € τον μήνα, για ασυγκρίτως περισσότερο όγκο εργασίας από αυτόν που προβλέπεται για την υπό ίδρυση εταιρεία.
Εάν ο σημερινός δήμαρχος Χάλκης, επιθυμούσε να κάνει μία σχετική οικονομία προς όφελος του δήμου και των δημοτών, δεν θα χρειαζόταν παρά μόνο έναν διευθύνοντα, έναν part time λογιστή και έναν υπάλληλο για τη μαρίνα, ελαχιστοποιώντας έτσι το κόστος λειτουργίας της εταιρείας, σε σχέση με την κατασπατάληση του δημοτικού χρήματος που συντελείται τώρα.

Τα ανωτέρω στοιχειά είναι ανεξάρτητα από την επιλογή των προσώπων που επέλεξε, αλλά έχουν να κάνουν μόνο με τις επιλογές διασπάθισης των δημοτικών οικονομικών πόρων, από τον δήμαρχο Χάλκης.
Η σύγκριση της νοοτροπίας με την οποία διοργανώθηκε και διοικήτο η ΔΕΠΑΧ, σε σχέση με το χρηματοβόρο τερατούργημα που δημιουργεί ο σημερινός δήμαρχος, σε αναλογία με το μικρό οικονομικό μέγεθος του Δήμου Χάλκης, καταδεικνύουν και τη διαφορά αντίληψης, ανάμεσα στην εξοικονόμηση που επικρατούσε σε σχέση με τη ΔΕΠΑΧ και την κατασπατάληση και διασπάθιση των δημοτικών οικονομικών πόρων, που επικρατεί σε σχέση με τη νέα δημοτική εταιρεία και η οποία προστίθεται στη γενική ασυδοσία, σπατάλη και αδιαφάνεια που χαρακτηρίζει την τρέχουσα δημοτική αρχή.

Διατυπώνοντας με σαφήνεια την απόλυτη αντίθεσή μας με τις υπερβολικά σπάταλες επιλογές του δημάρχου και για το συγκεκριμένο θέμα, συνοψίζουμε:
1. Είμαστε εντελώς αντίθετοι με τη μεταφορά των ενοικίων των ακινήτων του Δήμου Χάλκης, στη νεοϊδρυθείσα δημοτική εταιρεία, τα οποία μετατρέπονται, με βάση τις προβλέψεις του δημάρχου, σε παράλογους, άχρηστους και μη παραγωγικούς μισθούς στελεχών.

2. Είμαστε εντελώς αντίθετοι, με την πρόσληψη τόσων πολλών μη παραγωγικών στελεχών, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό κατασπαταλούν και διασπαθίζουν δημοτικούς οικονομικούς πόρους (τα ενοίκια των δημοτικών ακινήτων), χωρίς να δικαιολογούνται από την πρόβλεψη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων».

Διαβάστε ακόμη

Επιτυχημένη η αναβίωση του εθίμου " Το Ξεκίνημα των Σφουγγαράδων " στη Χάλκη

Το Ξεκίνημα των Σφουγγαράδων στη Χάλκη: Μια Παράδοση που Αναβιώνει

Χώρος περίθαλψης για τα ζώα συντροφιάς στη Χάλκη

Τιμώμενο νησί η Χάλκη στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο

Ιδρυτική βραδιά της Λέσχης Lions Χάλκης

Στις Βρυξέλλες ο δήμαρχος Χάλκης, Ευάγγελος Φραγκάκης, για το έργο «Οικοδομώντας την Ευρώπη με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης»

Κεντρικός ομιλητής σε Συνέδριο του Τορίνο ο δήμαρχος Χάλκης Φραγκάκης Ευάγγελος

Με καλούς ρυθμούς προχωρά η κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Χάλκης