Διάκριση για το τμήμα ρομποτικής του ιδρύματος Σταματίου σε πανελλήνιο διαγωνισμό τεχνολογιών

Διάκριση για το τμήμα ρομποτικής του ιδρύματος Σταματίου σε πανελλήνιο διαγωνισμό τεχνολογιών

Διάκριση για το τμήμα ρομποτικής του ιδρύματος Σταματίου σε πανελλήνιο διαγωνισμό τεχνολογιών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 706 ΦΟΡΕΣ

Έλαβε μια σημαντική διάκριση στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση

Η ομάδα που αποτελείται από παιδιά ηλικίας 12 έως 16 ετών, απέστειλε τρεις ιδιαίτερες προτάσεις έργων ανοιχτής τεχνολογίας και κατάφερε να προκριθεί στην δεύτερη φάση του πανελλήνιου διαγωνισμού, που έχει θέμα την κυκλική οικονομία.

Συγκεκριμένα οι προτάσεις των παιδιών ήταν:

1) Mask Decontamination, ένα κουτί δηλαδή που απολυμαίνει τις μάσκες μιας χρήσης και τις FFP2 με χρήση φωτισμού UV-C, με σκοπό να μειωθεί τόσο ή αγορά και παραγωγή νέων μασκών, όσο και ο αριθμός των μασκών που καταλήγουν στα σκουπίδια.

2) Πρόγραμμα Επιτήρησης Και Ειδοποίησης Πυρκαγιών - Π.Ε.Κ.Ε.Π. Σύστημα αισθητήρων ανίχνευσης αύξησης της θερμοκρασίας στο δάσος, το οποίο θα ειδοποιεί την πλησιέστερη αρχή, για την έγκαιρη παρέμβαση και κατάσβεση των πυρκαγιών.

3) Έξυπνος οικολογικός κάδος σκουπιδιών που θα ανοίγει μέσα από εφαρμογή στο κινητό, θα παραμένει κλειστός όταν γεμίζει και θα χρεώνει ένα ποσό τον πολίτη, ανάλογα με τον όγκο των σκουπιδιών που θα αποθέτει, προκειμένου να προωθηθεί η μείωση στην πηγή και η ανακύκλωση.

Το εργαστήριο ρομποτικής παρέχεται δωρεάν και απευθύνεται σε παιδιά που θέλουν να γνωρίσουν την ρομποτική και την τεχνολογία καθώς και να συμμετέχουν σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς και διοργανώσεις. Επίσης, οργανώνονται και ταχύρρυθμα εργαστήρια εκμάθησης τρισδιάστατης σχεδίασης και τρισδιάστατης εκτύπωσης. Εκπαιδεύτρια των παιδιών είναι η μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών κα. Μαρία Μουστάκα.

Τα παιδιά «μπαίνουν» στον κόσμο των ανοικτών τεχνολογιών, των αυτοματισμών, των αισθητήρων, των μικροελεγκτών «Arduino», μικροϋπολογιστών, ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και του αντίστοιχου κώδικα που απαιτείται. Δουλεύουν δηλαδή σαν μικροί Developers. Παράλληλα μπορούν να σχεδιάζουν το πρωτότυπο 3D model και να το εκτυπώνουν στον τρισδιάστατο εκτυπωτή (3D printer) που διαθέτει το ίδρυμα.

«Το εργαστήριο στοχεύει στην εξοικείωση των νέων με τις ψηφιακές τεχνολογίες και τις εφαρμογές τους στην καθημερινότητα, μέσα από δραστηριότητες, ρομποτικά κιτ, τρισδιάστατη εκτύπωση, διαγωνισμούς. Θέλουμε τα παιδιά να προετοιμαστούν για τον κόσμο της καινοτομίας, της υψηλής τεχνολογίας, των επιστημών και των επαγγελμάτων που θα δημιουργήσουν» αναφέρει η πρόεδρος της επιτροπής νεολαίας του Ιδρύματος Υποτροφιών Ε. & Μ. Σταματίου, κα. Αγγελική Νικολάου.

Όπως εξηγεί η κα. Νικολάου, το εργαστήριο τεχνολογικής καινοτομίας και ρομποτικής αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ των θεωρητικών γνώσεων που παρέχει το σχολείο, με τις πρακτικές εφαρμογές που τα παιδιά συναντούν καθημερινά γύρω τους.

«Η σύνδεση αυτή επιτυγχάνεται με τη χαρά της ανακάλυψης και της δημιουργικότητας, μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων με προγραμματισμό, κατασκευές, 3d printing και αυτοματισμούς, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα τους. Δηλαδή τα ίδια τα παιδιά διαμορφώνουν το τι θα μάθουν, προκειμένου να λύσουν ένα πρόβλημα που τα ίδια επιλέγουν.

Ένα μέσο αποτελεί η συμμετοχή τους σε πανελλήνιους, διεθνείς διαγωνισμούς και διοργανώσεις. διαγωνισμούς προγραμματισμού, επιχειρηματικότητας, design jam, hackathon, και διεθνείς λέσχες προγραμματισμού, όπως το CoderDojo που δραστηριοποιείται σε πολλές πόλεις του κόσμου.

Ηδη το ίδρυμα υποστηρίζει το CoderDojo Rhodes και τα παιδιά συμμετέχουν στις δραστηριότητες αυτής της διεθνούς ομάδας Λεσχών προγραμματισμού. Τον Ιανουάριο συμμετείχαν σε διεθνή διαδικτυακή συνάντηση μεντόρων και παιδιών από πέντε χώρες, με σκοπό την εδραίωση διεθνούς συνεργασίας, προκειμένου να γράψουν ένα πρόγραμμα και να το στείλουν στον Ευρωπαϊκό Διαστημικό Σταθμό (ESA), για να εκτελεστεί μια ενέργεια ή ένα πείραμα» αναφέρει η κα. Νικολάου.

Τα παιδιά που συμμετέχουν στο εργαστήριο ρομποτικής είναι τα εξής:
Αλέξανδρος Χατζηπέτρος
Απόστολος Παπαγεωργίου
Γιάννης Γρίβας
Γιάννης Λάππας

Γιάννης Ρογγοτής
Γιώργος Άμαλλος
Γρηγόρης Σταματιάδης
Δημήτρης Τσιαμάντας

Κατερίνα Μαρίνου
Κατερίνα Τσιρίμπη
Λεφτέρης Ζήφιας
Μάνος Κόκκινος
Μαρία Ρογγοτή

Μαρία-Αγγελική Καστανάκη
Μιχάλης Γρίβας
Νικόλας Οικονόμου
Πλάτων Παπαγεωργίου
Σπύρος Παρδαλός
Σταματία Χατζή
Χάρης Φαρμακίδης

Διαβάστε ακόμη

Ολοκλήρωση της ημερίδας «Ταξίδι στον κόσμο των λέξεων και της μουσικής»

Διάκριση για 14χρονη μαθήτρια σε διαγωνισμό της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας

Παράκτιος καθαρισμός στην παραλία της Ψαροπούλας από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου και τον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου

Από την εφηβεία στην ενηλικίωση: Χτίζοντας γέφυρες

Σε πανελλήνιο συνέδριο μαθητές του 1ου Δημοτικού Κρεμαστής και 1ου Δημοτικού Αφάντου

Λαοί και θρησκείες συναντώνται στο νησί «της πεταλούδας» και του «ελαφιού»

Το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου… ταξιδεύει!

Το 1ο ΓΕΛ Ρόδου (Βενετόκλειο) στο Cern