Θα αξιοποιηθούν οι Ιαματικές Πηγές της Καλλιθέας

Θα αξιοποιηθούν οι Ιαματικές Πηγές της Καλλιθέας

Θα αξιοποιηθούν οι Ιαματικές Πηγές της Καλλιθέας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1050 ΦΟΡΕΣ

Συζητείται αύριο το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο

Την αξιοποίηση του ιαματικού φυσικού πόρου των Ιαματικών Πηγών Καλλιθέας και των εγκαταστάσεων τους, αναμένεται να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου στην αυριανή συνεδρίαση του, καθώς η 23η Ιουνίου του 2022 είναι η καταληκτική ημερομηνία που θεσπίστηκε από την Κεντρική Διοίκηση, για τη λήψη σχετικής απόφασης από τους οικείους Ο.Τ.Α. ανά τη χώρα, για να μη χάσουν τα δικαιώματά τους επί αυτών!

Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση του δ.σ. που έχει προγραμματιστεί για αύριο, Πέμπτη 28 Απριλίου, στις 5:00 το απόγευμα, περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη το εξής θέμα: «Λήψη απόφασης για την αξιοποίηση του ιαματικού φυσικού πόρου των Ιαματικών Πηγών Καλλιθέας και των εγκαταστάσεών τους, από τον Δήμο Ρόδου ή από αναπτυξιακή εταιρεία του Δήμου ή από τη δημοτική μονομετοχική ανώνυμη εταιρεία του Δήμου Ρόδου με την επωνυμία «ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Ρόδου Μονομετοχική Ανώνυμη Εταιρεία (Δ.Ε.Ρ.Μ.Α.Ε.)».

Εισηγητές επί του θέματος θα είναι ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Αντώνης Καμπουράκης και ο Πρόεδρος της ΔΕΡΜΑΕ, Αντιδήμαρχος, κ. Αλέξανδρος Κολιάδης.

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση που έρχεται για έγκριση στο δ.σ., με τις προβλέψεις του σχετικού νόμου του 2021 θεσπίστηκαν αυστηρά χρονικά περιθώρια για την αξιοποίηση των ιαματικών φυσικών πόρων της χώρας, μεταξύ των οποίων είναι, βέβαια, και το νερό της ιαματικής πηγής της Καλλιθέας Ρόδου, όπως αυτό πιστοποιήθηκε το 2017, με απόφαση της τότε Υπουργού Τουρισμού.

Ειδικότερα, θεσπίστηκε η νομική υποχρέωση λήψης απόφασης για την αξιοποίηση του ιαματικού φυσικού πόρου από τον οικείο Ο.Τ.Α. το αργότερο έως τις 23/6/2022. Εκτός, όμως, από αυτό, θεσπίστηκε και η υποχρέωση εκπόνησης οικονομοτεχνικής μελέτης επενδυτικού σχεδίου του ιαματικού φυσικού πόρου εντός τεσσάρων ετών, καθώς και υλοποίησης των έργων αξιοποίησης, μέσα σε προθεσμία δέκα ετών από τη λήψη της απόφασης αξιοποίησης.

Και επισημαίνεται, στη συνέχεια, στην εισήγηση: «Τόσο το χρονοδιάγραμμα εκπόνησης οικονομοτεχνικής μελέτης, όσο και αυτό της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου που προδιαγράφει ο νόμος είναι ιδιαίτερα ασφυκτικά, με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες που συνδέονται με την τοποθεσία που βρίσκεται το νερό της ιαματικής πηγής της Καλλιθέας Ρόδου».

Ειδικότερα-συνεχίζει-ο εν λόγω ιαματικός φυσικός πόρος βρίσκεται εντός του Πολιτιστικού Μνημείου των Ιαματικών Πηγών Καλλιθέας, το οποίο χαρακτηρίστηκε με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών από το 1985 ως έργο τέχνης, που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του νόμου «περί Αρχαιοτήτων», καθώς και του νόμου «περί προστασίας ειδικής κατηγορίας οικοδομημάτων και έργων τέχνης μεταγενέστερων του 1830».

Ο διττός αυτός χαρακτήρας του μνημείου των Ιαματικών Πηγών Καλλιθέας, ως παράκτιου πολιτιστικού μνημείου και ως χώρου ανάβλυσης ενός φυσικού ιαματικού πόρου, καθιστά επιτακτική την άμεση εκκίνηση της διαδικασίας, για την εκπόνηση της οικονομοτεχνικής μελέτης επενδυτικού σχεδίου καθώς και της υλοποίησής της, ειδάλλως δεν θα καταστεί δυνατή η έγκαιρη τήρηση των προθεσμιών που θεσπίζει ο νόμος 4875/2021, με κίνδυνο να απολέσει ο Δήμος Ρόδου τα δικαιώματά του επί της ιαματικής πηγής καθώς και επί του περιβάλλοντος αυτής χώρου.

Έτσι, για όλους τους παραπάνω λόγους το δ.σ. καλείται να προχωρήσει στα εξής:
(Α) Τη λήψη απόφασης για την αξιοποίηση του ιαματικού φυσικού πόρου των Ιαματικών Πηγών Καλλιθέας και των εγκαταστάσεων, που συνέχονται με αυτόν από τον Δήμο Ρόδου ή από οποιαδήποτε αναπτυξιακή εταιρεία του ή από τη Δ.Ε.Ρ.Μ.Α.Ε., κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Μέρους Β΄ του νόμου 4875/2021 «Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, Ιαματικές Πηγές Ελλάδας και άλλες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης».

(Β) Την άμεση έναρξη διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας από τη Δ.Ε.Ρ.Μ.Α.Ε., κατά τα οριζόμενα είτε στις διατάξεις του ν. 4412/2016, είτε και σε αυτές του ν. 4413/2016, για την ανάδειξη αναδόχου εκπόνησης οικονομοτεχνικής μελέτης επενδυτικού σχεδίου, για την αξιοποίηση του ιαματικού φυσικού πόρου των Ιαματικών Πηγών Καλλιθέας και των εγκαταστάσεων, που συνέχονται με αυτόν, την υποβολή και έγκριση αυτής αρμοδίως και, τέλος, την καθολική υλοποίηση του περιεχομένου της μελέτης.

(Γ) Την εφεξής κατάρτιση συμβάσεων για την προσωρινή εκμετάλλευση των επιμέρους τμημάτων λειτουργίας του Πολιτιστικού Μνημείου των Ιαματικών Πηγών Καλλιθέας από τη Δ.Ε.Ρ. Μ.Α.Ε., για χρονικό διάστημα που δεν θα υπερβαίνει το ένα (1) έτος κάθε φορά και έως την εγκατάσταση του αναδόχου της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας που αναφέρεται στο προηγούμενο εδάφιο.
(Δ) Τη ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος του Δήμου Ρόδου για κάθε ζήτημα που συνέχεται άμεσα ή έμμεσα με την κυριότητα αυτού επί της έκτασης του Πολιτιστικού Μνημείου των Ιαματικών Πηγών Καλλιθέας.

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»