Διαμαρτυρία μαθήτριας του 1ου Γενικού Λυκείου προς τον δήμαρχο Ρόδου

Διαμαρτυρία μαθήτριας του 1ου Γενικού Λυκείου προς τον δήμαρχο Ρόδου

Διαμαρτυρία μαθήτριας του 1ου Γενικού Λυκείου προς τον δήμαρχο Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 5543 ΦΟΡΕΣ

Περιμένουν η ίδια και το σχολείο της σχετική απάντηση για τη διαδικασία ανακύκλωσης

Επιστολή στον Δήμαρχο Ρόδου κο Αντώνη Καμπουράκη, απέστειλε πριν από μερικές ημέρες, η μαθήτρια του 1ου Γενικού Λυκείου της Ρόδου Αλίκη Καραταπάνη, ζητώντας από τον ίδιο ή κάθε άλλο αρμόδιο του Δήμου της Ρόδου να απαντήσουν στα παιδιά που φοιτούν στο Βενετόκλειο, στα ερωτήματα που είχαν θέσει αναφορικά με την ανακύκλωση στο νησί μας.

Στη επιστολή αναφέρεται συγκεκριμένα:
«Κύριε Δήμαρχε,
Στις αρχές της σχολικής χρονιάς, 500 μαθητές από το Βενετόκλειο Γυμνάσιο και Λύκειο ζητήσαμε την επανεκκίνηση της οργανωμένης ανακύκλωσης που είχαμε στη Ρόδο. Δυστυχώς δεν λάβαμε απάντηση για το πλάνο που είμαι σίγουρη ότι σχεδιάζετε όλους αυτούς τους έξι μήνες που πέρασαν.

Είμαι βέβαιη ότι θέλετε το καλό του νησιού μας, όπως και όλοι μας, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η επαναφορά οργανωμένης ανακύκλωσης γυαλιού, χαρτιού, πλαστικού, μετάλλου και ρούχων, καθώς έτσι όχι μόνο διατηρούμε τον τόπο μας καθαρό και απαλλάσσουμε το νησί μας από την ανάγκη ταφής αποβλήτων αλλά συμφέρει και οικονομικά το νησί.

Ένας τόνος ανακυκλωμένου πλαστικού εξοικονομεί 5.774 Kwh ενέργειας, 16,3 βαρέλια πετρελαίου, 98 εκατομμύρια BTU ενέργειας και 30 κυβικά μέτρα χώρου υγειονομικής ταφής. Ένας τόνος ανακυκλωμένου χάλυβα εξοικονομεί 642 Kwh ενέργειας, 1,8 βαρέλια πετρελαίου, 10,9 εκατομμύρια BTU's ενέργειας και 4 κυβικά μέτρα χώρου υγειονομικής ταφής. Ενώ η ανακύκλωση δοχείων αλουμινίου εξοικονομεί το 95% της ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή της ίδιας ποσότητας αλουμινίου από την παρθένα πηγή του.

Ένας τόνος ανακυκλωμένου αλουμινίου εξοικονομεί 14.000 κιλοβατώρες (Kwh) ενέργειας και 40 βαρέλια πετρελαίου. Επιπλέον κάθε τόνος (2.000 λίβρες) ανακυκλωμένου χαρτιού μπορεί να εξοικονομήσει 17 δέντρα, 380 γαλόνια πετρελαίου, τρία κυβικά μέτρα χώρου υγειονομικής ταφής, 4.000 κιλοβάτ ενέργειας και 7.000 γαλόνια νερού.

Αυτό αντιπροσωπεύει 64% εξοικονόμηση ενέργειας, 58% εξοικονόμηση νερού και 60 λίβρες λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση! Όπως καταλαβαίνεται η εξοικονόμηση τόσης ενέργειας και πετρελαίου στην σημερινή εποχή της ενεργειακής κρίσης είναι πολύ σημαντική.
Φωτεινό παράδειγμα αποτελεί η Τήλος, η οποία εφάρμοσε το πρόγραμμα “Just Go Zero Tilos”.

