B. Καλοπήτας: Από τον Άννα στον Καϊάφα η ανέγερση του Κλειστού Γυμναστηρίου Αρχαγγέλου

B. Καλοπήτας: Από τον Άννα στον Καϊάφα η ανέγερση του Κλειστού Γυμναστηρίου Αρχαγγέλου

B. Καλοπήτας: Από τον Άννα στον Καϊάφα η ανέγερση του Κλειστού Γυμναστηρίου Αρχαγγέλου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 277 ΦΟΡΕΣ

Ανακοίνωση για την ανέγερση του Κλειστού Γυμναστηρίου Αρχαγγέλου εξέδωσε ο πολιτευτής κ. Β. Καλοπήτας.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Θολό παραμένει ακόμα το τοπίο, έναν χρόνο μετά τις εξαγγελίες του ίδιου του υφυπουργού Αθλητισμού στη Ρόδο τον Απρίλιο 2021, για την ανέγερση του Κλειστού Αθλητικού Κέντρου Αρχαγγέλου, η ολοκλήρωση του οποίου θα ωφελήσει πολλαπλά την τοπική κοινωνία, και που παρά τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις τόσο τοπικά όσο και κεντρικά ότι θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την έναρξη των εργασιών, εντούτοις παραμένει στον «αέρα» παρότι συνήφθη ήδη από το περασμένο έτος σύμβαση μεταξύ του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την συγχρηματοδότησή του.

Επειτα από σχετική ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρη Κωνσταντόπουλου και Κώστα Σκανδαλίδη έπειτα από πρωτοβουλία του μέλους της ΚΠΕ της παράταξης κ. Βάιου Καλοπήτα, προς την αρμόδια Υπουργό κ. Λίνα Μενδώνη η «ήξεις αφήξεις» απάντηση του Υφυπουργού κ. Λευτέρη Αυγενάκη απάντηση δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την έναρξη εργασιών του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το 2019 υπήρξε η δέσμευση των αρμόδιων ΟΤΑ για την κατασκευή του Κλειστού Αθλητικού Κέντρου Αρχαγγέλου, του οποίου η χρηματοδότηση θα γινόταν με κονδύλια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Έκτοτε ωστόσο, υπήρξε στασιμότητα σχετικά με το θέμα αυτό και παρά τις πιέσεις των αθλητικών συλλόγων της περιοχής, το έργο κατασκευής έμεινε στα χαρτιά. Κατά την επίσκεψη του Υφυπουργού Αθλητισμού στη Ρόδο τον Απρίλιο 2021, το θέμα ανασύρθηκε και πάλι. Μάλιστα, ο ίδιος ο Υφυπουργός ανακοίνωσε πως στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τον Δήμαρχο Ρόδου και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, θα κάνει πραγματικότητα το έργο της κατασκευής του κλειστού γυμναστηρίου στον Αρχάγγελο, σε υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης που είχε υπογραφεί το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις το έργο επρόκειτο να δημοπρατηθεί συντομότατα, ενταγμένο στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της περιφέρειας, με ορίζοντα ολοκλήρωσής του τα δύο έτη.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της παραπάνω συνάντησης, ήδη με την υπ’ αρ. 109/31-5-2021 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρόδου, συνήφθη σύμβαση μεταξύ του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την συγχρηματοδότηση κατασκευής του Κλειστού Αθλητικού Κέντρου Αρχαγγέλου.

Σήμερα, έναν χρόνο μετά, το έργο δεν έχει προχωρήσει καθόλου, τη στιγμή που αντίστοιχα έργα σε άλλες Περιφέρειες, όπως στην Κρήτη, έχουν ήδη ξεκινήσει.

Ακολουθεί η απάντηση του Υφυπουργού Αθλητισμού

Θέμα: Η υπ’ αριθμ. πρωτ.3123/10-2-2022 Ερώτηση των Βουλευτών κ.κ. Δημήτρη Κωνσταντόπουλου, Κώστα Σκανδαλίδη

Σχετ.: Η υπ’ αριθμ. πρωτ. 58477/11-2-2022 εισερχόμενη Ερώτηση.

Σε απάντηση της Ερώτησής σας, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Έχει ήδη αποσταλεί στην αρμόδια Διεύθυνση της Υπηρεσίας μας, σχετικό αίτημα (αριθμ. Πρωτ. Εισερχ. 119942/23-03-21) από τον Βουλευτή Δωδεκανήσου ΝΔ κ. Κόνσολα Μ., στο οποίο αναφέρεται ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δέσμευσε με απόφασή της για την ανέγερση κλειστού γυμναστηρίου στην περιοχή Λειβάδα Αρχαγγέλου το ποσό των 1.700.000,00€, με την προϋπόθεση να της παραδοθεί μελέτη, στο πλαίσιο υπογραφής σύμβασης με τον Δήμο Ρόδου. Επιπλέον στο ίδιο έγγραφο αναφέρετε ότι ο Δήμος Ρόδου έκρινε σκόπιμο να αγνοήσει την πρόταση της Περιφέρειας, εντάσσοντας το έργο σε Σ.Δ.Ι.Τ. μαζί με 13 σχολικές μονάδες.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο οδηγιών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) Εθνικού Σκέλους για την έγκριση και χρηματοδότηση του ΠΔΕ αναφέρεται ότι “Οι προτάσεις για ένταξη νέων έργων στο εθνικό σκέλος του ΠΔΕ γίνονται εφόσον έχει εξαντληθεί κάθε δυνατότητα ένταξής τους σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα. Η υποβολή της πρότασης συνοδεύεται υποχρεωτικά από Τεχνικό Δελτίο με το υπόδειγμα και από βεβαιώσεις των αρμόδιων Ειδικών Υπηρεσιών Διαχείρισης περί μη δυνατότητας συγχρηματοδότησης του έργου’’.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω η υπηρεσία μας δύναται να χρηματοδοτήσει την Κατασκευή Κλειστού Αθλητικού Κέντρου Αρχαγγέλου Ρόδου εφόσον δεν χρηματοδοτείται από κάποιο άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο (π.χ. Σ.Δ.Ι.Τ.).

Τέλος σας ενημερώνουμε ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ενέκρινε την χρηματοδότηση μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του έργου με τίτλο ‘’Δημοτικό Κολυμβητήριο Δ.Ε Ιαλυσού Δήμου Ρόδου’’ συνολικού ποσού 1.800.000,00€ (Κωδικός Έργου: 2021ΣΕ01600035).

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ

Διαβάστε ακόμη

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη