Ν. Σαντορινιός: Με την εξωτερική πολιτική του «πιστού και προβλέψιμου συμμάχου» που ασκεί η Κυβέρνηση, κανείς μας δε μπορεί να «κοιμάται ήσυχος»

Ν. Σαντορινιός: Με την εξωτερική πολιτική του «πιστού και προβλέψιμου συμμάχου» που ασκεί η Κυβέρνηση, κανείς μας δε μπορεί να «κοιμάται ήσυχος»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 286 ΦΟΡΕΣ

Σημεία από την συνέντευξη του βουλευτή Δωδεκανήσου και Τομεάρχη Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριου Σαντορινιού, στον τηλεοπτικό ραδιοφωνικό σταθμό «AigaioTV» και στον δημοσιογράφο Τέρη Χατζηιωάννου.

Ø «Ταραγμένα ύδατα» προκαλεί στην εξωτερική πολιτική της χώρας ο κ. Μητσοτάκης

«Σε ό,τι αφορά ευρύτερα την εξωτερική πολιτική της χώρας, η Κυβέρνηση προφανώς δεν αντιλαμβάνεται πόσο κρίσιμα είναι κάποια ζητήματα και τα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας λειτουργούν μόνο με επικοινωνιακούς και προεκλογικούς όρους. Πρόσφατο είναι το αλαλούμ που δημιουργήθηκε μετά τη διαρροή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τουρκικές «υβριδικές απειλές», ως σενάριο που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα το καλοκαίρι, άσχετα αν έσπευσαν να το πάρουν πίσω λόγω των διπλωματικών θεμάτων που θα δημιουργούσε».

«Παρόλα αυτά, τίποτα ουσιαστικά δεν γίνεται για την παραβίαση των εθνικών και κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, όπως έγινε με το Ορούτς-Ρέις που έκοβε βόλτες στο Αιγαίο πριν δύο χρόνια και ενώ τώρα ετοιμάζεται άλλο ερευνητικό να κάνει «βόλτες» στα νησιά μας».

Ø Για την τουρκική προσπάθεια αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών

«Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, ΔΕΝ υπάρχει θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών. Αυτά είναι λυμένα ζητήματα, βάσει και των διεθνών συμβάσεων, όπως είναι η σύμβαση του ΟΗΕ και η συνθήκη των Παρισίων του 1947.Παρακολουθούμε από την τουρκική πλευρά, να «εργαλειοποιούνται» οι πρόσφυγεςγια να δημιουργήσουν προβλήματα στην γειτονική τους χώρα. Αυτό δεν είναι αποδεκτό σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, όπως δεν είναι αποδεκτό να μην προσφέρεται βοήθεια σε πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη θάλασσα και αιτούνται σωστικής παρέμβασης. Προσέξτε γιατί: Το να επιλέξει η Ελλάδα να ΜΗΝ κάνει έρευνα και διάσωση στα χωρικά μας ύδατα και να το κάνει η Τουρκία, σημαίνει ότι παραχωρούμε από την υποχρέωση και το δικαίωμά μας και είναι defactoπροσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Δεν είναι λοιπόν τόσο απλό το «να μην μπει κανείς στη χώρα», όταν μια βάρκα βουλιάζει».

Ø Η μόνη τους έγνοια είναι η μετονομασία του Μεταφορικού Ισοδύναμου κι ας μένουν απλήρωτοι πολίτες και επιχειρήσεις

«Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να καταργήσει το Μεταφορικό Ισοδύναμο γιατί το έχουν αγκαλιάσει οι νησιώτες. Τώρα μας λένε ότι θα αλλάξουν τον όρο σε «Νησιωτικό Ισοδύναμο». Καταλαβαίνουμε την αγωνία τους να ξεχάσουν οι πολίτες ότι το μέτρο το εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το να κάνεις γενικώς μετονομασίες και οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες, είναι τουλάχιστον φαιδρό. Επί της δικής μας Κυβέρνησης, πληρώναμε στις 10 κάθε μήνα για όσα ταξίδια έγιναν μέχρι τις 25 του προηγούμενου. Τώρα έχουμε φτάσει τους 6 και 8 μήνες για να πληρωθούν κάποια εισιτήρια. Η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί αλλού του χρηματικούς πόρους που είχαμε δεσμεύσει για το ΜΙ. Τους έχει αναδιατάξει στον προϋπολογισμό και τα 23 εκ. που έχουν εγγραφεί, φυσικά δεν επαρκούν».

