«Ναι» στον βιολογικό αλλά «όχι» στην περιοχή των Κολυμπίων είπε το συμβούλιο των Αφάντου

«Ναι» στον βιολογικό αλλά «όχι» στην περιοχή των Κολυμπίων είπε το συμβούλιο των Αφάντου

«Ναι» στον βιολογικό αλλά «όχι» στην περιοχή των Κολυμπίων είπε το συμβούλιο των Αφάντου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 938 ΦΟΡΕΣ

Τι αναφέρουν στην επίσημη απόφαση που έλαβαν

Την απόφασή τους, σύμφωνα με την οποία διαφωνούν με την εγκατάσταση του βιολογικού στην περιοχή των Αφάντου, διατύπωσαν και επίσημα σε σχετική συνεδρίαση που πραγματοποίησαν την περασμένη Δευτέρα 18 Ιουλίου, τα μέλη του τοπικού συμβουλίου Αφάντου.

Το θέμα αφορούσε τη λήψη γνωμοδοτικής απόφασης για τη «Μελέτη έργων μεταφοράς, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων οικισμών Γ’ προτεραιότητας δημοτικών ενοτήτων Αρχαγγέλου και Αφάντου δήμου Ρόδου» στην περιοχή «Θεοτόκος» στην τουριστική περιοχή Κολύμπια από τη ΔΕΥΑΡ. Παρόντες ήταν οι:
1) Καραγιάννης Δημήτριος- μέλος
2) Κάβουρας Σταύρος – μέλος
3) Ανθούλας Τσαμπίκος - μέλος
4) Χρούση Μαρία – μέλος
5) Πέρου Παρασκευή

Απόντες:

1) Μπακίρης Γεώργιος – πρόεδρος
2) Καλογήρου Χρήστος – δικαιολογημένος λόγω ασθενείας (κατάθεση επιστολής)
3) Μανέττας Βασίλειος - αντιδήμαρχος

Ο τ.σ. Καραγιάννης Δημήτρης, αφού διαπίστωσε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και επισήμανε οτι τα θέματα τα οποία νομίμως είχαν ζητήσει με έγγραφη αίτησή τους στις 27/6/2022 και με αρ. πρωτ. 6/36340 από τον πρόεδρο να είναι στην ημερήσια διάταξη προς συζήτηση στην προηγούμενη συνεδρίαση, αυτή της Τρίτης 12 Ιουλίου 2022, από την οποία αυθαιρέτως – παρανόμως είχαν αποκλειστεί από τον πρόεδρο.

Ο πρόεδρος κ. Μπακίρης Γεώργιος με επιστολή του που κατέθεσε για τη μη συμμετοχή του στη συνεδρίαση αναφέρει τα παρακάτω:
«Σε συνέχεια της πρόσκλησης με αρ. πρ. 6/4953-13-7-2022 για σύγκληση τοπικού συμβουλίου από τέσσερα μέλη του τ.σ. θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι δεν θα είμαι παρών στη σημερινή συνεδρίαση για τους λόγους τους οποίους έχω ήδη αναφέρει στην επιστολή μου με αρ. πρ. 6/39539/7-7-2022 κατοπίν αιτήσεως με αρ. πρ. 6/36340/27-6-2022 από τα ίδια μέλη του τ.σ. και τους οποίους αναφέρω και παρακάτω σχετικά με τα προς συζήτηση θέματα:

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης η γραμματέας κατέθεσε στον προεδρεύοντα επιστολή που κατέθεσε ο πρόεδρος κ. Μπακίρης Γεώργιος για τη μη συμμετοχή του στη συνεδρίαση και στην οποία αναφέρει για το συγκεκριμένο θέμα τα παρακάτω:

