Μέρα χαλάρωσης με επίσκεψη στο μουσείο για τους ιστιοπλόους της Aegean Regatta

Μέρα χαλάρωσης με επίσκεψη στο μουσείο για τους ιστιοπλόους της Aegean Regatta

Μέρα χαλάρωσης με επίσκεψη στο μουσείο για τους ιστιοπλόους της Aegean Regatta

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 309 ΦΟΡΕΣ

Με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλη Κουτουλάκη και της Οργανωτικής Επιτροπής της Aegean Regatta 2022 και με την πολύτιμη συμβολή και μέριμνα του προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου και Σάμου - Ικαρίας δρ. Παύλου Τριανταφυλλίδη οργανώθηκε την Πέμπτη 25 Αυγούστου ειδική ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου, για τα μέλη των πληρωμάτων της διοργάνωσης.

Στις ξεναγήσεις που πραγματοποιήθηκαν από την Αρχαιολόγο κ. Μαρία Σταθακίου, μετείχαν πάνω από 100 ιστιοπλόοι, ανάμεσά τους κι αυτοί του ΑΣΙΑΘ Ρόδου, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με τα σπουδαία ευρήματα και εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Τα ευρήματα που φιλοξενούνται στο μουσείο αυτό, προέρχονται από τις ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Σάμου, δηλαδή το σημερινό Πυθαγόρειο, και την ύπαιθρό της.

Μέσα από τα αντικείμενα (αγγεία, γλυπτά, νομίσματα, μικροαντικείμενα κ.ά.), παρουσιάζεται η ιστορική πορεία της αρχαίας πόλης και της υπαίθρου, από την 4η χιλιετία π.Χ. μέχρι τον 7ο αι. μ.Χ., και, καθώς φωτίζονται οι όψεις της ιστορικής και πολιτισμικής εξέλιξής του, προβάλλεται τελικά η σπουδαία θέση που κατείχε το νησί στον ελλαδικό χώρο σε όλη τη διάρκεια της αρχαιότητας.

Για την οργάνωση της έκθεσης, που δομείται θεματικά και χρονολογικά, δόθηκε βαρύτητα στην ανάδειξη τόσο της αρχαιολογικής αξίας των αντικειμένων, όσο και του εκπαιδευτικού χαρακτήρα τους, αλλά παράλληλα και στην αισθητική τους προβολή, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ευχάριστη, διδακτική και κατανοητή αφήγηση της ιστορίας του νησιού.

Επομένως στο ισόγειο του μουσείου παρουσιάζεται, μέσα από τα ανασκαφικά ευρήματα, η ιστορική πορεία της αρχαίας πόλης της Σάμου κατά χρονικές περιόδους, ενώ στον όροφο του μουσείου τα εκθέματα παρουσιάζονται κατά θεματικές ενότητες: Ρωμαίοι αυτοκράτορες, Νεκροπόλεις της αρχαίας πόλης Σάμου από τους γεωμετρικούς χρόνους μέχρι τον 4ο-7ο αι. μ.Χ., Ιερά, γλυπτά (από τους αρχαϊκούς μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους), κατοικία και αντικείμενα της καθημερινής ζωής.

Το συγκεκριμένο μουσείο έχει το πλεονέκτημα ο περιβάλλοντας χώρος του, οποίος έχει διαμορφωθεί σε επισκέψιμο, να αποτελεί τον πιο εκτεταμένο αρχαιολογικό χώρο στο κέντρο της πόλης με ευρήματα από την εποχή του χαλκού και κτηριακά κατάλοιπα από τα τέλη του 10ου αι. π.Χ έως τους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους.

Διαβάστε ακόμη

Καλά άλματα για τη Νικόλ Κυριακοπούλου με… φόντο τη Ρώμη

Σάββας Ορφανίδης: «Τρεις νίκες και βλέπουμε»

Ελεύθερα και χωρίς κίνητρο, ισόπαλο το Διαγόρας-Αιγάλεω

Βγαίνει πρωταθλητής στο μπάσκετ Ανδρών στην Ιαλυσό…

Θεαματική βελτίωση και νέα ατομικά ρεκόρ από τον Νικόλαο Κοντού!

Τα αποτελέσματα του δρομικού τριάθλου στίβου Κ14

Τα αποτελέσματα ατομικής χρονομέτρησης στο τοπικό πρωτάθλημα ποδηλασίας δρόμου

Ικανοποιητική παρουσία από Λιακοπούλου και Σαραγά στο “ACROPOLIS JUNIORS”