Ο ναός της Αγίας Υπομονής που έχτισε ο Παναγιώτης Μανιάς και ο βίος της Αγίας, όπως τον αφηγείται ο Μητροπολίτης Ρόδου!

Ο ναός της Αγίας Υπομονής που έχτισε  ο Παναγιώτης Μανιάς και ο βίος της Αγίας,  όπως τον αφηγείται ο Μητροπολίτης Ρόδου!

Ο ναός της Αγίας Υπομονής που έχτισε ο Παναγιώτης Μανιάς και ο βίος της Αγίας, όπως τον αφηγείται ο Μητροπολίτης Ρόδου!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 5325 ΦΟΡΕΣ

Στις 29 Μαΐου εορτάζει η Χάρη της, στον ναό που βρίσκεται στον δρόμο προς το Λαδικό

Συνέντευξη στη Ροδούλα Λουλουδάκη

Η Αγία Υπομονή, η αυτοκράτειρα που έγινε μοναχή και προστάτιδα των φτωχών, εορτάζεται στις 29 Μαΐου και στη Ρόδο, στον ναό του «Αγίου Νικολάου, Αγίας Υπομονής και Αγίου Κυρίλλου» που βρίσκεται στον δρόμο προς το Λαδικό και έχτισε και φροντίζει ο Παναγιώτης Μανιάς, από τις Καλυθιές.

Η ζωή της Αγίας Υπομονής ήταν Γολγοθάς, αφού πολλές φορές χρειάστηκε να πιει το ποτήρι της προσβολής και του εξευτελισμού στην απεγνωσμένη προσπάθεια του συζύγου της να βρει τρόπους σωτηρίας της ετοιμοθάνατης αυτοκρατορίας του Βυζαντίου.
Ο μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος, με δέχτηκε στο γραφείο του στη Μητρόπολη και μου μίλησε τόσο για τον βίο της Αγίας όσο και για τον ναό που εγκαινιάστηκε το 2019 και θα εορτάσει και φέτος τη Χάρη της, στις 29 Μαΐου.

«Η Αγία Υπομονή, κατά κόσμον Ελένη Δραγάση, ήταν η σύζυγος του αυτοκράτορα Εμμανουήλ Παλαιολόγου, μου λέει ο μητροπολίτης μας. Σερβίδα πριγκίπισσα, έρρεε στις φλέβες της αίμα του αυτοκρατορικού οίκου της Κωνσταντινουπόλεως. Η ανατροφή, η μόρφωση, η αγωγή της, ήταν διαποτισμένα με ό,τι ανώτερο υπαγόρευε το βυζαντινό ιδεώδες. Στα τελευταία χρόνια της ζωής της έγινε μοναχή, με το όνομα Υπομονή.

Έζησε τα τελευταία χρόνια της αυτοκρατορίας, με όλες τις περιπέτειες που γνωρίζουμε. Είναι εκείνη που μετέφερε το σκήνωμα του οσίου Παταπίου από την Κωνσταντινούπολη στα Γεράνια Όρη εκεί όπου μέχρι σήμερα βρίσκεται και η δική της κάρα. Γιορτάζει στις 29 Mαΐου γιατί είναι η μέρα της Αλώσεως και για το γεγονός ότι ήταν η μητέρα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, του τελευταίου αυτοκράτορα. Μία γυναίκα πολυβασανισμένη στη ζωή της, η οποία διακρίθηκε για την πίστη της στον Θεό και την υπομονή της. Αγίασε όχι μόνον χάριν της οσίας ζωής της, αλλά και εξαιτίας των θαυμάτων που έκανε το σκήνωμά της, στη συνέχεια.

Ο Παναγιώτης Μανιάς γιατί επέλεξε να χτίσει για τη Χάρη της τον ναό;
Πολύς κόσμος γνωρίζει το μοναστήρι του Αγίου Παταπίου, όπου πηγαίνει να προσκυνήσει το λείψανό του. Ανάμεσά τους πολλοί κι από το νησί μας. Εξ αυτών ήταν και ο Παναγιώτης Μανιάς από τις Καλυθιές, ο οποίος διάβασε τον βίο της Αγίας Υπομονής, τη γνώρισε μέσα από αυτές του τις επισκέψεις, τον άγγιξε η ζωή της και χτίζοντας τον ναό του Αγίου Νικολάου πηγαίνοντας προς το Λαδικό, επειδή είναι τρίκλιτος ο ναός θέλησε να αφιερώσει το ένα κλίτος, στην Αγία Υπομονή.

Το εγκαινιάσαμε μαζί με τα άλλα δύο κλίτη: το ένα του Αγίου Νικολάου και το άλλο του Αγίου Κυρίλλου του Λουκάρεως και εγκαινιάσαμε αυτό το κλίτος γιατί ο Κύριλλος ο Λούκαρης, ο οποίος αναγνωρίστηκε επισήμως πριν από μερικούς μήνες στο Αγιολόγιο της εκκλησίας, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους πατριάρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και έζησε στη Ρόδο, δύο χρόνια εξόριστος.

Συγκαταλέγεται στην τοπική μας Αγιολογία. Αφιερώσαμε αυτό το κλίτος και τιμούμε τη μνήμη του στις 27 Ιουνίου. Έτσι αποκτήσαμε αυτόν το ναό που τον έχτισε και τον φροντίζει ο Παναγιώτης Μανιάς κι έχουμε την ευκαιρία μαζί με τον Άγιο Νικόλαο, τον οποίο εκείνος επιθυμούσε λόγω και του επαγγέλματός του, να τιμούμε την Αγία Υπομονή, η οποία είναι πλέον μία λαοφιλής Αγία γιατί, όποιος διαβάσει τη ζωή της, συγκινείται.

Και μπορεί να ταυτιστεί κιόλας, Σεβασμιότατε!
Μπορεί σήμερα, με τις δυσκολίες που περνάμε να ταυτιστεί. Εύχομαι να έχουμε τη Χάρη της πρεσβείας της και να τη θυμόμαστε, θυμούμενοι επιπλέον και μία σελίδα της ιστορίας μας και μάλιστα των τελευταίων χρόνων της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η μνήμη της τιμάται στις 29 Μαΐου γιατί είναι και η αποφράδα ημέρα της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως. Τιμώντας την Αγία, θυμόμαστε κι αυτή την ημέρα, μία ημέρα πόνου από τη μία πλευρά γιατί χάσαμε τη βασιλεύουσα κι από την άλλη όμως είναι και μία μέρα μνήμης ζωτικής και ουσιαστικής για το ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε, ποιο είναι το παρόν μας και πού πάμε.

Φέτος η Χάρη της θα εορταστεί την Κυριακή 29 Μαΐου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κυρίλλου ενώ ο εσπερινός θα τελεστεί το Σάββατο χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου αγίου Ολύμπου.

Η Αγία Υπομονή
Η Αγία Υπομονή
Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ρόδου
Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ρόδου
Ο τρίκλιτος ναός Αγίου Νικολάου, Αγίας Υπομονής, Αγίου Κυρίλλου
Ο τρίκλιτος ναός Αγίου Νικολάου, Αγίας Υπομονής, Αγίου Κυρίλλου

Διαβάστε ακόμη

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής