ΦΛΑΣ στο παρελθόν: Μια μεγάλη πυρκαγιά το 1962 κατέστρεψε ολοσχερώς πυρηνελαιουργείο

ΦΛΑΣ  στο παρελθόν: Μια μεγάλη πυρκαγιά το 1962 κατέστρεψε ολοσχερώς πυρηνελαιουργείο

ΦΛΑΣ στο παρελθόν: Μια μεγάλη πυρκαγιά το 1962 κατέστρεψε ολοσχερώς πυρηνελαιουργείο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 226 ΦΟΡΕΣ

Εν Ρόδω
Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 1962
Αριθ. Φύλλου 3417

ΚΑΤΕΣΤΡΑΦΗ ΜΙΑ ΕΚ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ
ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΪΑ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕΝ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ
ΤΟ ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΝ ΤΩΝ ΑΦΩΝ ΑΓΙΑΚΑΤΣΙΚΑ
ΑΙ ΖΗΜΙΑΙ ΥΠΕΡΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑΣ 300.000 ΔΡΧ.
ΑΝΕΦΛΕΓΗ Ο ΔΙΘΕΙΟΥΧΟΣ ΑΝΘΡΑΞ-8ωρος ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΣΒΕΣΙΝ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΥΡ/ΣΤΩΝ

Μεγάλη πυρκαϊά εξερράγη χθες την 9.46 πρωινήν εις το Εκχυλιστήριον του Εργοστασίου Σαπωνοποιΐας Αφών Αγιακάτσικα και Π. Γεωργαντέλλη πλησίον του εργοστασίου της ΔΕΗ και των αποθηκών Υγρών Καυσίμων, με αποτέλεσμα την καταστροφήν του κτιρίου και πολλών εκ των μέσων επεξεργασίας του ελαιοπυρήνος καθώς και 15.000 κιλών περίπου διθειούχου άνθρακος. Αι ζημίαι υπολογίζονται πέραν των 300.000 δραχμών. Σημειωτέον ότι το εργοστάσιον ήτο παλαιόν και δεν είχεν ασφαλισθή. Εκτός των υλικών ζημιών η Ρόδος απώλεσε και μίαν εκ των μεγαλυτέρων βιομηχανιών της με εξαγωγικήν δραστηριότητα αξιόλογον οι 35 δε εργάται αυτής τουλάχιστον επί μακρόν χρονικόν διάστημα θα απωλέσουν την εργασία των.

ΠΩΣ ΕΞΕΔΗΛΩΘΗ
Ο μηχανικός του Εκχυλιστηρίου Ιωάννης Ζούνης ο οποίος ήτο και ο μόνος που ευρίσκετο εντός αυτού αναφέρει ότι πιθανώς λόγω φθοράς της «φλάντζας» η οποία συνδέει τους σωλήνας ο διθειούχος άνθραξ (αέριον) εξήλθεν με πίεσιν εκ της ρωγμής και ανεφλέγη αμέσως με αποτέλεσμα εντός ολίγων λεπτών να εξαπλωθή το πυρ εις ολόκηρον το Εκχυλιστήριον. «Προσεπάθησα να αποκλείσω τους αγωγούς -λέγει- αλλά το αέριον μου προεκάλεσε κάτι σαν ασφυξίαν και ηναγκάσθην να εξέλθω...».

Η ΚΑΤΑΣΒΕΣΙΣ
Ειδοποιηθείσα κατέφθασε μετ’ ολίγον η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου, η οποία παρά τας δυσκολίας μεταφοράς ύδατος (δεδομένου ότι δεν υπάρχουν εκεί κρουνοί και δεν κατέστη δυνατή η άντλησις θαλασσίου ύδατος επέτυχε με υπερανθρώπους προσπαθείας να εντοπίση και να κατασβέση το πυρ εντός 89ώρου. Προς στιγμήν μάλιστα εσημειώθη και μία έκρηξις, ευτυχώς άνευ θυμάτων. Σημειωτέον ότι πλησίον του εργοστασίου είναι αι δεξαμεναί Πετρελαίων και είχον διατυπωθή φόβοι περί τυχόν σοβαροτέρων ζημιών, αι οποίαι ευτυχώς, χάρις εις την αυτοθυσίαν των Πυροσβεστών, απεφεύχθησαν.

ΤΡΕΙΣ ΕΛΑΦΡΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ
Κατά την προσπάθειαν κατασβέσεως του πυρός ετραυματίσθησαν οι πυροσβέσται Μιχ. Τσιγκώλης από ξύλο (που έπεσεν εις το χέρι του, Κωνσταν. Διακαναστάσης από λίθον που έπεσεν επί του ποδός του και Ιακ. Καραγιάννης, ο οποίος ετραυματίσθη εις το δάκτυλον.

Η ΥΔΡΕΥΣΙΣ ΕΙΣ ΑΦΑΝΤΟΥ
Επερατώθη η συμπλήρωσις του εσωτερικού δικτύου υδρεύσεως της κοινότητος Αφάντου, το οποίον εγένετο υπό την επίβλεψιν του μηχανικού της ΤΥΔΚ κ. Κωνστ. Κούκουρα. Ήδη το κεντρικόν δίκτυον υδρεύσεως επεξετάθη κατά 700 μέτρα διά αμιαντοτσιμεντοσωλήνων, τα δε υπόλοιπα δευτερεύοντα τμήματα διά σιδηροσωλήνων μήκους 400 μέτρων. Επίσης εξετελέσθησαν και διάφοραι άλλαι εργασίαι. Διά την εκτέλεσιν του ανωτέρω έργου διετέθη πίστωσις 140.000 δρχ. εκ των κοινωφελών έργων της Νομαρχίας.

Διαβάστε ακόμη

Φλας στο παρελθόν, 1964: Έγχρωμη ταινία της Φίνος θα γυρισθή εις την Ρόδον

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Ως προκύπτει εξ επισήμου εγγράφου δεν πρόκειται να κτισθή κτίριον του Εργατ. Κέντρου

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Τα δυστυχήματα εις την Ρόδον

ΦΛΑΣ στο παρελθόν,1964: Απιστολαί- Αι πινακίδες της Ιξιας να απομακρυνθούν

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Αγανάκτησις εις την Ρόδον

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Ενίσχυσις δια την Ρηνούλα

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Συντριπτική θα είναι η νίκη του κ. Πετρίδη

Φλας στο παρελθόν, 1964: Έχει καταστή φανερά πλέον η επιτυχία του συνδυασμού Μ. Πετρίδη