«Όμως, ένα «Νησιωτικό Ισοδύναμο» θα πρέπει να απαρτίζεται από μια σειρά πυλώνων, εκτός από το ΜΙ, πυλώνες για την Υγεία, για την Εκπαίδευση, την εξυπηρέτηση σε δημόσιες υπηρεσίες, κλπ. Αν θέλεις να κάνεις ουσιαστική νησιωτική πολιτική, αυτό θα πρέπει να είναι το «Νησιωτικό Ισοδύναμο» και εντός αυτού να συμπεριλαμβάνεται το Μεταφορικό Ισοδύναμο».

Ø Οι καταστροφικές επιλογές της Κυβέρνησης γίνονται επιταχυντής της ενεργειακής κρίσης στη χώρα μας– Τελειώνει ο πολιτικός της χρόνος χωρίς ανανέωση

«Η Κυβέρνηση έχει αντιληφθεί ότι τελειώνει ο πολιτικός της χρόνος και δεν πρόκειται να ανανεωθεί. Επιλέγει λοιπόν να ολοκληρώσει τα συμβόλαια τιμής με το μεγάλο κεφάλαιο. Έτσι κι αλλιώς, η νεοφιλελεύθερη αντίληψή της είναι εκείνη της αυτορύθμισης της αγοράς χωρίς την παρέμβαση του Κράτους. Προτιμά να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα παρά να υπηρετήσει τον πολίτη».

«Καμία πρόθεση δεν έχει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ακρίβειας που οδηγεί ολάκερη χώρα σε απόγνωση, σε αντίθεση με άλλες χώρες. Επιδοτεί όμως την αισχροκέρδεια των παραγωγών ενέργειας, και οι όποιες «εκπτώσεις» στους λογαριασμούς δεν αγγίζουν τον καταναλωτή αφού τιμές και πληθωρισμός έχουν εκτοξευθεί».

«Η επιμονή στο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που σημαίνει μείωση της διαθεσιμότητας, χωρίς να έχουμε ανεξαρτητοποιηθεί απ’ αυτό, η λανθασμένη διαχείριση της χώρας μας σε σχέση με το ιρανικό πετρέλαιο και την κατάσχεση των δύο ελληνόκτητων τάνκερ (γεγονός που προκαλεί ζητήματα ασφάλειας και άλλων πλοίων στην ευρύτερη περιοχή), ο πόλεμος στην Ουκρανία, όλα αυτά αυξάνουν τις τιμές του βαρελιού. Κι όμως, η Κυβέρνηση επιμένει να μην μειώνει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, όπως έκαναν 18 από τις 27 χώρες της Ε.Ε. –μεταξύ των οποίων και η Κύπρος που η τιμή βενζίνης/λίτρο ανέρχεται στο 1,40 ενώ αγοράζει από την Ελλάδα».

Διαβάστε ακόμη

Γ. Παππάς, υφυπουργός Ναυτιλίας: «Με το σχεδιασμό μας διασφαλίζουμε την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κάσου και Καρπάθου»

Μ. Κόνσολας: «Υπόθεση όλων μας η αναβάθμιση της Σχολής Δυτών στην Κάλυμνο»

Μ. Κόνσολας: «Μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε Κάρπαθο, Σύμη, Αστυπάλαια και σε περιοχές της Ρόδου»

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση των Τομέων του ΕΚΑΒ στα Δωδεκάνησα

Επικοινωνία της Μίκας Ιατρίδη με την Υφυπουργό Χριστίνα Αλεξοπούλου για τις άδειες φορτηγών

Δήλωση του Δημήτρη Γάκη από τη Νίσυρο για την επίσκεψη των Σακελλαρίδη και Σαράντη

Για περιοδεία στην Κω βρίσκεται η υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά, Κατερίνα Σαράντη

Πασχαλινά γεύματα αγάπης από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Παππά, στα πληρώματα σκαφών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο