Ν. Σαντορινιός: «Μεγάλη η αδράνεια και η ευθύνη του ΕΛΓΑ για τη μη αποζημίωση των αγροτών της Ρόδου από τις ζημιές των ελαφιών»

Ν. Σαντορινιός: «Μεγάλη η αδράνεια και η ευθύνη του ΕΛΓΑ για τη μη αποζημίωση των αγροτών της Ρόδου από τις ζημιές των ελαφιών»

Ν. Σαντορινιός: «Μεγάλη η αδράνεια και η ευθύνη του ΕΛΓΑ για τη μη αποζημίωση των αγροτών της Ρόδου από τις ζημιές των ελαφιών»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 218 ΦΟΡΕΣ

Τη μέχρι τώρα απουσία πλαισίου για την αποζημίωση των αγροτών της Ρόδου από τον ΕΛΓΑ , εξαιτίας των ζημιών από τα Πλατώνια, έθεσε σε σημερινή του Ερώτηση ο Νεκτάριος Σαντορινιός, βουλευτής Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, η οποία και συνυπογράφεται από τον Σταύρο Αραχωβίτη, Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και την Ολυμπία Τελιγιορίδη, Αναπληρώτρια Τομεάρχη.

Όπως σημειώνει ο βουλευτής Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στην Ερώτησή του, το πρόβλημα των μαζικών και επαναλαμβανόμενων ζημιών από τα ελάφια Πλατώνια (Dama- Dama) στις αγροτικές καλλιέργειες και υποδομές της Ρόδου, πλήττει βάναυσα το ήδη πενιχρό εισόδημα των αγροτών και θέτει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα όλου του πρωτογενούς τομέα του νησιού.

Παρά το σοβαρό όμως πρόβλημα που οι αγρότες του νησιού αντιμετωπίζουν, είναι χαρακτηριστική η αδιαφορία που έχει επιδείξει η ηγεσία του Υπουργείου και του ΕΛΓΑ σχετικά με την εφαρμογή του έτοιμου θεσμικού πλαισίου για την αποζημίωση από ζημιές ελαφιών, που η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε αφήσει πίσω της.

Συγκεκριμένα, το 2016 οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου, σε συνεργασία με την τότε ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είχαν καταθέσει τροπολογία, η οποία και ρύθμιζε το πάγιο αίτημα των αγροτών για ασφάλιση της παραγωγής τους μέσω του ΕΛ.Γ.Α., από τις ζημιές που προκαλούν τα Πλατώνια στις φυτικές καλλιέργειες του νησιού της Ρόδου, η οποία έγινε δεκτή και ενσωματώθηκε στον Ν. 3877/2010 άρθρο 5 εδάφιο 1, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 5 του Ν.4424/2016.

Η προηγούμενη Κυβέρνηση όμως δεν έμεινε μόνο στην αλλαγή του Νόμου. Για τον σκοπό της αποτελεσματικότερης εφαρμογής των οριζόμενων στη ρύθμιση προέβλεψε επίσης ότι οι αποζημιώσεις θα υπολογιστούν και θα αποδοθούν μετά την εκπόνηση σχετικής αναλογιστικής μελέτης από τον ΕΛΓΑ, όπως προβλέπεται από τον νόμο 3877/2010, με τελικό σκοπό τόσο την προστασία της αγροτικής παραγωγής των περιοχών του νησιού που πλήττονται, όσο και την προστασία του συγκεκριμένου τύπου ελαφιού.

Μάλιστα, υπήρχε η πολιτική βούληση ώστε η εν λόγω κάλυψη, να ενταχθεί στις αλλαγές του κανονισμού ασφάλισης του ΕΛΓΑ, ώστε να τεθεί σε ισχύ, όπως προέβλεπε ο Νόμος.