Ένα πρόγραμμα που υλοποιείται από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Νοτίου Αιγαίου και την εταιρεία Polygreen. Zero waste σημαίνει ότι κάθε απόβλητο που παράγεται στο νησί συλλέγεται και αξιοποιείται με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, με στόχο να μην αφήνει αποτύπωμα στο φυσικό περιβάλλον. Ουσιαστικά σημαίνει 100% εκτροπή από την ταφή των αποβλήτων. Από την έναρξη του έργου τον περασμένο Δεκέμβριο, το ποσοστό ανακύκλωσης έχει αυξηθεί εντυπωσιακά καθώς αγγίζει το 80%.

Επίσης κλείνουν οι χώροι ταφής απορριμμάτων και το πρόγραμμα συμβάλλει στην επίτευξη του εθνικού στόχου για το 2030 που προβλέπει τον περιορισμό της υγειονομικής ταφής στο 10%. Επιπλέον, με τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων και την κομποστοποίηση εμπλουτίζονται τα εδάφη που απειλούνται με ερημοποίηση, εξασφαλίζεται πολύ υψηλό ποσοστό ανάκτησης και ανακύκλωσης, εξοικειώνονται οι κάτοικοι, οι μαθητές και οι επιχειρήσεις του νησιού με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και προάγεται ένα νέο, πιο πράσινο και πιο βιώσιμο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης.

Με αυτό το έργο η Τήλος μπορεί πολύ σύντομα να πετύχει τους στόχους του Εθνικού Σχεδιασμού για τη διαχείριση αποβλήτων, με τον περιορισμό της υγειονομικής ταφής στο 10% και την αύξηση της ανακύκλωσης σε ποσοστό 60%. Επίσης, διαχειρίζεται ολοκληρωτικά τα απόβλητα της αποτελώντας παράδειγμα σε νησιά όπως το δικό μας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της απόστασης με την ηπειρωτική χώρα και της επιβάρυνσης από τις τουριστικές ροές το καλοκαίρι. Θα θέλαμε να εφαρμοστεί το ίδιο πρόγραμμα και στο νησί της Ρόδου έτσι ώστε να γίνουμε και εμείς ένα νησί με μηδενικά απόβλητα.

Όπως βλέπετε, τα οφέλη που έχει η Τήλος με την εφαρμογή αυτού του προγράμματος είναι πολλά. Γιατί η Ρόδος δεν εφαρμόζει το ίδιο πρόγραμμα για να έχουμε τα ίδια πλεονεκτήματα; Γιατί ενώ αλλά νησιά μετατρέπονται σε κοιτίδες βιώσιμης ανάπτυξης, στη Ρόδος όχι μόνο δεν εφαρμόζετε το ίδιο πρόγραμμα αλλά σταματά και η ανακύκλωση; Γιατί η Ρόδος μένει πίσω;».

Διαβάστε ακόμη

Μεγάλη καθυστέρηση στην κυκλοφορία οχημάτων και μεγάλη ταλαιπωρία των οδηγών στην περιοχή Τσαΐρι λόγω έργων

Γ. Νικητιάδης: Μόνο ένα ισχυρό παρεμβατικό κράτος μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης μπορεί να ενισχύσει τη βιομηχανία

Λευτέρης Καφετζής: Ο πατέρας του Τζέιμς είναι ο πραγματικός Survivor - Ο γύρος του κόσμου, η θύελλα και η δραματική διάσωση

Αθίγγανος πήγε να δει ομόφυλό του στα κρατητήρια και συνελήφθη την ώρα που του έδινε χασίς

Ρόδος: O όμιλος αστρονομίας «Βενετοκλείου» 1ου ΓΕΛ Ρόδου στο Austin Texas για την ολική εκλειψη ηλίου

Εντεταλμένος Θεμάτων Διακυβέρνησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ο γενικός διευθυντής του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Συμπαραστάτη του Πολίτη θα εκλέξει το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Στ. Κασσελάκης: Θα επισκεφθεί 26 νησιά του Αιγαίου σε 9 μέρες