Tα κρούσματα άνοιας στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν κατά 45% έως το 2050

Tα κρούσματα άνοιας στην Ελλάδα  αναμένεται να αυξηθούν κατά 45% έως το 2050

Tα κρούσματα άνοιας στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν κατά 45% έως το 2050

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 205 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Δρ. Αναστάσιος Πλατής

Επιστημονικά Υπεύθυνος και Πρόεδρος εταιρείας ΠΑΝΑΚΕΙΑ

• Κάθε 3 δευτερόλεπτα κάποιος στον κόσμο εμφανίζει άνοια, μέχρι να ολοκληρώσετε την ανάγνωση αυτού του δελτίου Τύπου θα υπάρχουν 60 περισσότεροι άνθρωποι με άνοια σε αυτόν τον κόσμο

• Μέχρι το 2050, τα άτομα με άνοια αναμένεται να ξεπεράσουν τις 298.617, μια εντυπωσιακή αύξηση 45%!

• Αυτές οι τάσεις αντικατοπτρίζουν τα παγκόσμια πρότυπα με 55 εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν με άνοια σε όλο τον κόσμο, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σε 139 εκατομμύρια έως το 2050.

• Μέχρι το 2050, 92.251 περισσότερα άτομα που ζουν με άνοια θα χρειάζονται μετα-διαγνωστική υποστήριξη, ωστόσο στην Ελλάδα, παρόλο που έχουν γίνει σημαντικά βήματα, υπάρχει χώρος και ανάγκη για περισσότερες δομές και υπηρεσίες για την καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου.


Έρευνα του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας έδειξε ότι, με βάση στοιχεία του 2019, περίπου 206.366 άτομα ζουν με άνοια στην Ελλάδα, αριθμός που αναμένεται να ανέλθει σε 298.617, έως το 2050, μια εκπληκτική αύξηση 45%.

Αν και αυτοί οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί, είναι πιθανό να υποτιμούν την πραγματική κλίμακα του προβλήματος, με στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η νόσηση με COVID-19 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας αργότερα στη ζωή, σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά διάγνωσης της άνοιας σε πολλές χώρες.

«Εμπειρογνώμονες της άνοιας σε όλο τον κόσμο έχουν αποδείξει ότι βρισκόμαστε σε τροχιά για μια εκπληκτική αύξηση του επιπολασμού της άνοιας τα επόμενα χρόνια. Γνωρίζουμε ότι οποιαδήποτε άλλη ασθένεια, η οποία θα είχε πρόβλεψη αύξησης 45% σε λιγότερο από 30 χρόνια, σίγουρα θα τύγχανε της προσοχής των κυβερνήσεων.

Ωστόσο, οι περισσότερες κυβερνήσεις εξακολουθούν να μην έχουν εφαρμόσει σχέδια για την άνοια, παρά τη δέσμευσή τους να τα αναπτύξουν έως το 2017. Και δυστυχώς γνωρίζουμε ότι το στίγμα και οι διακρίσεις, που εξακολουθούν να υπάρχουν γύρω από την άνοια, οδηγούν πολλούς ανθρώπους να εξακολουθούν να μην επιδιώκουν να λάβουν διάγνωση της κατάστασής τους, αποκλείοντας έτσι εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο από τη λήψη ζωτικής θεραπείας και υποστήριξης.

Ο Παγκόσμιος Μήνας Αλτσχάιμερ είναι μια ετήσια εκστρατεία ευαισθητοποίησης που ενώνει ανθρώπους από όλες τις γωνιές του κόσμου για να ευαισθητοποιήσουν και να αμφισβητήσουν το στίγμα που επιμένει γύρω από τη νόσο Αλτσχάιμερ και όλους τους τύπους άνοιας.

Το θέμα του φετινού Παγκόσμιου Μήνα Αλτσχάιμερ είναι «Ενημερώσου καλύτερα για την άνοια τύπου Αλτσχαιμερ» και βασίζεται στη δύναμη της γνώσης, με ιδιαίτερη έμφαση στη μετα-διαγνωστική θεραπεία και υποστήριξη για όσους ζουν με άνοια.

Στην Ελλάδα, η μετα-διαγνωστική υποστήριξη λείπει σε μεγάλο βαθμό, καθώς πολλά άτομα που έχουν διαγνωστεί με τη νόσο, δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία και την υποστήριξη που χρειάζονται κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές και στα νησιά μας.

Στόχος της Εταιρείας «ΠΑΝΑΚΕΙΑ» στα Δωδεκάνησα, είναι η πρόληψη, αλλά και η φροντίδα των ασθενών κατ’ οικον, λόγω των μεγάλων αποστάσεων από τα κεντρικά γραφεία της «ΠΑΝΑΚΕΙΑ». Οι περιθάλποντες επίσης είναι ενημερωμένοι για τις καινοτόμες παρεμβάσεις που έχουν προκύψει από όλα τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα για κάθε στάδιο της νόσου. Επίσης, υπάρχει πρόγραμμα εκπαίδευσης όλων των επαγγελματιών υγείας και νοσηλευτών.

Διαβάστε ακόμη

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους