Έκθεση για τους Ιππότες της Ρόδου

Έκθεση για τους Ιππότες της Ρόδου

Έκθεση για τους Ιππότες της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2056 ΦΟΡΕΣ

Ιστορική έκθεση για τους Ιππότες της Ρόδου, διοργανώνει από σήμερα 4 Σεπτεμβρίου η εφορεία αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου στο Κατάλυμα της Γλώσσας της Ισπανίας στην οδό Ιπποτών.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό Τρίτη, Σάββατο και Κυριακή από τις 9.30 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα με ελεύθερη είσοδο και διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 500 χρόνων από την παράδοση της Ρόδου στους Οθωμανούς και την αποχώρηση των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη που εγκατέλειψαν τη Δωδεκάνησο μετά από 216 χρόνια κυριαρχίας.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου αναφέρει τα εξής:
«Φέτος συμπληρώνονται 500 χρόνια από την παράδοση της Ρόδου στον Οθωμανό σουλτάνο Σουλεϊμάν Α' και την αποχώρηση των Ιωαννιτών Ιπποτών, που εγκατέλειψαν τη Δωδεκάνησο μετά από 216 χρόνια κυριαρχίας.

Μαζί με τους Ιππότες έφυγε και ικανό μέρος του αστικού πληθυσμού, περί τις τρεις χιλιάδες άτομα, πολλοί από τους οποίους εγκαταστάθηκαν μαζί τους στη Μάλτα. Η ελληνική παροικία της Μάλτας διατηρήθηκε ως τον 18ο αιώνα.

Σε αντίθεση με τους περισότερους Λατίνους κατακτητές στην ανατολική Μεσόγειο, το Τάγμα των Ιωαννιτών κυβέρνησε τους ντόπιους χρηστά για τα μέτρα της εποχής και μερίμνησε ιδιαίτερα για την ασφάλεια και την ευημερία του τόπου, αποφεύγοντας κατά το δυνατόν κοινωνικές ή θρησκευτικές ακρότητες.

Έτσι, μετά το 1522, οι Έλληνες της Ρόδου θυμούνταν με νοσταλγία την περίοδο της Ιπποτοκρατίας για μεγάλο διάστημα.

Με αφορμή την επέτειο αυτή, από τις 4 Σεπτεμβρίου 2022, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου για πρώτη φορά παρουσιάζει στο κοινό και τους επισκέπτες της Ρόδου τους ίδιους τους Ιππότες της Ρόδου, ως Τάγμα και ως άτομα.

Η περιοδική ιστορική έκθεση ΜΝΗ/ΕΜΟΣ/SΥΝΟΝ, Ιππότες της Ρόδου 1309-1522 εν οίκω και εν δήμω, φιλοξενείται στον όροφο του Καταλύματος της Γλώσσας της Ισπανίας στην οδό Ιπποτών και έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Χωρίζεται σε δύο τμήματα: στη μεγάλη αίθουσα του Καταλύματος παρουσιάζονται οι θεσμοί και η λειτουργία του Τάγματος και στις δύο βοηθητικές αίθουσες η ζωή των Ιπποτών από τη στιγμή που γίνονταν δεκτοί στο Τάγμα ως το τέλος της ζωής τους.

Η Έκθεση είναι ανοικτή για το κοινό Τρίτη και Σαββατοκύριακο από τις 09:30 ως τις 17:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, στην ηλ. διεύθυνση https://efadod.gr/mnemosynon και A.M. Κάσδαγλη, τηλ.: 22413-65217».

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας