Εκδηλώσεις μνήμης της 198ης επετείου του Ολοκαυτώματος της Η.Ν. Κάσου

Εκδηλώσεις μνήμης της 198ης επετείου του Ολοκαυτώματος της Η.Ν. Κάσου

Εκδηλώσεις μνήμης της 198ης επετείου του Ολοκαυτώματος της Η.Ν. Κάσου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 486 ΦΟΡΕΣ

Την Κυριακή 5 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η έναρξη των τριήμερων εκδηλώσεων μνήμης της 198ης επετείου του Ολοκαυτώματος της Ηρωικής Νήσου Κάσου με την εκκίνηση του 14ου Αγώνα δρόμου των Κασίων Αγωνιστών με τη συμμετοχή 140 ατόμων διαφόρων ηλικιών (από ενός έως 70 ετών).

Στον αγώνα δρόμου συμμετείχαν επίσης επισκέπτες και φίλοι της Η.Ν. Κάσου από τα γειτονικά νησιά.

Το ίδιο βράδυ πραγματοποιήθηκε η ανά κατηγορία απονομή διπλωμάτων και μεταλλίων στους συμμετέχοντες δρομείς.

Ακολούθησε η παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το μουσικοχορευτικό σχήμα των σχολείων του νησιού με υπεύθυνη την καθηγήτρια φυσικής αγωγής Μελπόμενη Δασκαλάκη και η απαγγελία παραδοσιακών μαντινάδων στο πνεύμα του Ολοκαυτώματος του δασκάλου Μηνά Η. Περσελή.

Η βραδιά έκλεισε μέσα σε ένα απόλυτα θερμό κλίμα με το χορευτικό τμήμα του Λυκείου Ελληνίδων Καρπάθου.

Τη Δευτέρα 6 Ιουνίου μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ηρώων στη θέση του Αντιπέρατου η διεξαγωγή των εκδηλώσεων μνήμης συνεχίστηκαν στην Πλατεία Ηρώων στο Φρυ.

Μετά το πέρας των χαιρετισμών των επίσημων προσκεκλημένων ακολούθησαν η αναφορά στο ιστορικό του Ολοκαυτώματος, τα ναυτικά δρώμενα και η διεξαγωγή της λαμπαδηφορίας από μαθητές του Γυμνασίου και Λ.Τ. της Ηρωικής Νήσου Κάσου παράλληλα με το μοιρολόι του Πατημού. Τη βραδιά έκλεισαν η Δημοτική χορωδία και το χορευτικό του Δήμου της Ηρωικής Νήσου Κάσου, τα οποία παρουσιάστηκαν από την ΚΟΔΕΔΗΚ.

− Την Τρίτη 7 Ιουνίου 2022 οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τη Θεία λειτουργία στην «Παναγία της Μαίρης» Αγ. Μαρίνας και την έξοδο των Ιερών Εικόνων «Παναγία του Ολοκαυτώματος» και «Αγίου Γεωργίου Χαδιών».

Ακολούθησε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Καρπάθου-Κάσου κ.κ. Αμβροσίου και με την εκφώνηση του πανηγυρικoύ της ημέρας από τον Κασιώτη δημοσιογράφο Νίκο Δελαγραμμάτικα.

Στο μνημείο Ηρώων πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων όπου αναγνώστηκε το προσκλητήριο των πεσόντων Ηρώων Κασίων Αγωνιστών, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας του νησιού.

Ευχαριστίες σε όλους του συντελεστές της 198ης επετείου του Ολοκαυτώματος, στους υπαλλήλους των υπηρεσιών του Δήμου της Η.Ν. Κάσου, στον διοικητή Φρουράς Η.Ν. Κάσου Ανθυπίλαρχο Λεωνίδα Κιουσένδερλη και στους οπλίτες του Λόχου Κασιωτών Αγωνιστών. Στον σύλλογο Αλιέων, στους οργανοπαίκτες του νησιού που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις αφιλοκερδώς, στην ΚΟΔΕΔΗΚ, και στην ΜΚΟ «Αναγέννηση και Πρόοδο»- Αθλητικά μονοπάτια.

Μετά το πέρας των επετειακών εκδηλώσεων ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην άτυπη συνεδρίαση ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας των εκδηλώσεων μνήμης στην Δημοτική Βιβλιοθήκη «Νικολάου Γ. Μαυρή» όπου ο Δήμαρχος της Η.Ν. Κάσου εξέθεσε τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Δημοτική Αρχή κατά την άσκηση των καθηκόντων της, τα οποία αποτελούν εμπόδια για την υλοποίηση έργων υποδομών και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη της Η.Ν. Κάσου, στην εκπρόσωπο της Ελληνικής κυβέρνησης και Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων και στον Σύμβουλο της κυβέρνησης επί θεμάτων ακριτικών περιοχών και Αγίου Όρους, Αλκιβιάδη Στεφανή και στους παρόντες βουλευτές Δωδεκανήσου, Ιωάννη Παππά, Μάνο Κόνσολα, Μίκα Ιατρίδη και Νεκτάριο Σαντορινιό στη γραμματέα του Τομέα Νησιωτικής Πολιτικής και εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ελευθερία Φτακλάκη.

Ο Δήμαρχος της Ηρωικής Νήσου Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος μεταξύ άλλων διαμήνυσε σε όλους τους τόνους ότι κρίνεται αναγκαία η εφαρμογή σε κάθε νομοθέτημα και σε κάθε έκδοση κανονιστικών αποφάσεων από την κεντρική κυβέρνηση του παράγοντα της νησιωτικότητας και η πάταξη της γραφειοκρατίας.

Ενώ έδωσε αυξημένη βαρύτητα στην υπάρχουσα ακτοπλοϊκή συγκοινωνία καταθέτοντας εκ μέρους των κατοίκων του νησιού την έντονη δυσαρέσκεια τους αλλά και την ανησυχία τους για την ασφάλεια στην πραγματοποίηση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων από πλοία ηλικίας μεγαλύτερης των 30 ετών ενώ για πολλοστή φορά κατέθεσε αίτημα για την εξεύρεση λύσης στο μείζον ζήτημα της εξυπηρέτησης της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας της Κασοκαρπαθίας με τη δρομολόγηση πλοίων α’ κατηγορίας.

Κλείνοντας τη δίωρη άτυπη συνεδρίαση κατέθεσε και γραπτώς 7σέλιδο υπόμνημα με όλα τα παραπάνω και όχι μόνο, ζητώντας απ’ όλους τους παρευρισκόμενους κοινοβουλευτικούς και κυβερνητικούς παράγοντες να σταθούν κοντά στην Η.Ν. Κάσο και στους ακρίτες της με στοχευόμενες παρεμβάσεις και έμπρακτη υποστήριξη ως αντίδωρο και ένδειξη σεβασμού της θυσίας των προγόνων τους.

«Να σταθείτε αρωγοί και υποστηρικτές της Ηρωικής Νήσου Κάσου για να την κάνουμε όλοι μαζί μεγάλη ξανά όπως ήταν πριν από το Ολοκαύτωμά της» τόνισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη

Έναρξη εργασιών του έργου «Πλακοστρώσεις Η.Ν. Κάσου»

Ψήφισμα για την κάλυψη υγειονομικών αναγκών των κατοίκων της Κάσου

Δράσεις προληπτικής ιατρικής στην Η.Ν. Κάσο

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα στο Ευγενίδειο ίδρυμα για την Κασιώτικη Ναυτιλία

Τέσσερις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Ηρ.Ν. Κάσου

H Kάσος τιμά τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμά της

Κάσος: Το διήμερο εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του νησιού

Ανακοίνωση της παράταξης "Μαζί για την Κάσο" για τον αδόκητο θάνατο συμπολίτη τους