Και ενώ όλα ήταν δρομολογημένα, και παρά τις σχετικές τις δεσμεύσεις του προέδρου του ΕΛΓΑ, κ. Λυκουρέτζου, κατά τη διάρκεια συζήτησης σε Επιτροπή της Βουλής τον Ιούλιο του 2020, δεν έχει υπάρξει καμία μεταβολή στο καθεστώς αποζημίωσης των αγροτών της Ρόδου, προφανώς με ευθύνη της παρούσας Κυβέρνησης.

Ενώ, όσες φορές και αν τέθηκε από την Αξιωματική Αντιπολίτευση και από τους ίδιους τους εκπροσώπους των αγροτών το συγκεκριμένο ζήτημα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και οι αρμόδιοι φορείς του απαντούν με αοριστίες, ασάφειες και χωρίς να δίνουν καμία λύση στο οικονομικό αδιέξοδο που αυτή η κατάσταση οδηγεί τους αγρότες της Ρόδου.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σημειώνει ο Νεκτάριος Σαντορινιός και οι αρμόδιοι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ οφείλει να απαντήσει:

1. Εφόσον υπήρχε έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο (Ν.4424/2016καιΝ. 3877/2010)για την ένταξη των Dama- Damaστην κάλυψη ζημιών από τον ΕΛΓΑ, γιατί το Υπουργείο δεν μερίμνησε για την σύνταξη της απαραίτητης αναλογιστικής μελέτης και την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ, έτσι ώστε να ενταχθούν σε καθεστώς προστασίας οι παραγωγοί της Ρόδου;

2. Γιατί παρά τις συνεχείς οχλήσεις και παρουσιάσεις της οικονομικής καταστροφής που οι αγρότες του νησιού βιώνουν δεν έχει λάβει το Υπουργείο και ο ΕΛΓΑ καμία πρωτοβουλία για την ρύθμιση του θέματος και την κάλυψη των ζημιών;

Τέλος, όπως σχολιάζει ο βουλευτής Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, οι αγρότες της Ρόδου δεν μπορούν πλέον να υπομείνουν το κόστος των εν λόγω ζημιών, ειδικά μετά από δυο συναπτά έτη πανδημίας, φυσικών καταστροφών, κατακόρυφης αύξησης του κόστους παραγωγής και μηδενικής στήριξης από την Κυβέρνηση.

Το πρόβλημα των επιθέσεων στις καλλιέργειες των Dama- Dama αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και η Κυβέρνηση θα έπρεπε άμεσα και προληπτικά να προστατεύσει το αγροτικό εισόδημα.

Την στιγμή που ο παραγωγικός τομέας του νησιού βάλλεται και οι αγρότες της Ρόδου αισθάνονται ότι εμπαίζονται, το Υπουργείο οφείλει άμεσα να προχωρήσει πάνω στα έτοιμα βήματα που είχε νομοθετήσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να ολοκληρώσει το πλαίσιο αποζημίωσης των αγροτών, μέσω του ΕΛΓΑ.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Παππάς: «Στην τελική ευθεία για τη μείωση στις αντικειμενικές τιμές ακινήτων στην Αστυπάλαια»

Γ. Παππάς, υφυπουργός Ναυτιλίας: «Με το σχεδιασμό μας διασφαλίζουμε την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κάσου και Καρπάθου»

Μ. Κόνσολας: «Υπόθεση όλων μας η αναβάθμιση της Σχολής Δυτών στην Κάλυμνο»

Μ. Κόνσολας: «Μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε Κάρπαθο, Σύμη, Αστυπάλαια και σε περιοχές της Ρόδου»

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση των Τομέων του ΕΚΑΒ στα Δωδεκάνησα

Επικοινωνία της Μίκας Ιατρίδη με την Υφυπουργό Χριστίνα Αλεξοπούλου για τις άδειες φορτηγών

Δήλωση του Δημήτρη Γάκη από τη Νίσυρο για την επίσκεψη των Σακελλαρίδη και Σαράντη

Για περιοδεία στην Κω βρίσκεται η υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά, Κατερίνα Σαράντη