Σχετικά με το θέμα της μεταφοράς επεξεργασίας και διάθεσης των λυμάτων του οικισμού Αφάντου το συμβούλιο της κοινότητας έχει ήδη πάρει απόφαση (Αρ. Απόφαση 16/2019, ΑΔΑ:ΨΘΨ6Ω1Ρ-ΜΔΟ) «Την υποβολή αιτημάτων στη ΔΕΥΑΡ ενόψει Τεχνικού Προγράμματος οικονομικού έτους 2020 κατά ιεράρχηση προτεραιοτήτων όπως παρακάτω: «1. Μελέτη έργου για την σύνδεση του δικτύου αποχέτευσης των αστικών λυμάτων του οικισμού Αφάντου με τον κεντρικό αγωγό αποχέτευσης λυμάτων της μονάδας επεξεργασίας βιολογικού καθαρισμού (ΒΙΟΚΑ) αστικών λυμάτων που βρίσκεται στην περιοχή «ΒΟΔΙ» της δ.κ. Καλλιθέας»
Επιπλέον, σχετικά με το παραπάνω θέμα που έχει τεθεί προς συζήτηση, δεν έχει σταλεί στο Τ.Σ. μέχρι και σήμερα επίσημα κάποια σχετική μελέτη από τη ΔΕΥΑΡ όπου να μας ζητάει γνωμοδότηση. Ως εκ του τούτου θεωρώ ότι το θέμα κρίνεται αβάσιμο και άκαιρο από τη στιγμή που δεν υπάρχει μελέτη για να γνωμοδοτήσουμε.

Ο προεδρεύων τ.σ. Καραγιάννης Δημήτρης επισήμανε τα εξής:

«Στην αίτησή μας για σύγκληση τ.σ. και συζήτηση του παραπάνω θέματος είχαμε καταθέσει εισήγηση στην οποία αναφέραμε τα εξής:

Για πολλοστή φορά καλούμε τα μέλη του συμβουλίου της κοινότητάς μας να πάρουν ξεκάθαρη θέση για το συγκεκριμένο θέμα όσον αφορά την επιλογή χωροθέτησης του εν λόγω έργου από τη ΔΕΥΑΡ στην τουριστική περιοχή Κολύμπια και συγκεκριμένα στη «Θεοτόκο» με ό,τι συνέπειες –επιπτώσεις θα έχει στο τουριστικό προϊόν της περιοχής. Τώρα όμως δίνοντας μια απάντηση σε αυτά που υποστηρίζει ο πρόεδρος δηλώνοντας πως το θέμα είναι άκυρο για συζήτηση και αβάσιμο εν τάχει θα αναφέρω το ιστορικό όσον αφορά τη χωροθέτηση του βιολογικού από την ΔΕΥΑΡ στην «Θεοτόκο» στην τουριστική περιοχή Κολυμπίων

Θέλοντας να φρεσκάρω τη μνήμη του προέδρου λοιπόν, τον Οκτώβριο του 2021 καλεστήκαμε και βρεθήκαμε στα γραφεία της ΔΕΥΑΡ, όπου παρουσία του τότε προέδρου κ. Μανέττα, του τότε Αντιδημάρχου κ. Σπανού, του αντιδημάρχου κ. Τ. Καμπούρη, του τότε περιφερειακού συμβούλου κ. Νικολή και της αντιπροσωπείας των καταστηματαρχών Κολυμπίων συζητήθηκε η συγκεκριμένη πρόταση χωροθέτησης από τη ΔΕΥΑΡ στη συγκεκριμένη περιοχή.

Στη συνάντηση αυτή ήταν παρών και ο κ. Μπακίρης αλλά και ο κ. Καλογήρου που σήμερα αποφάσισαν να είναι για άλλη μια φορά απώντες αφού για το συγκεκριμένο θέμα έχουμε συζητήσει άλλες τρείς (3) φορές να συζητηθεί δίχως επιτυχία. Στη συνάντηση μας δόθηκε φάκελος όπου έχει και αεροφωτογραφία που δείχνει ξεκάθαρα την πρόθεση της ΔΕΥΑΡ για δημιουργία βιολογικού στη Θεοτόκο.

Η συνάντηση λοιπόν αυτή κ. Μπακίρη, ΝΑΙ ήταν επίσημη, δεν μαζευτήκαμε τυχαία όλοι αυτοί εκεί και ούτε πήγαμε για καφέ! Πήγαμε για να ενημερωθούμε και να συζητήσουμε για ένα θέμα που απασχολεί ΣΟΒΑΡΑ την κοινότητά μας και που εσείς ενάμιση χρόνο τώρα αποφεύγετε να πάρετε θέση. Καλεστήκαμε από τον σύλλογο καταστηματαρχών Κολυμπίων αλλά ούτε και εκεί εμφανιστήκατε.

Τις δικές μου αντιρρήσεις και ενστάσεις αλλά και των μελών του τοπικού συμβουλίου, συγκεκριμένα του κ. Κάβουρα και της κ. Χρούση, σχετικά με τη συγκεκριμένη χωροθέτηση, τις γνωρίζετε, αφού υπάρχουν οι εισηγήσεις των προηγούμενων προσκλήσεων και αυτές είναι ξεκάθαρες και τις οποίες μπορείτε να τις βρείτε στα πρακτικά.

ΝΑΙ να δοθεί λύση για τη δημιουργία του βιολογικού, αλλά ΟΧΙ στη χωροθέτηση που προτείνει η ΔΕΥΑΡ στην τουριστική περιοχή των Κολυμπίων.

Δεν επιθυμώ σε καμία περίπτωση η συγκεκριμένη περιοχή να μετατραπεί σε δεύτερο Βόδι. Να βρει η εταιρεία που θα αναλάβει να κάνει τη μελέτη χώρο εκτός της τουριστικής περιοχής Κολυμπίων.

Ο τ.σ. Κάβουρας Σταύρος είπε τα εξής:

Στο συγκεκριμένο θέμα θα συμφωνήσω με τον κ. Καραγιάννη. Φυσικά και είμαι θετικός στη δημιουργία του βιολογικού, αλλά είμαι κάθετα αντίθετος με τη χωροθέτηση, η οποία προτείνεται από την ΔΕΥΑΡ στη Θεοτόκο, αλλά και στην ευρύτερη τουριστική περιοχή των Κολυμπίων.

Η τ.σ. Πέρου Παρασκευή είπε τα εξής:

Από τη στιγμή που το εν λόγω έργο θα γίνει για να δώσει λύση στο πρόβλημα των κοινοτήτων Αρχαγγέλου και Αφάντου, ας βρεθεί μια θέση από τους μελετητές, η οποία δεν θα θέτει μελλοντικά σε κίνδυνο το τουριστικό μας προϊόν. Από τη στιγμή που κανένας δεν μπορεί να μας εγγυηθεί πως δεν θα γίνουμε δεύτερο Βόδι, όπως λέει και ο Δημήτρης, και εγώ είμαι υπέρ του έργου, αλλά κατά της χωροθέτησης στην ευρύτερη περιοχή των Κολυμπίων, όχι μόνο στη Θεοτόκο.

Η τ.σ. Χρούση Μαρία είπε τα εξής:

Με καλύψατε όλοι με αυτά που είπατε, τις ίδιες ανησυχίες για το συγκεκριμένο θέμα έχω και εγώ. Τα αποτελέσματα της κακής συντήρησης τα βλέπουμε στο υπάρχον βιολογικό στο Βόδι πράγμα που δεν θέλω να δω στη δικιά μας παραλία.
Από τη μεριά μου και εγώ είμαι θετική στον βιολογικό, αλλά αντίθετη με τη χωροθέτηση στην ευρύτερη περιοχή Κολυμπίων.
Ο τ.σ. Ανθούλας Τσαμπίκος μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω νόσησης COVID είπε τα εξής:

Είμαι υπέρ του βιολογικού αλλά ψηφίζω κατά της χωροθέτησης.

Το τ.σ. υστέρα από τα παραπάνω, αποφάσισε ομόφωνα:

Πως φυσικά και είμαστε θετικοί στο έργο του βιολογικού που θα δώσει λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα, αλλά και κάθετα αντίθετοι με τη χωροθέτηση που προτείνει η ΔΕΥΑΡ, όχι μόνο στην τοποθεσία «Θεοτόκος», αλλά γενικά στην ευρύτερη τουριστική περιοχή των Κολυμπίων.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη